Відбулася дев’ятнадцята сесія районної ради


Планове засідання дев’ятнадцятої сесії Олександрійської районної ради сьомого скликання відбулося сьогодні, 4 серпня. На порядку денному сесії було більше 20 питань, які депутати попередньо розглянули на спільному засіданні депутатських комісій.


Особливо ретельно народні обранці вивчили низку проектів рішень, що стосуються освітньої галузі, зокрема, роботи навчальних закладів - Лікарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та Новопразької загальноосвітньої школи №2 І-ІІІ ступенів. На усі питання, що цікавили депутатів, ґрунтовні відповіді надала начальник відділу освіти РДА Олена Полтавець. Про майбутнє сільського закладу освіти додатково інформував депутатів і Лікарівський сільський голова Олександр Терещенко. Перед депутатами також виступила голова профспілки Новопразького НВК Т.Чорна.
Крім того, під час роботи профільних комісій депутати підтримали пропозицію свого колеги А. Турського про внесення в порядок денний сесії двох додаткових питань, що стосуються участі Войнівської громади в процесі утворення Приютівської ОТГ.
А ще перед депутатами виступив учитель Улянівської школи, один з укладачів збірнику краєзнавчих матеріалів «З історії східної Олександрійщини» Сергій Коломоєць.  Користуючись наданою можливістю, він презентував з сесійної трибуни нове видання, що днями побачило світ за сприяння голови районної ради Ольги Коріненко та  за фінансової підтримки  знаних у районі меценатів – подружжя Замкових, Юрія Скічка і Геннадія Замрики. У присутності депутатського корпусу Сергій Дмитрович вручив іменні примірники видання Ользі Коріненко і Любові Замковій.
Як зазначив під час свого виступу сам Сергій Коломоєць, у збірнику представлено  свідчення так званої «усної» історії - оповіді про історичне минуле території східної  частини Олександрійського району  старожилів та очевидців   Голодомору 1932 -1933  років,  Другої світової війни та  повоєнних часів.
Збірник вийшов тиражом у 300 примірників і  може бути цікавим для краєзнавців, учителів, викладачів історії та краєзнавства, науковців, студентів історичних факультетів та учнів шкіл, а також усім, хто цікавиться історичним минулим свого краю.  Крім С. Коломойця, укладачами збірки є його колеги -  вчителі історії  Володимир Гонтаренко, і Лідія Єфімова та його брат, професор кафедри правознавства Кіровоградського інституту МАУП Олександр Коломоєць.
Потому розпочалося пленарне засідання дев’ятнадцятої сесії районної ради. Відкрила і провела її голова районної ради Ольга Коріненко. Під час своєї роботи депутати ухвалили кілька рішень про хід виконання низки районних програм. Зокрема, що стосуються розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на території Олександрійського району; розвитку дорожнього господарства району на 2016-2018 роки; енергозбереження в районі; сприяння ство- ренню та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на 2013-2020 роки; виконання програми «Питна вода Олександрійського району» на 2016 – 2018 роки. Крім того, затвердили хід виконання про- грами створення районного матеріального резерву для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків на 2013 - 2019 роки; районної цільової соціальної програми протидії ВІЛ – інфекції/ СНІДу на 2015 – 2018 роки; районної комплексної соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей району на 2014 – 2017 роки. Також внесли зміни до районного бюджету на поточний рік та районних програм: цивільного захисту Олександрійського району до 2020 року та розвитку дорожнього господарства району на 2016 – 2018 роки.
Далі ухвалили районну програму поліпшення матеріально – технічної бази Олександріського управління Державної казначейської служби України на 2017 рік та затвердили звіт про виконання районного бюджету за І півріччя 2017 року. Також підтримали проекти рішень про зміну найменування та типу двох навчальних закладів - Лікарівської загальноосвітньоїї школи І-ІІІ ступенів та Новопразької загальноосвітньої школи №2 І-ІІІ ступенів, і затвердили Положення про порядок проведення конкурсу та призначення керівників навчальних закладів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ Олександрійського району.
Насамкінець сесія ухвалила рішення звернутися до депутатів обласної ради про виділення коштів на ремонт приміщення Войнівської сільської ради. Разом з тим, не підтримала інший проект рішення, що додатково був внесений в прядок денний. У результаті поіменного голосування не набрав необхідної кількості голосів проект Звернення до ЦВК з пропозицією призупинити рішення щодо призначення перших виборів у Приютівській ОТГ.
Розглянувши всі питання черги денної, сесія закінчила свою роботу. У роботі сесії брали участь депутати обласної ради Л. Сосна, Л. Давиденко, Г. Лоцман. Тривало пленарне засідання майже чотири години.
І.БАЛАШОВА.