«Дружба» радо зустрічає дітей з різних куточків України

Для багатьох дітей найцікавіше влітку – це  можливість відпочити у дитячих закладах оздоровлення. Адже табір – це нові друзі, веселощі та спорт, свіже повітря і сила-силенна нових вражень та емоцій. 
З 2 по 18 серпня у дитячому таборі «Дружба», що на Олександрійщині, запрацювала остання - третя табірна зміна. Поспостерігати за її роботою вдалося і нашому кореспонденту.




Як тільки-но потрапляєш у табір, під палючим серпневим сонцем одразу відчуваєш щедрий аромат соснового бору. Через спеку вдень дітей на подвір’ї не видно й не чутно, адже всі вони тим часом знаходяться на пляжі. Грають у різноманітні ігри, купаються й відпочивають.
«Це літо для нас триває під девізом «Круїз – безвіз», - розповідає 13-річний  учасник табору Дмитро. - Щодня ми перебуваємо  в одній із країн світу, і дізнаємося про їхні традиції та звичаї, різноманітні особливості і навіть чудеса».
«Маємо змогу навчитися тут багатьом речам, - продовжуючи думку ровесника додає учасниця одного із загонів Аліна. – От наприклад, хто не вміє, то й може навчитися плавати, чи опанувати якусь нову рольову гру. З вихователями ми приділяємо значну увагу спортивно-масовим заходам та різноманітним рухавкам й естафетам».


Що цікаво, цьогоріч у «Дружбу» крім дітей з Олександрії та Олександрійського району, на відпочинок прибули також школярі з Донецької та Луганської областей, Кропивницького, Знам’янки та Світловодська. Їхній відпочинок триває на мальовничому  березі Войнівського водосховища, з чудовим пляжем і достатньо доглянутою зоною відпочинку.
Про особливості роботи табору крім самих відпочиваючих з нами ділиться також господиня закладу і його постійний керівник - Валентина Луценко, котра очолює заклад останні 13 років. З її слів, взимку в «Дружбі» традиційно проводяться різноманітні семінари, конференції або спеціалізовані навчання, а влітку заклад під зав’язку наповнюється дітьми. У табірних змінах вони розподіляються на загони, які формуються за віком, починаючи з 7-ми років і закінчуючи 16-ма. У кожній з груп до 30 дітей. Координують їх по два вихователі. На даний час у табірній зміні працює загалом 7 загонів.
Умови в таборі створені такі, що у кімнатах мешкає по три, чотири, п’ять дітей. На поверсі є спеціальні санітарні та душеві кімнати. Тут цілодобово є гаряча вода. При закладі діє свій Будинок культури, бібліотека, спортивна зала, відновлена і гарно обладнана їдальня.
«Вихованці харчуються 5 разів на день, - зазначає Валентина Казимирівна. – Харчування різноманітне й досить збалансоване. У раціоні й м›ясо, й риба, овочі, соки, молочні продукти, фрукти й солодощі. Для вихованців ось уже не один рік поспіль смачно готує команда з десяти фахових кухарів на чолі з шеф-кухарем Наталією Варавою. З року в рік вони працюють практично незмінним колективом. Найдосвідченіші кухарі – Наталя Третяк та Олена Карпенко. А загалом, всі – добросовісні і працьовиті.  Та й результат їхньої роботи на виду, адже якість можна перевірити з допомогою так званого індексу оздоровлення, який за I табірну зміну склав 86%, за II – 88%. А це говорить про те, що діти добре відпочивали і харчувалися, та підросли і основна маса їхнього тіла збільшилася».

Фахівці районного управління Держпродспоживслужби не зафіксували ніяких порушень щодо харчування дітей у «Дружбі». Про це нам наголошує її керівник Станіслав Лум’яник. «Діти добре харчуються, ніяких зауважень чи порушень нами за час роботи табору не зафіксовано», - підкреслив керівник.
Отож, якісне харчування поряд з не менш якісним активним відпочинком йде вихованцям табору лише на користь. А у гарну і сонячну погоду разом з педагогами вони намагаються по-максимуму відпочивати на пляжі. Тим більше, що там створені всі необхідні умови для гарного й активного відпочинку.

А в цілому ж, кожного дня на дітвору чекає нова колоритна пізнавально-спортивна чи туристична, ігрова програма, різноманітні конкурси та фестивалі. У тому числі «Пірати карибського моря», гумористичне шоу «Розсміши коміка», «Конкурс краси і талантів – міс «Дружба»-2017», фестиваль «Країна дитячих мрій», пісенний конкурс «Євробачення», Чемпіонати табору з футболу, плавання, тенісу, шашок. Їх вміло організовують фахові педагоги та вихователі – цьогоріч - 21 особа, у тому числі інструктор з плавання та фізкультури. Серед вихователів як досвідчені вчителі, так і студенти-практиканти з Кіровоградського та Полтавського педагогічних університетів, та Олександрійського педколеджу.
Фактично ж, на відкриття кожної нової табірної зміни у «Дружбу» приїздить не менше двохсот дітей і поважні гості з району та міста.  Наприклад, у 2014-му оздоровчий заклад приймав загалом 4 табірних зміни, а останні три роки - по три. «Добрати цей рік четверту не вдалося, з суто технічних причин, - констатує Валентина Луценко. - Адже цьогоріч вперше тендер проходили винятково через систему «Прозоро», і  подати свої пропозицій  раніше, ніж надходили самі заяви неможливо. Але незначний їх відсоток ми реалізували у вільному продажі. До речі, вартість однієї на 21 календарний день склала 5 тис. грн., тоді як середня вартість путівки по Україні в аналогічному таборі - дорожча на 2-3 тис. грн.».
Варто сказати, що у придбанні путівок батькам-працівникам бюджетних сфер нашого міста і району допомагали місцеві бюджети, які за них фактично сплачували 80% від загальної вартості путівки. Певний відсоток таких дітей був у кожній табірній зміні.
У першій, що запрацювала з 15 червня, загалом оздоровилося 215 школярів, у другій – 225, а третій, що триває з 29 липня і до 18 серпня, - 215. Це переважно діти – мешканці з різних міст та сіл  Кіровоградщини, а також Донецької і Луганської областей. Діти, які потребують особливої соціальної уваги, а також діти-сироти та діти з малозабезпечених сімей, і діти учасників АТО. Зокрема, біля двохсот - з Олександрії, 60 - з так званої «зони розмежування» - у тому числі 40 з м. Лисичанськ Луганської області та 20 – з Авдіївки, Мар’їнки та Торецька Донецької. Їхнє оздоровлення в дитячому таборі профінансував Кіровоградський обласний бюджет. А 19 безкоштовних путівок на оздоровлення до «Дружби»  отримали і юні мешканці Олександрійського району. Субвенції на їхнє придбання надали сільські і селищні ради. Путівками зокрема забезпечено 15 дітей учасників АТО, троє з багатодітних родин та одна - дитина працівника агропромислового комплексу. Ще 8 дітей оздоровлено путівками, що надані департаментом соціального захисту населення Кіровоградської облдержадміністрації.
«Загалом «Дружба» розрахована на 250 місць, - підкреслює Валентина Казимирівна, - і тому фактично ми може прийняти всього 225 дітей та відповідно – вихователів, розмістивши їх у 2-х корпусах. Хоча на території оздоровчого закладу є ще один корпус, але він законсервований і потребує капітального ремонту. Зробити його власними силами адміністрація закладу, на жаль, не в змозі».
Зрозуміло, що матеріальна база в «Дружбі» застаріла. Уявіть собі, що свою багаторічну історію дитячо-оздоровчий табір розпочав з жовтня 1973 року. Цьогоріч він відзначить свій 44-й День народження. А колись був санаторієм районного підпорядкування, напевне, за рахунок того і зберігся. Хоча загалом подібних дитячо-оздоровчих  таборів на Кіровоградщині всього п’ять. А колись, наскільки нам відомо, їх по області налічувалося близько сорока.
І все б нічого в «Дружбі», аби не застаріла матеріальна база, яка щороку оновлюється. Але найбільшою проблемою залишається практична відсутність автодороги в напрямку до дитячого табору та в цілому погана транспортна розв’язка. Хоча навряд чи найближчим часом дорожньо-транспортні питання вдасться якось вирішити. Інші санаторії, що колись працювали поряд з «Дружбою», давно недіючі, тож перспективи для нормального відновлення дороги немає, так само, як і щодо поліпшення якості транспортного сполучення.
А що стосується позитивних моментів, то  хотілося б зупинитися на розповіді про педагогічний колектив.  Цьогоріч він складається із 21 вихователя. 13 рік поспіль його очолює олександрійка Ірина Федоренко – заступник директора з виховної роботи й начальник табору. За багаторічну роботу вона згуртувала довкола себе однодумців, які по 3-4 роки поспіль працюють у «Дружбі». «Не один сезон з нами Людмила Настусенко, Сергій Друзенко, Іван Омильяненко, Ярослав Федоренко, Альона Кузьміна, Олександра Короленко та інші. Дехто прийшов у табір студентом, а тепер сам педагог», - підкреслює Валентина Казимирівна та знайомить нас з 17-річним Єгором Ющиком, який саме в числі її колишніх вихованців, а нині – незамінний її помічник.
«П’ять років поспіль я відпочивав у  «Дружбі», - розповідає Єгор. – І прикипів до неї всією душею. Завжди внаходив тут нових друзів. А цьогоріч вперше влаштувався сюди організатором масових заходів. Проводжу цікаві та оригінальні розважальні заходи, квести й фестивалі. Люблю працювати з дітьми, і займатися вирішенням організаційних питань, хоча свою подальшу долю вирішив пов’язати не з педагогікою, а з телерадіожурналістикою, вступив цьогоріч до Київського національного університету культури і мистецтв».
Єгор і познайомив нас з кількома таборовими загонами, учасники яких з радістю ділилися своїми враженнями і вподобаннями від проживання в таборі. А на згадку про цю зустріч ми зробили кілька гарних світлин.
Також своїми думками з нами поділилася вихователь загону  «Тревел френдс» №6 Олександра Короленко. З її слів, кожної табірної зміни найактивніші вихованці нагороджуються грамотами, сувенірами, подарунками, які для них закуповує сам оздоровчо-виховний табір. Діти залюбки дотримуються режиму дня, який зазвичай у них починають з ранкової зарядки і сніданку, а завершують - вечірніми розважальними іграми, конкурсами, вікторинами та дискотеками.
Окрім того, кожної табірної зміни до них приїздив 3-D кінотеатр з Дніпра та демонтрував фільми в місцевому Будинку культури. А  діти, що прибули у «Дружбу», з «лінії розмежування», вже встигли відвідати футбольний матч «Олександрія»-«Астра», безкоштовні білети на який їм передав депутат Олександрійської міської ради Андрій Коломійцев. На юних гостей зі сходу окрім того  ще чекає пізнавальна поїздка до сусіднього Світловодського району  у  зоопарк села Озера та екскурсія до Олександрійського Будинку футболу. І, напевно, на цьому їхній чудовий відпочинок у «Дружбі» не закінчиться, бо ще довго зігріватимуть прекрасні спогади про гарно проведений час у олександрійському таборі.
Н. Луценко.