Червонокам’янців запрошують на «Лохотрон»


4 червня о 20-й год вечора в Червонокам’янському будинку культури відбудеться прем’єра комедії за мотивами Сергія Бєлова «Обережно! Лохотрон!». Напередодні постановку вже побачили мешканці Доброї Надії та Михайлівки. А наразі на театралізоване дійство своїх односельців запрошує керівник колективу Наталія Зозулінська.

«Нагадаю, що засновником та організатором сільського театру у Червоній Кам’янці були вчителі та активісти культури. Серед них директор клубу 30–40-х років ХХ століття Василь Пиндик та культпрацівники Г. Мезенцев, М. Лисий, О. Бутенко. Їхню справу згодом продовжили О. Сухий, В. Сердечний, М. Журиленко. Дякуючи майстерності акторів-аматорів на сцені не один рік поспіль оживали «Маруся Чурай», «Диктатура», «Шельменко – ​денщик», «Мартин Буруля», «Наталка Полтавка» Микитенка. Склад театру постійно змінювався, але театр продовжував і продовжує своє життя.
Про його активну діяльність ще на початку 1916 року писала славнозвісна газета «Известия», видавництва Олександрійського повітового земства. Згадували про колектив і пізніше.
«Новою віхою у житті колективу стало те, що у 1974 році колгосп ім. Фрунзе збудував нове приміщення сільського Будинку культури, і тоді театральне мистецтво набуло нового змісту. І хоча промайнуло вже чимало років з моменту заснування театру, але й до цього часу жителі Кам’янки пам’ятають і шанують світлі імена талановитих сільських театралів – ​О. Сухого, В. Сердечного, К. Репіди та багатьох інших», – ​розповідає Наталія Зозулінська.
Згадує вона також і колишнього директора Будинку культури, чудового актора Володимира Івановича Коровника, який стояв у витоків естради та появи її у Кам’янці.
А сама ж пані Наталя очолює народний театр з 2002-го. Перша її робота – ​вистава «Кум мірошник, або Сатана в бочці». Згодом світ побачила «Сила мистецтва», «Шлюб за оголошенням» та інші.
Одним із найбільш вагомих здобутків колективу на чолі із Зозулінською є те, що у 2004-у аматорський театр отримав звання народного. За цей час він мав вже чимало напрацювань. А саме такі постановки: «Як наші діди парубкували», «Золото», «Вона виходить заміж», «На Північний захід від Берліна», «Одружуйся, синку, одружуйся» та інші.
Життя театру дуже бурхливе. Зараз для глядачів на сцені працюють: Сергій Сенич, Віктор Пащенко, Іван Постовий, Лариса Караповська, Людмила Солінська, Тетяна Ратенко, Микола і Сергій Гончарі, Галина Журило, Ганна Андреєва, Тетяна Орлова, Едуард Караповський і «Кращий виконавець чоловічої ролі» у 2014 році Олександр Голобок.
Улюбленцею є також Світлана Тищенко, яка більше 20 років свого життя присвятила аматорському театру й неодноразово була відзначена. Більше 7 років тут працює і Валентина Зубенко. Вона дуже швидко влилася у колектив і стала його душею. Валентина та Світлана є старійшинами та найшанованішими в театрі.
Олексій Єтенко працює тут не так давно, але зарекомендував себе, як комедійний актор. Значну роль в житті театру зіграла Світлана Орлова, адже вона є однією з тих, хто присвячує свій вільний час і своє життя мистецтву.
Ще підлітком зацікавився театром Ігор Тимченко, але згодом цікавість стала змістом його життя, і на сьогодні він є директором Червонокам’янського СБК. Талант цього актора не має меж, адже йому підкорюються будь-які ролі як драматичні, так і комедійні.
6 років поспіль, займаючи посаду художнього керівника, Оксана Скрипник показала свої акторські здібності. Вона є не тільки учасницею театру, а й театрального шоу-гурту «Екстрім», в якому відома як Дід Мамай, який схилив глядача не лише на місцевому рівні, а й в усьому районі.
А віднедавна до складу театральної трупи прийшла Світлана Бойчук, яка має унікальний підхід до ролей.
Загалом же, театр постійно поповнює свій склад новими аматорами і нещодавно сюди прийшли Тетяна Кундуєва та Руслан Івасюк. Також талановитий колектив має ідею назвати свій театр – ​Червонокам’янського СБК «Нове життя». Є перспектива у колективу, адже в ньому завжди гармонійно поєднуються традиції із сучасністю, а більшість учасників просто закохані в театральне мистецтво.
В. Тимофєєва.