Приютівська селищна рада ініціює створення однойменної об’єднаної територіальної громади

Об’єднання перших громад в Україні вже багатьма прикладами довело свою ефективність, тож нині зволікати з їхнім створенням - це все одно, що шкодити самому собі, втрачаючи час і можливості. Однак в Олександрії та Олександрійському районі  чомусь і досі цей процес  гальмується, тоді як в державі вже об’єдналося близько чотирьохсот громад.
Найактивніші та найсміливіші успішно користуються перевагами додаткового фінансування, державними дотаціями, субвенціями та допомогою міжнародних донорів.  2017 рік – ключовий для реформи децентралізації, адже з наступного року на добровільне об’єднання можна буде не розраховувати.

Відповідно до Перспективного плану, що схвалений депутатами обласної ради з ініціативи облдержадміністрації, Олександрію рекомендовано об’єднати з 43 селами району. Про те, що нещодавно ситуація в нашому регіоні дещо змінилася. Як ми розповідали в попередньому номері «СВ», об’єднання може відбутися за іншим сценарієм, адже Приютівська селищна рада прийняла рішення про ініціювання добровільного об’єднання сільських і селищних громад району. Згідно з документом, Приютівську ОТГ можуть підсилити територіальні громади сіл: Костянтинівка, Бутівське, Занфірівка Костянтинівської сільської ради; села Косівка Косівської сільради, сіл Протопопівка, Березівка, Діброви, Ягідне Протопопівської сільради, села Войнівка Войнівської сільської ради, сіл Головківка, Іванівка Головківської сільської ради, сіл Ізмайлівка, Піщаний Брід, Пустельникове, Королівка, Гайок, Видне Ізмайлівської сільської ради, сіл Андріївка, Сургани, Степанівка, Рожеве, Мала Березівка Андріївської сільської ради, селища міського типу Приютівка Приютівської селищної ради. 
Таким чином, в одну громаду намагаються об’єднати 23 села району. А наразі, за словами Вікторії Лисенко, Приютівського селищного голови, тривають громадські обговорення даного питання. З населенням з’ясовують, чи доречне таке об’єднання. А після обговорень дане питання знову розглянуть на черговій сесії Приютівської селищної ради. Таким чином, об’єднавчий процес продовжиться, логічним завершенням якого можливо стануть вибори наприкінці 2017-го.
Як наголошує Вікторія Лисенко, перемовини з сусідніми громадами щодо вивчення економічної доцільності та ефективності такого об’єднання вже відбулися і їхні переваги - беззаперечні.
Додам також, що варіантів об’єднання громад на Олександрійщині – було кілька. Певний час у місцевих ЗМІ активно мусувалася ідея створення окремих ОТГ: Олександрійської міської та двох сільських - Новопразької та Червонокам’янської. Але остаточних рішень так і не було ухвалено. 
Чим же завершиться процес децентралізації на Олександрійщині, і які матимемо практичні наслідки, поки що сказати важко, але й чекати залишилось недовго.
Н. ЛУЦЕНКО.