Олександрійці переймали досвід Новоукраїнки щодо децентралізації влади

14 червня голова Олександрійської РДА Богдан Куруп та голова Олександрійської райради Ольга Коріненко, сільські й селищні голови району взяли участь у спільному навчальному візиті до м. Новоукраїнка з метою ознайомлення із кращими практиками децентралізації.
До складу делегації від Олександрійщини увійшли: очільник Приютівської селищної ради Вікторія Лисенко, Новопразької – Ольга Горбенко, Протопопівської сільської ради – Оксана Клочко, Косівської – Олександр Горбань, Головківської – Тетяна Кузьменко, Бандурівської – Наталія Волинець, Щасливської – Тетяна Кіцелюк, Шарівської – Людмила Банул, Войнівської – Михайло Ручйов, Улянівської – Вадим Соломка, Лікарівської – Олександр Терещенко,  Костянтинівської – Олександр Клімов, а також кореспондент «Сільського вісника».




Спочатку делегати із Олександрійщини зустрілися із керівництвом Новоукраїнської міської об’єднаної громади Олександром Коріннним. Ця зустріч проходила  у кабінеті голови – приміщенні міської ради, де на гостей також чекав заступник губернатора Андрій Коломійцев та керівник Новоукраїнської райдержадміністрації Віктор Самойленко.
Першочергово Олександр Корінний коротко познайомив учасників заходу з тим, з чого у них розпочалася децентралізації. А згодом запросив гостей відвідати міський центр дитячої творчості, де безпосередньо презентував всі напрацювання новоствореної ОТГ.
У своїй промові велику увагу він приділив питанню формування нової громади, інфраструктури, фінансування, інституту старост та іншим актуальним питанням. Поділився керівник громади також і принципами залучення донорських коштів на розробку стратегічних планів розвитку територій, формування нового культурного середовища в своїй ОТГ, реформуванням культурної та освітянської сфер і т.і.


 До того ж, у ході презентації ОТГ стало відомо, що у новому форматі вона працює трохи більше півроку. До міста Новоукраїнка приєдналися загалом 2 сільські ради, і таким чином наразі громада консолідує 12 населених пунктів. У цьому році має отримати обіцяні державною кошти на розвиток її інфраструктури.

Велику увагу гостей Олександр Корінний привернув до теми процесу об’єднання. Найголовніше на його думку – це обговорити усі перспективи з сусідами, органами районної влади і зробити це у такий спосіб, щоб не виникало конфліктів та конфронтації, а все наявне майно розділити з урахуваннями думок громади. «Треба сідати за стіл переговорів і домовлятися, а після цього підписувати якісь домовленості, інакше ніякого об’єднання не вийде», - переконаний  Олександр Корінний.
На думку новоукраїнського лідера доцільно передбачати в договорах, що субвенції на розвиток інфраструктури ви не зможете забрати у центр громади, а навпаки  будете допомагати у розвитку слабшим територіям.
Тут важливо сказати, що після об’єднання майже вся міська і сільська інфраструктура в Новоукраїнці збережена. Оптимізувати школи й садочки чи реорганізовувати медзаклади їм не довелося. Реструктуризації зазнало лише окреме комунальне підприємство. Також  було скорочено один будинок культури.
Тому виходить, що впровадження нових реформ в життя для Новоукраїнської ОТГ стало лише поштовхом до нових звершень і можливостей, що відбуваються завдяки зміні системи влади.
По суті ж, у Новоукраїнці таких великих новацій у рамках  реформи люди на собі ще не відчули, бо за півроку офіційного існування нова ОТГ змогла там змінити не так багато. Серед новацій - сучасний багатофункціональний спортивний майданчик зі штучним покриттям. Також відновлений спортивний зал у школі, Центр розвитку ініціативної молоді,  придбана допоміжна спецтехніка для прибирання тротуарів взимку.
По можливості в ОТГ вирішуються всі нагальні проблеми, зокрема, що стосується благоустрою території і ремонту  міських та сільських доріг, відновлення вуличного освітлення. Хоча проблемою для Новоукраїнки залишається забезпечення  якісною питною водою, адже місто розташоване на гранітних плитах. Як і наші сільські ради, місько-сільська Новоукраїнська ОТГ тісно співпрацює з місцевими сільгоспвиробниками, серед яких 5 великих базових.
Посилено громада займається проектною діяльністю і намагається залучити на свою територію якомога більше інвестицій та донорських коштів. Вишукує, звичайно, і свій внутрішній резерв. Має стратегію свого подальшого розвитку і не збирається зупинятися на досягнутому, тож й іншим голова об’єднаної громади радить не зволікати з об’єднанням, порівнюючи цей процес із заміжжям.  Мовляв,  заміж можна вийти по любові, або ж з часом тебе й так одружать.
Н. ЛУЦЕНКО.