Новопразькі робототехніки – ​перші



Минулими вихідними в українській столиці проходила масштабна міжнародна подія у сфері освіти, науки і техніки – ​Фестиваль «ROBOfirst – ​більше ніж роботи!». Цей захід покликаний згуртувати довкола себе більше тисячі талановитих та ерудованих дітей. Свої вміння у сфері конструювання, робототехніки, програмування та інженерії там продемонструють і наші обдаровані земляки – ​учні Новопразького НВК.

У рамках цьогорічного фестивалю, як розповідає Лариса Мітленко, директор Новопразького НВК і керівник гуртка «Основи робототехніки», було представлено два найбільших світових конкурси – ​Всеукраїнський чемпіонат FIRST LEGO League (для дітей 10–16 років) та Всеукраїнський фестиваль FIRST LEGO League Junior (для дітей 6–10 років). Її вихованці взяли участь тільки в першому та продемонстрували всій країні своїх роботів, LEGO-моделі та інноваційну ідею-стартап на тему «Пліч-о-пліч з тваринами». Зокрема, проект «Доктор Му», основна ідея якого полягає у наданні мобільної ветеринарної допомоги великій рогатій худобі. Саме з ним вони посіли перше місце у номінації інноваційних проектів.

Лариса Олександрівна наголошує, що протягом останніх півроку учасники новопразької команди прискіпливо досліджували дану тему. А для підготовки якісної роботизованої системи побували навіть з екскурсією на одному із найбільших молочнотоварних комплексів Кіровоградщини – ​«Петриківському молоці», де вивчали особливості роботи сучасного підприємства. За їхніми результатами окремі новації відтворили у своєму роботизованому проекті, який і презентували на фестивалі.

На «ROBOfirst – ​більше ніж роботи!» загалом було представлено понад 130 різних дитячих проектів-стартапів на тему «Пліч-о-пліч з тваринами», зокрема, 60 інноваційних.

Нашу команду на конкурсі презентували 9 новопразьців – ​учнів 10-го, 6-го та 2-го класів. Капітан – ​Назар Марченко. А в складі Анастасія Скрипник, Ярослав Гузеря, Максим Куляк, Валерій Швидкий, Олександр Бурега, Герман Шульженко, Іван Наумов та Даша Руда. Супроводжували школярів досвідчені й знані у своїй сфері керівники гуртка «Основи робототехніки» – ​Лариса Мітленко та Світлана Борщ.

Слід зазначити, що Новопразький НВК має єдиний на Кіровоградщині оснащений клас «ЛЕГО», у якому школярі можуть постійно працювати. Схожий досвід за останні роки у них перейняли також два інших навчальних заклади. У тому числі школа № 18 з Кропивницького та Добровеличківський інтернат.

Н. ЛУЦЕНКО.