Соціальні працівники також потребують уваги

На депутатський запит Ірини Чемерис, голови постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, надійшла відповідь з Міністерства соціальної політики щодо необхідності встановлення надбавок за вислугу років та набутий стаж державної служби працівникам центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. На початку тижня  про це повідомив сайт Кіровоградської обласної ради.

Згідно з інформацією директора Департаменту заробітної плати та умов праці, на яку посилається Міністерство, вже розроблено проект відповідної постанови, яким передбачено встановлення керівникам центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, їхнім заступникам, керівникам структурних підрозділів з основного виду діяльності та фахівцями із соціальної роботи надбавки до посадового окладу за стаж роботи в центрах соціальних служб.
Наразі допрацьований відповідно до зауважень Міністерства фінансів проект постанови направлено на погодження заінтересованим органам виконавчої влади та соціальним партнерам. Після проведення погоджувальних процедур та здійснення Міністерством юстиції правової експертизи зазначений проект акта буде направлено в установленому порядку на розгляд Уряду.
Прокоментувати  актуальність цього питання ми попросили безпосередньо нашу землячку, депутатку облради Ірину Чемерис. 
За її словами, на сьогодні склалася ситуація, що жоден нормативний документ не враховує вислугу років державної служби працівників Центрів, а вона у декого становить понад 20 років, та не передбачає відповідної надбавки в майбутньому для керівного складу, бухгалтера, юриста та інспектора з кадрів центру. 
- У зв’язку з цим, система Центрів втрачає досвідчених працівників, які роками створювали цю систему, стали її невід’ємною складовою, професіоналів своєї справи, які добросовісно виконували свою роботу, і платили відрахування із заробітної плати до бюджету у збільшеному розмірі, - розповідає народна обраниця. - У результаті змін, що відбулися, вони опинилися на щабель нижче своїх колег із служби у справах дітей та управлінь соціального захисту населення. При цьому важливість і необхідність соціальної роботи в останні роки лише зростає.
Ірина Чемерис додає, що потреба у комплексній соціальній роботі особливо зростає в періоди, коли погіршується доля мільйонів людей через зубожіння та військову агресію, що, власне, зараз переживає наша країна. 
В Україні соціальними послугами Центрів охоплені практично усі категорії населення, у тому числі найбільш уразливі, які потребують допомоги. Зокрема, це: сім’ї з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування та особи з їх числа, внутрішньо переміщені особи, учасники АТО та члени їхніх сімей, сім’ї, які виховують дітей-інвалідів, діти, які знаходяться у конфлікті з законом та особи, які повернулись з місць позбавлення волі, тощо. Крім того, Центри беруть участь у процесі розвитку сімейних форм виховання, зокрема здійснюють соціальне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Протягом останніх років функції Центрів були значно розширені.
- Тому, враховуючи вищезазначене, і було депутатське звернення до Міністерства соціальної політики України та Міністерства фінансів України щодо прийняття постанови Кабінету Міністрів України стосовно встановлення надбавки за вислугу років разом з врахуванням періоду роботи на посаді та набутий стаж державної служби працівникам центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, - констатує депутатка.
Спілкувалася І.Балашова.