Фермерське господарство ТОВ "Чапаєв" не має можливості отримати відшкодування збитків від Африканської чуми свиней

Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Андрій Коломійцев під час апаратної наради в ОДА, повідомляє сайт ОДА.
- Якщо у 2016 році в зв’язку із заходами щодо ліквідації і недопущення розповсюдження захворювання африканської чуми свиней було знищено 380 голів свиней, а їх власникам було відшкодовано 381 тис. гривень з обласного, районних та сільських бюджетів, то у поточному році ситуація у с. Рівне набагато складніша, - наголосив посадовець. За словами Андрія Коломійцева, прямі збитки за вилучене поголів’я свиней сягають більше 4 мільйонів гривень.- Хоч згідно із Законом "Про ветеринарну медицину" і передбачено відшкодування майнової шкоди внаслідок впровадження карантину за рахунок державного бюджету, проте постановою Кабміну №368 від 24 березня 2004 року дану ситуацію віднесено до надзвичайної ситуації місцевого рівня, у зв’язку з чим збитки мають відшкодовуватися з місцевих бюджетів, - пояснив заступник голови ОДА.
Також він додав, що починаючи із 2004 року жодна страхова компанія в Україні не здійснює страхування господарств від АЧС, а тому господарство ТОВ "Чапаєва" наразі немає реальної можливості отримати відшкодування мільйонних збитків.
Нагадаємо, що 9 січня в результаті лабораторних досліджень, було доведено, що у селі Рівному Новоукраїнського району (ТОВ «Чапаєв») масовий падіж свиней, а це 58 голів – стався від вірусу АЧС. Застосовуючи протиепізоотичні заходи, у корпусі №1 тваринницького комплексу, де трапилася масова загибель тварин, було ліквідовано все наявне поголів’я – 395 голів свиней, рештки яких було спалено. Згодом були знищені і решта поголів’я в інших корпусах свиноферми, а це більше 1000 голів свиней.
________________________
У той же час на території села Рівне з 26 січня працюють дві групи з вилучення та умертвіння свиней з епізоотичного осередку домоволодінь села. До складу груп увійшли представники районної державної адміністрації, районного відділу управління ДСНС України в Кіровоградській області, Новоукраїнського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, ветеринарної служби та Рівнянської сільської ради.
У зв’язку з тим, що на території с.Рівне Новоукраїнського району було виявлено збудник африканської чуми свиней групами здійснюється обхід домоволодінь та при наявності свиней здійснюється їх вилучення з метою умертвіння, спалення та захоронення. Захоронення проводиться на території СТФ ТОВ "Чапаєва".
Місцеві жителі з розумінням ставляться до даної ситуації. Хоча й не приховують, що їх непокоїть питання щодо виплати грошової компенсації за вилучених свиней, адже для більшості місцевих жителів вирощування та продаж свиней є майже основним видом заробітку, інформує сайт Новоукраїнської РДА.