волонтерство - справа шляхетна

Нагороджені волонтери: Олександр Воропаєв, Світлана Пальчук та Наталія Ускова

5 грудня в більшості країн світу святкують Міжнародний день добровольців, або, як ще називають День волонтерів. З недавніх пір це свято важливе для багатьох українців, які віддають і одержують допомогу безоплатно. Спектр благодійної діяльності волонтерів дуже широкий. Можна говорити про тих, хто потребує волонтерської допомоги — це хворі, інваліди, літні люди, безробітні, бездомні, безпритульні особи, багатодітні сім’ї та сироти, інші кризові категорії населення. А з подіями на сході країни волонтерської підтримки чекають як військові, так і переселенці.
Саме у День волонтера за круглим столом у кабінеті голови райдержадміністрації зібрали активних, відповідальних і співчутливих людей, які безкорисливо присвячують свій час, увагу, турботу людям, які цього потребують. Організатори заходу мали на меті не лише привітати волонтерів Олександрійщини, а й почути кожного з них, поспілкуватися, а якщо треба - й допомогти.
Відкриваючи цю зустріч, директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді райдержадміністрації Ірина Чемерис зазначила, що ті події, які сталися у нашій країні два роки тому, зробили потужний ривок у волонтерській справі по всій Україні. Важливо, що наш край не стоїть осторонь цих подій.  Ми маємо кілька груп волонтерів, що свідчить про визнання нашою громадою значущості волонтерської діяльності та повернення до християнських цінностей милосердя та благодійності. Та важливо нині не втратити той потенціал, який маємо.
Запрошений до слова, голова райдержадміністрації Богдан Куруп також говорив про велике значення волонтерства у житті суспільства: - Останнім часом ми все частіше чуємо слово «волонтер», проте не задумуємось про глибинний сенс цього слова. І це не просто потреба людини долучитись до благодійної діяльності − це надзвичайно відповідальна справа. Богдан Анатолійович подякував всім присутнім у дружньому колі волонтерам за небайдужість, за їхній внесок у благородну справу.
А потім до розмови запросили самих учасників зустрічі: волонтерів, які працюють з кризовими сім’ями, займаються просвітницькою роботою, юних волонтерів та представників - добровольців, які надають відчутну допомогу нашим бійцям у зоні АТО.
Першою про допомогу червонохрестівців вразливим верствам населення говорила голова районного осередку товариства Червоного Хреста Тетяна Нестерова. Наталія Ускова, яка працює з кризовими родинами та опікується дітьми - сиротами, зазначила, що волонтерство - безцінна справа, особливо коли бачиш її результати. З успіхів відзначила те, що, завдячуючи релігійній громаді, вдалося забезпечити житлом дев’ятеро дітей - сиріт, які по закінченню школи залишилися на роздоріжжі.
Про роботу юних волонтерів говорили директор ЦДЮТ Оксана Демченко, голова і заступник районного парламенту дітей Аріна Стецунова та Анастасія Недвига. Вони акцентували увагу на тому, що тематика діяльності учнівських доброчинців різностороння: це і заходи, пов’язані із охороною довкілля та збереженням культурної спадщини, це і шефська допомога ветеранам, благочинні акції та ярмарки на підтримку бійців АТО, це і проведення тренінгів з метою залучення до волонтерської діяльності якомога більше школярів.
Художній керівник районного будинку культури, президент Олександрійського районного благодійного інформаційно-консультативного центру Тетяна Шоколова та методист з хореографічного жанру Наталія Козинець переконали присутніх, що силою слова, пісні і танцю теж можна приносити велику користь, як і коштами від благодійних концертів, які передають волонтерам для потреб бійців.
Незважаючи на атмосферу святковості, волонтери, які представляють громадські організації, що увесь цей час надають допомогу військовим у зоні АТО, озвучили і проблемні питання. Зокрема, Ірина Кабанова із Координаційного центру волонтерів, зазначила, що на сьогодні вкрай важливо надавати моральну і практичну підтримку бійцям, які повертаються із зони бойових дій, і не знають куди себе подіти. 
"Проблема в тому, що хлопці побували на фронті і кардинально змінилися, а, повернувшись додому, змін не відчули - говорила вона. -  Суспільство живе своїми проблемами, не помічаючи, що поряд є люди, котрі в силу обставин стали не зовсім такими, як ми, хоча й ризикували своїм життям та здоров’ям саме заради нас. Це вибиває їх з «колії», вони часто не можуть себе реалізувати. Тому й виник, мабуть, у нашому місті справжній «аватарний» батальйон біля одного з магазинів, де нерідко спогади за пляшкою закінчуються справжніми «розбірками»". 
На думку Володимира Горіславець з ГО «Час добра» щодо озвученої проблеми, то цих людей не війна змінила, вони такими були й до цього. Адже скільки повернулося хлопців без рук, без ніг, але не гублять своє здоров'я горілкою, вони  не втратили силу духу. Також виступаючий додав, що нині є багато бажаючих заробити на війні. Для прикладу привів факт, коли до них пригнали авто з проханням швидко відремонтувати для фронту, а згодом виявлялося, що їхньою благодійністю скористалися негідники, які й не збиралися передавати його бійцям. Тому тепер волонтери беруться за ремонт машин, які числяться за військовими частинами. Нелегко нині займатися цією справою, акцентував Володимир, адже вартість запчастин стрімко зросла, практично на 60 відсотків, тому вишукувати кошти щоразу доволі складніше.
«Ніхто не вірить нам, що ми працюємо безкоштовно, - продовжив розмову керівник громадського формування з охорони громадського порядку «Сокіл-1» Олександр Маковецький. - Але це наш обов’язок: їздити на фронт допоки потрібна буде наша допомога. Ми не можемо по-іншому, особливо після поїздок на фронт, коли бачиш, що наші солдати практично босі у мороз і одягнені у форму, яка не відповідає жодним стандартам. Наше формування, що нині складається з 15 активних людей, також виконуватимемо у своєму рідному місті ту роботу, яку мали б виконувати поліціянти, аби бути впевненими у громадській безпеці земляків. Поки що робимо те, що нам під силу». 
Оптимістичними планами на майбутнє поділився Олександр Воропаєв із «Всеукраїнського союзу ветеранів АТО», повідомивши про проект відкриття підприємства з виробництва альтернативного палива із молодої порослі дерев. Причому роботою на ньому будуть забезпечені колишні учасники АТО та члени громадської організації. «Займатися волонтерством - справа добровільна, не можна нікого змусити робити те, чого не хочеш. Це поклик душі творити добро,» - додав Олександр Володимирович.
Завершилася тепла розмова приємною місією - за вагомий внесок у розбудову волонтерського руху на Олександрійщині, активну життєву позицію практично всі присутні волонтери отримали відзнаки. Вітальні листівки та подяки вручили голова райдержадміністрації Богдан Куруп та голова районної ради Ольга Коріненко.

О. СТОРЧОВА.