Намагаємося підтримати кожного

У числі найдосвідченіших керівників сільських територій Олександрійщини - Новопразький селищний голова Ольга Горбенко, з якою ми поспілкувались напередодні професійного свята.
- Головний показник роботи органу місцевого самоврядування - це бюджет. Як його виконують у Новопразькій селищній раді?
- Наявність коштів у місцевому бюджеті, перш за все, залежить від якісного надходження податків. Основним залишається податок за землю, єдиний податок, який стовідсотково йде в місцевий бюджет. Сприяли підвищенню рівня фінансової забезпеченості селищної ради і зміни до податкового законодавства. Тож загалом бюджет селища складає близько 7 млн. грн. За рахунок цих надходжень вдається реалізувати ряд соціально-економічних програм та, наскільки це можливо, враховуючи видатки, поліпшити рівень життя й добробуту людей.
- Розкажіть, будь ласка, який в селищі нині стан з водопостачанням?
- На жаль, на роботу комунального підприємства багато нарікань та численних скарг. Стосуються вони переважно погіршення якості надання послуг. І це при тому, що цьогоріч ми провели низку ремонтів по заміні труб по вулиці Соборній та провулку Торговому. Все це зроблено за бюджетний кошт. Надалі ми плануємо побудувати у селищі очисні споруди та додаткові свердловини з водонапірними вежами. Також додам, що нещодавно комунальне підприємство очолив новий керівник -  Сергій Ланін. Сподіваюся, що він сприятиме вирішенню проблем  щодо якості надання послуг.
- Яке ваше бачення подальшого розвитку Нової Праги?
- Селище, перш за все, треба зробити інвестиційно привабливим, щоб створити нові робочі місця. Бо виходить так, що у пошуках заробітку молодь виїжджає в інші регіони та за межі нашої країни. У селищі необхідні маслозавод, хлібопекарня, переробні підприємства.
Також великі надії ми пов’язуємо з газифікацією Нової Праги.  За останні п’ять років газ став доступним частині селища. Блакитний вогник зігріває практично 400 будинків. Але проблема полягає  у тому, що підведення газопроводу до оселі сьогодні коштує близько 30 тис. грн. Це непід’ємна ціна для селянина. Тому деякі громадські об’єднання, що опікувалися газифікацією Нової Праги, припинили свою діяльність. 
Не менш важливим питанням для нашої громади є й розширення асортименту послуг, які надає наше комунальне підприємство. Це й ремонт доріг, розширення мережі вуличного освітлення, покращення благоустрою. Окрім того, є у нас навіть необхідність у відкритті  соціального центру та багато інших задумів.
- Як Ви допомагаєте своїм закладам освіти?
- На даний час у трьох дошкільних закладах, які знаходяться на балансі селищної ради, утримується 120 дітей. Вихованці забезпечені якісним харчуванням та гідними умовами навчання. Так, у поточному році на утримання ДНЗ передбачено понад два мільйони гривень.
Окрім того, протягом цього року районний бюджет виділив нам субвенцію на придбання шкільного автобуса в розмірі 300 тис. грн. Також надійшли кошти на будівництво котельної Новопразького НВК  (сума склала 374 тис. грн.). Майже 194 тис. грн. спрямували на харчування дітей 1-4 класів, на придбання паливно-мастильних матеріалів 52 тис грн. та ще майже 9 тис. грн. на запчастини для ремонту автобуса. Заміна  вікон в школі №2 обійшлася в 240 тис. грн., а оплата енергоносіїв та поточних видатків – 420 тис. грн. До всього ж, селищна рада опікується й питаннями перевезення учнів на змагання та інші районні заходи. 
- Хотілося б дізнатися, яка ситуація із закладами культури.
-За рахунок селищного бюджету (цьогоріч це сума в розмірі майже 654 тис. грн.) ми утримуємо два Будинки культури, у яких працює шість народних колективів. Усі - активні учасники масових заходів, що проходять у Новій Празі, всі – гордість селища.
З початку року вокальні та хорові колективи взяли участь у районному огляді-конкурсі «Пісня чистого поля» та  посіли призові місця. Вокальний квартет «Любисток» та фольклорний ансамбль «Калина», зокрема, підтвердили високе почесне звання «Народного аматорського», а народний аматорський театр малих форм «Петриківська громада» став лауреатом фестивалю-конкурсу «Театральна весна Кіровоградщини». Народний аматорський хор «Хлібодар» та  народний аматорський гурт «Петриківські козаки» стали учасниками ювілейного концерту Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Калиновий спів».
Наша родзинка - два танцювальні колективи «Смайл» та «Невгамовні».
- Що можете розповісти про медицину?
- Новопразька амбулаторія знаходиться на  утриманні районного бюджету. Але селищна рада також посильно допомагає медзакладу. Спільним коштом селищного, районного, обласного бюджетів, підтримкою місцевого бізнесу і за підтримки Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» проводяться роботи з капітального ремонту будівлі амбулаторії.
З місцевого бюджету в цілому перераховано 910 тис. Окрім того, на Олександрійську ЦРЛ спрямували 639 тисяч гривень, ще 30 тисяч - на обласну дитячу лікарню.
- Чи всі вулиці у вас освітлені?
- На  території селищної ради 62 вулиці та 12 провулків. З них освітлено лише 7 вулиць. Роботи в даному напрямку проводяться щорічно. Проте їхні темпи  досить  низькі у зв’язку з  довготривалим виготовленням технічної документації та монтажними роботами, що виконує Олександрійський РЕМ. Пріоритетом залишається встановлення приладів вуличного освітлення на аварійно-небезпечних ділянках доріг та у громадських місцях. За наявності коштів зовнішнім освітленням надалі плануємо забезпечувати більшість сільських вулиць. А поки що завершуємо роботи по встановленню 35 ліхтарів по вулиці Пушкіна.
- Хто є Вашими помічниками, партнерами в роботі?
- Я вдячна фахівцям селищної ради, які дуже професійні і згуртовані та активно працюють на благо розвитку свого рідного селища. Плідною є і робота депутатського корпусу. У тісному партнерстві ми працюємо з закладами культури, освіти, медицини і всіма      службами. Тішить також успішна співпраця з представниками бізнесу, яким не байдужа доля Нової Праги. Навіть критика роботи місцевої ради допомагає вирішувати окремі проблеми. 
- Знаємо,  що в селищі працює активна опозиція. Наскільки вона дієва та конструктивна?
- Насправді питання опозиції чи коаліції для нас не актуальне. Всі без виключення депутати селищної ради - самовисуванці, партійної приналежності не мають, тому успішно відстоюють розвиток демократичного суспільства. І в більшості питань, що стосуються життєзабезпечення селища, вдається досягати консенсусу.
- Чи часто Ви вирішуєте особисті питання своїх односельців? 
- Звичайно, селищна рада є першою інстанцією, до якої звертаються люди, в тому числі і з особистих питань. Її фахівці і я особисто завжди з розумінням  ставимось до кожного, і надаємо посильну допомогу чи пораду, рекомендацію чи направлення до відповідного органу. 
- З яких питань найбільше шукають правду?
- Звертаються з різних питань. Одним з найскладніших є питання благоустрою сільських території. І ми над ним наполегливо працюємо. Чимало нарікань існує з приводу пільгових перевезень та проблем із землекористуванням, негараздів, пов’язаних із видачею субсидій та соціа­ль­ної чи матеріальної допомоги, незадовільним  станом доріг та багато інших.
- Як часто буває, що влада не може допомогти?
- Нам дуже боляче, коли в міру незалежних від нас обставин не вдається вирішити проблему. На жаль, існують питання судочинства, масштабних фінансовоємких проектів, які ви­рішуються тільки на вищому законодавчому рів­ні. Та все ж, ми намагаємося посильно підтримати кожного. І в цих складних питаннях маємо тісну співпрацю з районною владою. Сприяємо залученню спонсорів для надання допомоги.
- Як ви ставитеся до реформи, яка обіцяє децентралізацію? Чи може вона щось змінити у житті громади?
- Хотілося б, щоб децентралізація в Україні відбулася так, як в  європейських країнах. Ми дуже на це сподіваємось і віримо. 
Шансом, який дає нам реформа з децентралізації, обов’язково треба скористатися. Це зміни, які можуть привести до покращення життя. Бо з ходом реформи органи місцевого самоврядування  отримають реальну владу на місцях і почнуть нарешті займатися власними справами. Матимуть необхідні для цього повноваження та ресурси. Сподіваюсь, що сусідні сільські ради оцінять перспективу цього об’єднання і разом з нами шукатимуть найкращі рішення. 
- Ви маєте великий досвід селищного голови, чи будете пробувати себе й на виборах голови громади?
- Так, за плечима двадцять три роки досвіду роботи в органах місцевого самоврядування. Чи буду брати участь у виборах голови громади, покаже час, покаже довіра людей.
В. Тимофєєва.