Сергій Кітаєв: «Як до людини поставишся, так вона тобі і віддячить»

Грудень - пора, коли можна підсумувати те, що вдалося зробити за рік, що минає. На наше прохання ділиться з читачами такою інформацією керівник одного з успішних підприємств Олександрійщини, офіс якого знаходиться у селі Андріївка, Сергій Дмитрович Кітаєв (на фото). Наш співрозмовник працює п'ятнадцять років у групі компаній "УкрАгроКом", два з яких - в "Райагрохімі".

- Кожне підприємство — маленька країна. Розкажіть, як працює ваше, бо від цього сьогодні залежать здобутки і нашого регіону.
- Наше господарство - публічне акціонерне товариство «Олександрійський Райагрохім» - входить до групи компаній «УкрАгроКом» - найпотужнішої аграрної корпорації регіону.  В обробітку маємо 2600 га землі, а також утримуємо велику рогату худобу та свиней. Усі ці сфери господарства тісно пов’язані між собою. 
Підприємство поділене на структурні підрозділи. І ми намагаємось створити належні умови праці для всіх, аби не ображати нікого, і щоб всі були забезпечені роботою та відповідною заробітною платою.
- Яку частку в «Райагрохімі» займає тваринництво? Чи виробляєте ви для нього корми, чи закуповуєте? 
- Тваринництво - важлива для нас ланка, адже завдяки йому ми отримуємо додаткові кошти, які, в свою чергу, в подальшому розподіляємо на важливі потреби у кожному підрозділі господарства. Що стосується  кормів, то в цілому група компаній «УкрАгроКом» приділяє цьому питанню достатньо уваги, має невеликий комбікормовий завод, що задовольняє власні потреби.  А паралельно ми співпрацюємо з провідними вітчизняними і закордонними компаніями, які консультують з питань якості кормів для тварин.
- Що можете розповісти про цьогорічні врожаї?
- У поточному році, як у більшості сільгосппідприємств, у нас не було озимої пшениці, але ми посіяли горох, кукурудзу, соняшник та цукровий буряк. І, незважаючи на несприятливі погодні умови, зібрали порівняно добрий урожай.  А якщо говорити конкретними цифрами, то кукурудза дала по 55,62 ц/га, горох - 38,58 ц/га, соняшник - 27,34 ц/га, цукровий буряк - 506,19 ц/га. Це середній показник по району.
- Висока продуктивність посівного матеріалу - основа успішного агровиробництва. А як у вас - закуповуєте найкращі сорти чи вирощуєте їх самі?
- Якщо говорити про посівний матеріал, то в структурі «УкрАгроКому» глибоко вивчають регіональні особливості вирощування кожної  культури і паралельно закуповуємо окремі сорти. Проте урожайність тієї чи іншої культури залежить не лише від якості насіння, а й від погодних умов, догляду впродовж усього періоду дозрівання.
- З якими проблемами стикаєтеся в період жнив та посівної кампанії?
- Проблеми, як і у всіх - нестача техніки, складні погодні умови. Але завдяки плідній співпраці всього колективу, намагаємося зробити все вчасно: і посіяти, і обробити та зібрати урожай. У цьому році навіть одне поле кукурудзи скосили на виробництво крупи.
- Розкажіть про колектив. Скільки всього працівників?
- Усього на підприємстві працює 120 осіб. Це відповідальні люди, які з розумінням ставляться до проблем, що виникають. Це працівники, які завжди допоможуть. А я, в свою чергу, дослухаюся до їхніх порад, пропозицій, що і дало змогу створити в колективі  взаємо-зворотній зв’язок: керівництво-підлеглі, підлеглі-керівництво.
- Дефіциту кадрів не відчуваєте?
- Під час посівної та збирання, коли накопичується багато роботи, звичайно, відчувається. Як кажуть: «зайві руки не завадять». Але, загалом, ми прийняли на роботу ту кількість людей, стільки потрібно для злагодженої роботи всього підприємства.
- Скільки коштів витрачаєте на підтримку соціальної інфраструктури села?
- По можливості, коли є фінанси, намагаємося громаді села не відмовляти. Це і  допомога дитсадку, школі чи, скажімо, на ремонт сільських доріг. Мовою цифр:  у 2015-му ми витратили на соціальну сферу села майже 100 тис. грн., а в 2016-му - близько 140 тис. грн.
- Без яких якостей не обійтися керівникові такого підприємства, як ваше, щоб підтримувати його постійний розвиток?
- По-перше, терпіння, адже я, як керівник, повинен подавати приклад своїм підлеглим. По-друге, розуміння, тому що люди часто звертаються за допомогою і я, в свою чергу, намагаюся завжди підтримати і допомогти: кому порадою, кому фінансами. Недарма кажуть: «Як до людини поставишся, так вона тобі й віддячить».
- На вашу думку, яка найоптимальніша підтримка від держави може бути для аграріїв?
- Найоптимальнішою, вважаю, фінансову підтримку, адже не завжди нам вистачає власних коштів на придбання тієї чи іншої техніки, її якісний ремонт. А якби були додаткові кошти, то можна було б оновити автопарк, закупити новішу техніку та агрегати. Час не стоїть на місці. Все рухається вперед, а техніка, яка у нас є - вже дещо застаріла. Хотілося б іти в ногу з прогресивними технологіями і це було б на користь і підприємству, і людям, і державі в цілому.
- Які у вас плани на майбутнє?
- Те, що стосується господарства, то, в першу чергу, хочеться розширити поголів’я великої рогатої худоби і свиней, та капітально відремонтувати техніку, що є в наявності, бо зима швидко пройде і розпочнуться весняно-польові роботи.
В. ТИМОФЄЄВА.