Живуть дружною родиною

Від cтарості не можна ні втекти, ні відкупитися. Але одна річ, жити на схилі літ поруч з рідними, люблячими людьми і зовсім інша — ​самому у чотирьох стінах. Чимало людей на порозі старості знаходять притулок в стаціонарному відділенні для постійного або тимчасового проживання громадян похилого віку та інвалідів, що у Червоній Кам'янці. Сюди приходять люди з різними долями і для них створені всі умови, щоб можна було жити повноцінним життям.

Мешканці, на перший погляд, сумного будинку, переконують, що саме тут відчувають турботу і домашній спокій. Не кожен отримував це у рідних стінах — ​вдома. Усе необхідне вони нині мають — ​гаряче харчування, систематична зміна білизни, а також своєчасна медична допомога. За літніми людьми доглядають медична сестра Ольга Приймакова і чотири санітарочки: Світлана Шевченко, Людмила Слісаренко, Людмила Бичок та Лариса Караповська. Щодня двері відкриває простора їдальня, і двоє кухарів Тетяна Кундуєва і Тамара Андрєєва, які з доброю душею готують різноманітні страви, від усієї душі бажають стареньким “смачного”.
Обслуговуючий персонал докладає чимало зусиль, аби люди поважного віку відчували повагу, піклування і їм жилося затишно. 
Ці літні люди потребують постійної допомоги та уваги. Більшість з них не здатні самотужки себе обійти, не мають родичів, які могли б ними опікуватись. Тому тут їм дають родинне тепло, турбуються про їхнє здоров’я і самопочуття, проявляють співчуття й терпіння, ділять з ними біль і радість, тобто роблять усе можливе для того, щоб ці літні й самотні люди не відчували себе обділеними.
"Підопічні проживають у комфортних кімнатах, розрахованих на два-три чоловіка, облаштованих сучасними меблями і всім необхідним, — ​зазначає завідуюча відділенням Наталія Наумкіна. — ​У стаціонарному відділенні підопічні перебувають на повному державному утриманні, одержують необхідні їм соціальні послуги та забезпечені одягом, взуттям, постільною білизною, раціональним чотириразовим харчуванням, цілодобовим медичним обслуговуванням. У теплі та затишку старенькі відчувають постійну турботу про них з боку працівників закладу. Ці люди мають можливість спілкуватись між собою і вони відчувають, що комусь потрібні."
Майже чотири роки тому розпочало роботу це відділення і розраховане воно на шістнадцять підопічних територіального центру. Тут створені належні умови: є харчоблок та обідня зала, санвузол, шість кімнат для проживання. Окрім щоденної турботи, підопічних вітають із державними святами, організовують святкові обіди, вручають подарунки, їх вітають вихованці дитячого садочка, з концертними програмами навідуються учасники Червонокам’янського народного театрального колективу.
Привабливою є не лише затишна будівля закладу, а й його територія, яка буяє квітами з весни до пізньої осені. Працівники власноруч висадили саджанці фруктових та декоративних дерев. І в цьому чимала заслуга завгоспа Людмили Оглоблі.
Живуть тут старенькі великою дружною сім’єю. Деякі з них охоче розповідають про своє життя, хоч і нелегким воно було, а дехто уникає розмови, можливо затаївши в душі образу на свою долю, а може серце крає туга за прожитими роками… Дай, Боже, їм довгих років життя. А їхнім помічникам — ​працівникам закладу — ​у день їхнього професійного свята зичимо терпіння, міцного здоров'я, довголіття, життєвих гараздів.
О. СТОРЧОВА.