О. Сокірін: Військовим парадом Україна нагадала всім, за що ми воюємо...

     Ювілейну, 25-ту, річницю Незалежності Україна відзначила військовим парадом, в котрому взяли участь понад 4 тисячі військовослужбовців, серед яких 120 учасників АТО, курсанти військових вузів, бійці Нацгвардії, Держприкордонслужби. Подивитися на парад прийшло понад 10 тисяч осіб.  Військовики крокували під музику одного з козацьких маршів у парадних та повсякденних одностроях нового зразка. За військовими пройшло 200 одиниць бойової техніки, в тому числі танки, зенітні ракетні комплекси і дивізійні самохідні гаубиці, бойові машини піхоти, десанту.
   До всього, у параді брала участь українсько-польсько-литовська бригада, яка функціонує з січня цього року і головним завданням якої є участь у миротворчих операціях, а також збільшення регіональної військової співпраці і допомога Україні в реформуванні Збройних сил. 
     Від Кіровоградщини до Києва поїхали шестеро наших демобілізованих військових, які повернулись додому після демобілізації. Усі військові пройшли гарячі точки: Дебальцеве, Іловайськ, Донецький аеропорт та інші місця, де велися запеклі бої. Серед них і наш земляк Олександр Сокірін, який з серпня 2014 по вересень 2015 року брав участь в антитерористичній операції, був заступником начальника штабу 55-го автомобільного батальйону, на собі відчув гірке слово «війна», а місто Дебальцеве запам’ятає на все життя. Гордістю для всієї його родини буде державна нагорода – медаль «Захиснику Вітчизни». Після демобілізації він повернувся в Олександрійську райдержадміністрацію на своє місце роботи, яке пов’язане із цивільним захистом. Ми попросили Олександра Володимировича поділитися своїми враженнями від параду.

     - Не часто у своєму житті ми буваємо на столичних урочистостях. Тим більше на військовому параді. Та кожен із нас, учасників АТО, представляв своєю присутністю ту когорту наших героїв, які віддали своє життя, відстоюючи східні кордони країни, тих героїв, які залишилися інвалідами, ще не пізнавши повноту життя, тих військових, хто і нині стоїть на захисті суверенітету держави. Можна сказати, що цим парадом усі ми вшанували військових-героїв. Приємно було, коли люди і до початку параду, і під час урочистостей щиро дякували нам, а в нашій особі всім захисникам Вітчизни за мужність, витривалість та героїзм. 
     Два дні ми готувалися до параду. Спочатку у військовій частині у Десні, а потім – на генеральній репетиції у Києві. Усі наші хлопці показали хорошу підготовку та старанність як під час тренувань, так і на параді. Проходили ми у новій формі із своїми нагородами та шевронами військових підрозділів. До речі, форму нам залишили на згадку. Усі колишні бійці отримали відзнаки — медалі «Учасник військового параду» та подяки.
   Думаю, що військовим парадом Україна нагадала всім, за що ми воюємо, і які цінності відстоюємо. Суспільство переконається, що Збройні Сили України рік за роком міцніють, а безпека держави — посилюється. У такі моменти дух українців стає ще міцнішим, воля ще загартованішою, віра ще сильнішою.
О.СТОРЧОВА.