Учасники АТО з Олександрійщини так і не отримали гарантовані земельні наділи?

Питання з отриманням гарантованих земельних наділів для учасників АТО на Кіровоградщині залишається гострим, зокрема через довготривалі терміни оформлення ділянок.  З цього приводу ще навесні на Олександрійщину завітав новопризначений виконуючий обов’язки начальника Держгеокадастру в Кіровоградській області Вадим Чувпило, який привіз з обласного центру  накази на розробку проектів на земельні ділянки, а також на право власності земельними наділами учасників АТО. Але головною метою приїзду було запевнити учасників АТО та членів їхніх родин, що ситуація з виділенням землі нарешті зрушиться з мертвої точки.
І хоча ситуація з керівництвом обласного Держгеокадастру досить неоднозначна, бо того ж таки виконуючого обов’язки керівника установи нещодавно спіймали на хабарі, та все ж таки дію Закону, що гарантує виділення учасникам АТО земельних наділів в 2 гектари, ніхто не відміняв.

Минув час, а питання у деяких учасників АТО, які не можуть отримати землю, ті ж самі. Наприклад, демобілізований боєць 43-го батальйону Олександр Ковальов з Шарівки більш ніж рік тому подав документи на отримання земельної ділянки, а віз, як кажуть, і нині там.
- Навесні ми повторно подали документи на отримання земельної ділянки, Шарівська сільська рада виділяє землю, в Олександрії теж всі процедури пройшли, а от у  Кіровограді справа ніяк не зрушується з місця. І я не один такий, нас в Шарівці 17 АТОшників, і ще жоден не отримав землі, - розповідає Олександр Ковальов.

Дещо інша ситуація у мобілізованого бійця 43 батальйону з села Улянівка Миколи Назкороденка. Йому відмовили у виділенні земельної ділянки через те, що у нього є приватизована земельна ділянка.

- Мені відмовили у видачі землі, оскільки є приватизовані 35 соток городу, який знаходиться за межами населеного пункту. Кажуть, згідно з законодавством, я не маю права на ще одну ділянку. Хоча в селі вже й землю знайшли, навіть деякі місцеві фермери були згодні повернути в сільську раду орендовану землю задля виділення її АТОшникам, - коментує ситуацію Микола Низкороденко.

Як часто виникають ситуації з відмовою у виділенні гарантованої державою землі та скільки ще чекати бійцям на заслужені власною кров’ю землі розповів радник голови районної державної адміністрації з питань АТО Олександр Рушковський.

- На місцевому рівні все відбувається достатньо швидко. Спочатку місцеві ради знаходять землю, далі рішення приймається на сесії районної ради. Я ж намагаюсь контролювати процес, щоб нікого не «обділили» з земельними наділами. Після цього починається безпосередньо процес оформлення документів, в якому задіяні обласні служби. На них ми не можемо впливати, а процес ще затягується через те, що в оформленні, приватизації та розробці генерального плану задіяно декілька інстанцій, - розповідає Олександр Рушковський.


Можна сказати, на місцях, а це сільські та селищні ради, роблять все аби учасники АТО з їхніх населених пунктів отримали земельні наділи, не відстає від них і район, оперативно приймаючи рішення про виділення землі, а проблеми та складнощі, якщо, звичайно, їх можна так назвати, виникають саме на обласному рівні, зокрема в Кіровоградському обласному Держгеокадастрі. І коли ж таки справа знову зрушиться з мертвої точки – поки що невідомо.