Краєзнавці ознайомилися з історією села Щасливого

Світ змінюється, пріоритети і стратегії змінюються з часом, а традиції залишаються. Однією з найкращих традицій нашого району є краєзнавча діяльність. Вона має глибокі корені, напрацьовані багатьма поколіннями фахівців.
Значне пожвавлення цієї роботи спостерігається зі створенням Олександрійського відділення географічного товариства України (керівник Балацький Л.Ю., вчитель географії Войнівської ЗШ І-ІІІ ст.).

Серед основних завдань товариства були і є поширення та обмін історико - географічною інформацією і знаннями, підтримка краєзнавчих досліджень, сприяння якісній освіті та розумінню значимості краєзнавства владними структурами і громадськістю, поліпшенню якості публікацій географічного змісту. 
Краєзнавство для членів товариства - це відправна точка захоплюючої подорожі у бурхливе географічне та історичне минуле; стартовий майданчик для польоту фантазії про майбутнє. Про майбутнє людини, його сім’ї, його села. Адже, як відомо, – хто не пам’ятає минулого, той не має майбутнього.
У грудні чергове засідання географічного товариства на тему «Історія села Щасливе» проводилося у Щасливській школі, на якому зібралися члени товариства: Н. Петренко, спеціаліст з охорони пам’яток відділу культури і туризму; О. Демченко, директор  районного ЦДЮТ; Л. Остапюк, вчитель географії та біології Щасливської школи; А. Демченко, методист районного ЦДЮТ та місцеві краєзнавці: І. Погорілий, колишній директор школи; Л. Міщенко, сільський бібліотекар; І. Пєшко, вчитель музичного мистецтва; Л. Сосновська, громадський активіст; Н. Засідка, місцева поетеса. Усіх гостинно зустрічала та вітала директор школи С. Михайлова. У роботі засідання взяли участь й учні 7-9 класів.
Леонід Балацький розпочав роботу краєзнавчого засідання із презентації діяльності географічного товариства України, проекту «Історія міст і сіл Кіровоградської області» та останніх видань з даної теми. А Іван Пєшко представив власні дослідження на тему «Виникнення та розвиток села Овнянки». Наталія Петренко ознайомила присутніх з сучасним станом курганів Олександрійського району. А Лариса Остапюк розповіла про учнівську краєзнавчу діяльність та підкреслила, що ведеться вона за активної участі всіх поколінь дитячих родин. Адже бабусі і дідусі вихованців - це живі учасники історії рідного краю. Старі фотографії, розповіді старших членів сім’ї допомагають дітям глибше усвідомити історичні факти і події, відчути зв’язок своєї сім’ї і себе з рідною землею. Місцем проведення свят і обрядів, різних виховних заходів – є улюблена світлиця шкільного етнографічного музею.
Оксана Демченко зазначила, що краєзнавство є важливим засобом зв’язку школи з життям, одним із джерел збагачення учнів знаннями про історію рідного краю, засобом виховання любові до нього і формування громадянських понять і якостей, допомагає усвідомити нерозривний зв’язок, єдність історії кожного, навіть малесенького, села з історією нашої країни.  
Найщирішими, що йдуть від серця, словами, найчистішими барвами передала замріяну красу рідного села Щасливе, оспівала його прекрасних і мужніх людей, трударів, воїнів та творців  поетеса Надія Засідка.
Завершилося засідання географічного товариства  цікавою екскурсією до нещодавно створеного музею історії села Щасливе, яку провела директор школи Світлана Михайлова.
А. ДЕМЧЕНКО, методист РЦДЮТ.