У Новий рік - з новими надіями та старими проблемами

На порозі вже новий рік,  і ми традиційно згадуємо найбільш помітні події останнього тижня  2015-го.
Прийняття Державного бюджету на 2016 рік стало знаковою подією  грудня. За відповідне рішення проголосували 263 народних депутати, визначивши тим самим загальні показники Держбюджету: доходи в сумі 595,1 млрд. грн.; витрати в сумі 684,5 млрд. грн.; дефіцит бюджету — 3,7% прогнозного ВВП. 

Мінімальна заробітна плата у 2016 р. становитиме: з 1 січня — 1 378 грн., з 1 травня — 1450 грн., з 1 грудня — 1550 грн.
Наприкінці року прийнятий і бюджет Олександрійського  району. Тепер, після прийняття Держбюджету,  він потребує змін і доповнень. Як зазначив на останньому у цьому році засіданні колегії  РДА керівник району Андрій Коломійцев, корективи до нього районна рада має внести після 11 січня. Традиційно, по завершенню новорічно – різдвяних свят в районній адміністрації відбуватимуться планові зустрічі керівників району з активом сільських громад, під час яких плануватиметься робота та розвиток населених пунктів на поточний рік.
Не можемо не згадати   ще кілька, не менш  помітних подій, що сталися   в обласному центрі. В останні вихідні 2015 року у Кіровограді відбувся мітинг проти перейменування Кіровограда на Інгульськ. Близько півтисячі кіровоградців-прихильників Єлисаветграда - зібралися перед міськрадою, щоб висловити свій супротив  іншій назві. Кіровоградці вийшли на мітинг через те, що 23 грудня Комітет Верховної ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування не взяв до уваги результати, так би мовити, незаконного громадського опитування в Кіровограді і підтримав перейменування Кіровограда в Інгульськ – українську назву, обрану згідно з топонімістичною концепцією найменування населених пунктів.
На сесії Кіровоградської обласної ради депутати обрали головного редактора газети “Народне слово”, яким стала Оксана Гуцалюк. Останнім часом вона займала посаду головного редактора Інтернет-порталу “Точка доступу”. Загалом, на конкурс на заміщення вакантної посади головного редактора газети обласної ради та обласної державної адміністрації “Народне слово” свої кандидатури подавали 5 осіб: Петро Мельник, Оксана Рибченкова (Гуцалюк), Сергій Запорожан, Сергій Чабаненко, Володимир Бабич. 
Свої політичні баталії має й Олександрія, яка й досі залишається без оновленого складу виконкому. На другій сесії міськради депутати  не обрали міськвиконком і заступників міського голови, як це передбачалося її порядком денним. Проте міськрада визначилась із секретарем. Ним стала Олена Богоявленська, кандидатуру якої кандидати в депутати від БПП і ВО «Батьківщина» називали ще під час передвиборних перегонів. З власних  міркувань Степан Цапюк закрив сесію, не давши обрати виконком і заступників. Причиною провалу голосування стала розбіжність поглядів мера і депутатів. 
Натомість Олександрійський район в останні дні минулого року продемонстрував  злагоджену роботу. Не інакше як довгоочікувана подія сталася  в Ульнівській та Червонокам’янській школах. Тут на радість місцевій владі введено в експлуатацію нові твердопаливні котли, що дасть змогу  навчальним закладам вже з початку року відмовитись від використання природного газу і обігрівати приміщення за допомогою вугілля чи деревини. Впровадити в  життя такі соціально-важливі проекти владі району вдалося за рахунок коштів, виділених з Фонду регіонального розвитку. 
І наостанок, ще одна новина. Депутати кіровоградської міськради направили звернення до Верховної Ради щодо недопущення зриву реформи децентралізації. Вони серйозно стурбовані низкою законів, у тому числі прийнятим Державним бюджетом та податковим кодексом, які на їхнє глибоке переконання, значно погіршать соціально – економічний стан регіонів. Зокрема, після внесення змін  до Бюджетного кодексу України та низки інших законодавчих актів розвиток Кіровоградського регіону, за їхніми словами,  фактично опиняється під загрозою, що в подальшому нівелює досягнення у процесі децентралізації.  
Автори звернення також наголошують, що у зв’язку з податковими новаціями передбачається централізація та зменшення податкових надходжень бюджетів базового рівня шляхом перерозподілу зарахування єдиного податку: 25% - до Державного бюджету; 30% - до обласних бюджетів; 45% - до бюджетів міст, селищ, сіл та об’єднаних територіальних громад. Втрати бюджетів базового рівня складуть 6,1 млрд. грн. А внаслідок реформування спрощеної системи оподаткування відповідно до законопроекту № 3630 загальні втрати базового рівня становитимуть – 7,1 млрд. грн. Таким чином, обсяг єдиного податку, що зараховуватиметься до бюджетів базового рівня в 2016 році, складе всього 3,4 млрд. грн. проти 10,5 млрд. грн. в 2015 році. Дохідна частина, зокрема бюджету м. Кіровограда, у 2016 році в такому випадку втратить орієнтовно 40 млн. 
 Занепокоєні кіровоградські депутати й тим, що законопроектом № 3628 передбачено перекладення на органи місцевого самоврядування обов’язку держави фінансувати низку соціальних пільг, визначених законами «Про охорону дитинства» «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та ряд інших. Вищенаведені пропозиції порушують ч. 3 ст. 143 Конституції України, якою передбачено обов’язок держави - компенсацію таких рішень у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету України або шляхом віднесення до місцевого бюджету у встановленому законом порядку окремих загальнодержавних податків. Таким чином, держава не скасовує пільги, а просто перекладає їхнє фінансування на місцеві бюджети без надання необхідних коштів.
Законопроектом № 3629 пропонується централізувати видатки місцевих бюджетів в сфері охорони здоров’я в рамках реформи у медичній галузі, розпочатої за часів В. Януковича. Замість чинного чіткого переліку закладів, які фінансуються за рахунок субвенції з бюджетів базового рівня, надаються повноваження Уряду своїм порядком визначати такий перелік закладів лише по первинній медичній допомозі. Фактично, передбачається передача фінансування лікарень широкого профілю, пологових будинків, більшості медичних закладів на обласний рівень. Реалізація зазначеної норми призведе до погіршення якості та доступності надання медичних послуг мешканцям міст, селищ, сіл. Загалом, такі пропозиції дискредитують реформу з децентралізації, задекларовану Президентом та Урядом, зазначають підписанти.
   Вони направили на адресу Кабінету Міністрів України, а також Парламенту свої пропозиції щодо   запобігання негативних наслідків у гуманітарній, соціальній сфері, в економіці Кіровоградського регіону, а також недопущення зриву задекларованої реформи з децентралізації.   
 Як розвиватимуться події далі, ми будемо інформувати своїх читачів у наступних номерах «Сільського вісника». 
Н. ЛУЦЕНКО.