Як діють дбайливі господарі

Тема переходу на альтернативне паливо останнім часом в усіх на слуху. Добре відомою на Олександрійщині стала впроваджена успішна практика використання альтернативного палива в ПАТ «Шарівське», ТОВ «Степ», деяких інших трудових колективах.

А вже минулий 2015 рік ознаменувався тим, що в нашому районі до виробництва альтернативного палива із власної сировини у вигляді паливних брикетів приступили у СТОВ ім. Шевченка, що в Попельнастому. Ініціатива цьому доброму починанню належить директору ТОВ «Агросвіт» Віктору Недобиткіну. Про це  він думав і обґрунтовував його запровадження вже не один рік і задумане планував реалізувати в життя ще у 2014 році, коли до господарства завезли технологічну лінію з виробництва брикетів. Та з певних причин, у тому числі пов’язаних з електропостачанням лінії, задумане довелося відкласти до весни 2015 року, коли вже всі питання були вирішені і в тому числі був придбаний необхідний для функціонування лінії електротрансформатор.
Сьогодні, ступивши вже на поріг Нового 2016 року, можна з певністю сказати, що виробництво паливних брикетів в Попельнастому повною мірою розпочалося. 
Приємно те, що вся технологічна лінія цього підрозділу суто українського виробника. Її потужність складає 8 тонн брикетів за зміну. Працюють на лінії місцеві жителі, які швидко опанували всі премудрості виробництва. Сировина для виготовлення брикетів суто місцева. Це пожнивна солома з полів і лушпиння з насіння соняшника. За необхідності лінія може бути переведена на інші види сировини, зокрема, тирсу, відходи з дерева, тощо. 
Наскільки це якісне і ефективне паливо, свідчить керівник СТОВ ім. Шевченка Юрій Анатольєв, який, опікуючись цією проблемою, із задоволенням говорить про його якості стосовно вологості, зольності та інших характеристик. У цьому плані зразки брикетів відправлені в Київ на аналізи з тим, щоб одержати гарантійний сертифікат на виробництво. І господарство вже має добрі відгуки на свою продукцію. Тож при одержанні необхідних документів воно матиме усі законні підстави для поширення її виробництва.
До всього можна додати, що брикети одержали добру характеристику при випробуваннях і на офісі самого ТОВ «Агросвіт» при згоранні в гідролізному і звичайному котлах. Тепер, як стверджує Юрій Анатолійович, кількість необхідної сировини для їхнього виготовлення в подальшому залежатиме від їхнього попиту. Принаймні для своїх власних потреб і не тільки їх в господарстві на даний час і на майбутнє за розрахунками вистачає і буде вистачати вдосталь. Якщо ж говорити про запаси соломи для їхнього виготовлення, то їх розраховують мати щонайменше в межах 400 – 500 тонн зі щоденною переробкою 8-10 тонн.
Словом, масштаб нового виробництва в Попельнастому обіцяє бути відчутним і перспективним, що говорить про те, як потрібно діяти дбайливим господарям в нових реаліях сьогодення.
В. ЮРЧЕНКО.