Продовжуючи давні традиції


     Ще в 1979 році, виходячи з вимог часу, в Україні була створена мережа підприємств з експлуатації електрообладнання у сільгоспвиробників. Структурна одиниця в нашому районі отримала назву «Райсільгоспенерго».
    Відтоді промайнуло три з половиною десятиліття. Підприємство залишило по собі чимало добрих справ і добру пам’ять про свою роботу у трудівників району. І в цьому є неабияка заслуга його першого директора Станіслава Чепурка, світла пам’ять про якого, як про людину і керівника, і по сьогодні надійно зберігається в серцях і душах трударів Олександрійщини. Тоді його колектив за умов відчутної необхідності в технічному обслуговуванні і ремонті електрообладнання в колективних господарствах успішно справлявся з такими роботами, як ремонт електродвигунів, солідні електромонтажні і ремонтні роботи, лабораторні випробування. Щоб їх виконати, на початку кожного року підприємство укладало з господарствами угоди, щоб з місяця в місяць планомірно виконувати усі свої завдання. А їх на той час вистачало вдосталь.
    Сьогодні, на жаль, у наших господарствах з цілого ряду причин, як і по всій Україні, відчутно зменшилася їхня енергозабезпеченість, а відтак і енергоозброєність. Якщо говорити про цю озброєність в тваринницькій галузі, то її, відверто кажучи, вже і нема, як і самої галузі, в переважній більшості наших фермерських, і не тільки, господарств. У цьому сенсі можна лише з вдячністю назвати господарників ТОВ «УкрАгроКом», ТОВ «Колос», ПАТ «Шарівське», ФГ «Олександрівське», СВК ім. Фрунзе та ще деяких інших, де тваринництво віднайшли у собі мужність зберегти.
    Однак подібні факти аж ніяк не означають, що колектив цього підприємства забув про свої давні і всім необхідні трудові традиції, а тим більше під тиском сьогодення згорнув усі свої програми і виробничу діяльність. Вже чимало років, як він реорганізувався у товариство з обмеженою відповідальністю «Райагропроменерго» і успішно та прибутково працює. Чи легко це йому дається, коли в складі колективу налічується всього 13 чоловік? Ні, не легко, часом навіть важко. Але труднощі переборюються, дякуючи самим членам цього колективу, який очолює вірний соратник і однодумець Станіслава Чепурка – Григорій Хохленко, котрий перейняв у своїй роботі чимало прогресивних ідей і їхніх практичних втілень свого наставника.
    Виходячи з цього, товариство вже у багатьох відношеннях переорієнтувало свою діяльність, хоча у своїй основі і залишило свій усталений напрямок роботи. Сьогодні, маючи ліцензію і всі необхідні для цього документи, колектив товариства має право поширювати усі свої послуги на всю територію України. Як і раніше, цей колектив утримує тісні стосунки, але вже не в такому об’ємі, як раніше з виробничими підрозділами господарств району, а з громадами наших населених пунктів. Конкретно, з сільськими і селищними радами, школами, дитячими садками, виконуючи їхні замовлення. Наприклад, з Добронадіївською, Ізмайлівською, Щасливською, Михайлівською сільськими громадами. Хоч у тому числі надавали професійну допомогу і ТОВ «Колос», ФГ «Олександрівське», СВК ім. Фрунзе, ФГ «Степ» та іншим.
    Та все ж не винятком є і те, що ці послуги надаються колективом місту Олександрії та іншим районам області, іншим областям, як то Полтавська, Миколаївська, Дніпропетровська. Про що це говорить? Однозначно – про належну професійну підготовку спеціалістів нашого «Райагропроменерго», яким під силу обслуговувати потужні електроустановки і здійснювати їхні випробування. Для цього у них є і відповідні захисні засоби, всілякі необхідні інструменти, обладнання і лабораторія.
    Говорячи про цей колектив і оцінюючи його роботу, можна із задоволенням відзначити і той факт, що він по справжньому цінує і дбає про своє підприємство. У нинішніх умовах це неабияк важливо, адже кожен із 13-ти його членів не чекає у своїй роботі на чиюсь благодійну допомогу чи підтримку бодай навіть від самої держави. Вони у всіх випадках розраховують лише на свої власні сили, свої можливості, потужності і резерви. А ще – на свій професіоналізм і утримання на відповідному рівні власного авторитету і довіри до себе від своїх постійних партнерів і клієнтів. Якраз у цьому плані у них і все в порядку. А відтак – не гірша, ніж в середньому по області і заробітна плата, і достатня матеріальна база, і належні для виробництва побутові умови та умови для відпочинку. І все це створено їхніми власними руками.
    Коли з’являєшся на це підприємство, то відчуваєш, що його колектив чимось особливо не шикує. Усе скромно, але до діла, з повним розумінням і почуттям дбайливості, відповідальності і руки господаря. Є тут власна душова, роздягальня. Кожен працівник забезпечений спецодягом, кожному гарантовано виїзд на виконання своїх завдань в теплому, затишному автомобілі. У кожного на душі завжди спокійно. Певно, що від цього і всі успіхи колективу. І кожен його член повною мірою усвідомлює наскільки потрібна людям його праця, котра в переважній мірі зосереджується на електромонтажних видах робіт. Звісно, це в свою чергу вимагає від кожного і високої кваліфікації, і якості виконаних робіт, і високої продуктивності праці. Бо від всього цього набувається і укріплюється авторитет, який в «Агропроменерго» доволі цінують.
    Постійно дбають на підприємстві і про свій завтрашній день, про своє майбутнє, зміцнюючи при цьому свою матеріальну базу. На свої власні заощадження, наприклад, купили нещодавно автомобільну вишку. При цьому весь розрахунок в тому, що часом збільшується, у тому числі в селах, кількість висотних робіт, пов’язаних з відновленням вуличного освітлення. Ось тут якраз і буде при нагоді такий автомобіль, який завжди так би мовити «виручатиме».
    Поповнює підприємство свої потреби і професійним обладнанням, якому інколи власні умільці повертають друге життя. Враховуючи усі складові діяльності ТОВ «Райагропроменерго», можна із задоволенням говорити про те, що воно, як і колись, успішно продовжує свої давні славні традиції, надаючи необхідну допомогу всім, хто її потребує. За це його трудівникам залишається лише щиро подякувати.
В. ЮРЧЕНКО.