Наш скарб у надійних руках

Швидко минає час, змінюється життя, та незмінною залишається дорога, яка вміло з’єднує в єдине вчора, сьогодні й завтра. Дорога, яка веде до школи. Цією дорогою йшли, ніби вчора, ми, колишні випускники Новопразького НВК, здобуваючи ази людської доброти і людяності.  Сьогодні цією дорогою до знань простують наші діти, вона веде їх у майбутнє, яке нам, батькам, дуже хочеться бачити успішним, забезпеченим, щасливим. 

Кожен із нас розуміє, як важливо дати дитині гарну базу знань, які допоможуть у подальшому реалізуватися мріям  та планам. Можливо, питання про якісну освіту не так гостро стоїть у жителів міста, де вони мають можливість вибору школи, гімназії чи колегіуму. Ця проблема набагато відчутніша у сільській місцевості. Та приємно усвідомлювати, що рідна школа, яка дала путівку в життя кожному з нас, сьогодні вчить наших дітей з легкістю долати життєві труднощі, бути компетентними у різних галузях наук та забезпечує високим рівнем знань. Звісно, все це можливо тільки завдяки щоденній наполегливій праці висококваліфікованого педагогічного колективу. А в  професійній майстерності вчителів не доводиться сумніватися, адже на їхньому рахунку перемоги у конкурсах професійної майстерності, до роботи вони підходять творчо та креативно. Учительський колектив було занесено на районну Дошку пошани.
Усім відомо, де працюють творчі вчителі, там завжди є творчі діти. А досвід активного шкільного життя учні здобувають ще в початковій школі, адже вони є постійними учасниками та переможцями різноманітних інтерактивних конкурсів, таких як «Колосок», «Осінній колосок», «Соняшник», «Геліус», «Грінвіч», «Левеня» та ін. А родинні свята, які щорічно готують класоводи, розуміючи всю важливість родинного виховання, є гарною нагодою помилуватися батькам своєю дитиною, порадіти її здібностям, хоч на мить забутися про буденщину та проблеми.
Свою естафету  у навчанні та вихованні вчителі-початківці передають учителям-предметникам, які продовжують розкривати горизонти знань школярів, у центрі уваги ставлять інтереси учнів. І тут досягнень теж чимало. Учні Новопразького НВК впевнено тримають планку першості у предметних олімпіадах в районі (18 переможців). Зокрема, О. Валькевич, В. Якубович стали призерами обласного етапу олімпіад з української мови та літератури, географії. Не менш показовими є перемоги учнів школи у різних етапах Міжнародних конкурсів з української мови ім. П. Яцика й  учнівської та студентської молоді ім. Т. Шевченка (два перші місця в ІІ етапі), блискучі результати на Всеукраїнському осінньому колоквіумі школярів «Космос. Людина. Духовність», який щорічно відбувається на базі Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості.
Учні школи успішно здійснюють пошукову роботу, працюючи у різних секціях шкільного наукового товариства «Сузір’я». Вони є гідними конкурентами учнівської молоді Кіровоградщини. Приємно, що тільки цьогоріч на обласному етапі конкурсу-захисту робіт МАН В. Просяник, О.Валькевич, О. Чорний, Т. Калашник здобули дипломи різних рівнів. Т. Калашник та В. Просяник готуються до участі у ІV (Всеукраїнському) етапі захисту, де будуть захищати честь не лише школи та району, а і всієї області.
Цей рік був результативним в обласному конкурсі «Юний журналіст», де дипломи ІІ ступеня отримали В. Гекало та О. Валькевич
Особливою гордістю школи є гурток «Робототехніка». Звичайно, сільська місцевість та роботи  - речі, на перший погляд, не поєднувані. Але керівник гуртка Л. Мітленко разом із нашими школярами довела зворотнє, адже про команду з робототехніки знають по всій Україні. Щороку члени гуртка є призерами і переможцями Всеукраїнської олімпіади з робототехніки. 2011 року гуртківці представляли Україну на Всесвітній олімпіаді з робототехніки в ОАЕ. Не менш амбітними є плани в команди і цього року, адже Т. Калашник, В. Якубович, М. Кісільов, Д. Александров, Н. Марченко наполегливо готуються до участі в Міжнародній олімпіаді з робототехніки, що проходитиме у США (м. Сент-Л’юіс). Численні перемоги дали можливість наповнити кабінет робототехніки необхідним обладнанням, яке діти здобули під час конкурсів. Багато разів гуртківці демонстрували освітні програми для школярів Кіровоградщини, вчителів та батьків.
Та не тільки високий рівень знань демонструють школярі. Вони активні учасники ще й позакласної роботи. Шкільний хор «Петриківські козачата» (керівник С. Калашник) у цьому році став призером районного пісенного конкурсу патріотичної пісні та конкурсу «Пісня чистого поля».
Велику увагу в навчально-виховному комплексі приділяють і духовному зростанню учнів. Екскурсії, поїздки до храму духовності – Кіровоградського музично-драматичного театру імені М. Кропивницького… Часто проходять благодійні акції, ярмарки, до яких долучаються не лише учні, а й батьки та жителі селища. І зараз у закладі проходить благодійна акція «Діти – дітям», мета її -  привернути увагу до проблем дітей із фізичними вадами. 
Любові до рідного краю сприяє інтерактивний конкурс «Нова Прага на мапі України», започаткований ще у 2012 році вчителями суспільно-гуманітарного циклу. Він спонукає цікавитися історією краю, не забувати про своє коріння.
Радують нас і спортивні досягнення дітей. Майже щотижня чи щомісяця учні Новопразького НВК демонструють високий рівень фізичної підготовки, займаючи призові місця у багатьох змаганнях з різних видів спорту. За підсумками Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий стан фізичного виховання Новопразький НВК посів І місце серед шкіл району.
Традиційно в травні проводиться загальношкільне свято «Повір у себе», на якому вшановують відмінників навчання, переможців олімпіад, активних учасників Всеукраїнських конкурсів, членів МАН, шкільного наукового товариства «Сузір’я», спортсменів. Звучать щирі, теплі слова вдячності батькам за виховання дітей. А ми розуміємо, що велику роль у їхніх досягненнях відіграють учителі та адміністрація закладу, яка завжди підтримує ініціативу в добрих справах, шанує творчу думку.  Педагогічний колектив  докладає значних зусиль для того, щоб пробудити інтерес до вивчення навчальних предметів, щоб учні мали глибокі і міцні знання. Любов до дітей, вимогливість, щирість, порядність, доброзичливість допомагають учителям зрозуміти душу кожної дитини, зігріти у потрібну хвилину, не дати оселитися там злу та жорстокості. А як вдячність за їхню роботу, школярі з кожним новим днем стають кращими, ніж учора, бо знання роблять їх сильнішими та мудрішими.
Н. Іванченко, голова батьківського комітету,
І. Кісільова, Т. Марченко, члени батьківського комітету.