Маленька школа сімейного типу працює в Андріївці

На даний час в Олександрійському районі працює 24 школи, 7 з яких дев’ятирічки. В одній із неповних шкіл — ​Андріївській ЗОШ, що знаходиться за 15 км від Олександрії, днями побував наш кореспондент.
Тут навчається 65 дітей та працює 12 вчителів. Заклад обслуговує 7 техпрацівників. У кожному класі в середньому 8 учнів. І за наповнюваністю, і за розміщенням класних кімнат школа дуже компактна. Тут вчитель має змогу здійснити індивідуальний підхід до кожного учня. А от працюючи в масовій школі, на всіх часу навпаки бракує. Аби відчути специфіку навчання у такому закладі, його директорка та вчитель фізичної культури — ​66-річна Олена Жгун (на фото) провела нам екскурсію закладом. Має 40-річний педстаж. Очолює школу з 2003-го.


«Коли прийшла у заклад, то він знаходилася у старому приміщенні. Дах і стіни руйнувалися та потребували ремонту, — ​ділиться спогадами Олена Федорівна. — ​За рік нас перевели у приміщення дитсадка, де й зараз знаходимося. Тут використовуємо  лише його частину. Коли переїхали, почали робити ремонти і по-новому облаштовуватися. Багато зроблено за ці 14 років, що ми знаходимося у цьому приміщенні.  Постійно його вдосконалюємо. Багато в чому нам допомагає базове господарство ТДВ «Олександрійський Райагрохім». У кожному класі, крім 8-го та 9-го, маємо одинарні парти. Це дуже зручно і оптимально, бо дітей небагато. Перший клас зараз відвідує вісім учнів, а дев’ятий — ​п’ять. Дітей на індивідуальній та інклюзивній формі навчання — ​у закладі немає. 
 22 школярів підвозяться до школи автобусом ТДВ «Олександрійський Райагрохім». Їх забирають із Степанівки та Рожевого. А ввечері — ​підвозять додому. У зв’язку з цим мають змогу додатково відвідати спортивний та екологічно-туристичний гурток. Серед учнів є діти з різними здібностями та навчальними навичками. Але більшість залюбки відвідують запропоновані гуртки і позитивно ставляться до позашкілля».
Також Олена Федорівна відзначає, що із запровадженням Нової української школи (НУШ) дуже змінилася програма для навчання першачків. Дітей на початковій ланці виховують в ігровій формі. Деякі предмети у них інтегровані. 
«Наші діти навчаються за програмою Савченко, а є ще програма Шияна, — ​продовжує директорка. — «Трудове навчання» та «Я і світ», наприклад, «Українська мова та Українська література» об’єднанні. У навчанні застосовується багато роздаткового матеріалу. НУШ дає змогу дітям легше адаптуватися після садка до навчання у школі. Тай оцінювання дітей відтак відбувається по-іншому. Про результати навчання вчитель має право говорити тільки за умови спілкування з батька і не розголошувати це при всіх. Першачки навчаються у досить гарних умовах. Для них спеціально придбано нові меблі та інтерактивну дошку і проектор. Це багато у чому полегшує роботу з малечею та приваблює її».
Додам, що всі діти в Андріївській школі харчуються безкоштовно. Гарячими обідами заклад забезпечує базове господарство. Їдальня ж знаходиться поряд із школою та дитячим садком «Ластівка».
«Школа у нас маленька, можна казати, сімейна, — ​продовжує Олена Федорівна. — ​Класи облаштовані всім необхідним і вчитель має вдосталь часу, аби продуктивно поспілкуватися з учнем і донести йому всю запропоновану Міносвіти програму. Кабінетної системи у школі немає, але діти від того нічого не втрачають. Єдине, що ми плануємо замінити парти для дітей у 8-му та 9-му класах. А також інтернетизувати всі кабінети, бо сьогодні мережа працює тільки у класі інформатики та математики, де цьогоріч за кошти держбюджету встановлено 6 новеньких ПК. Також влітку закладу подарували три телевізори і стільки ж ноутбуків для 2–3–4 класів. Це підтримка ТДВ «Олександрійський Райагрохім», які завжди забезпечують нас якісним підвезенням учнів, але все ж ми мріємо про свій шкільний автобус. Поки що такого не маємо, бо це задоволення не з дешевих».