Бажаємо не втрачати оптимізму

   Новий рік, як сніг на поріг, прийшов спритно у наші оселі. І хоча снігом під ялинку цьогорічна зима нас не порадувала, новорічні і різдвяні свята від цього не стали менш радісними і бажаними. Їх ми зустріли у піднесеному настрої та з надією на краще. Бо Новий рік - краще свято надії. А ще – час для нових задумів, планів та ідей, про які ми спочатку говоримо, а потім крок за кроком, упродовж року невпинно реалізуємо. Для цього використовуємо усі свої можливості – зазвичай, допомогу батьків чи дорослих дітей, підтримку рідних і друзів, родинні і ділові зв’язки. І врешті-решт – досягаємо своєї мети, наприклад, в навчанні, роботі, кар’єрі, чи то у справі власного здоров’я, відпочинку, дозвілля часто не без допомоги держави, або завдяки тим умовам, які вона створює для своїх громадян. 
    Саме про новації, які держава започатковує і планує надалі реалізовувати для нас з вами, поговоримо далі.
    Медицина. У першу чергу, згадаймо про реформування охорони здоров’я. Як відомо, за кілька днів до нового року Президент П.Порошенко підписав два закони. Одним - дав старт медичній реформі на первинному рівні - тепер свого лікаря ми обиратимемо самостійно, а, як оберемо, укладатимемо з ним декларацію; іншим законом отримали передумови для поліпшення медичного обслуговування на селі. Принаймні так чиновники усіх рівнів характеризують анонсовані зміни, що очікують на сільську медицину. Передусім пов’язують їх з телемедициною, що стане можливою, коли в села прийде швидкісний інтернет; будівництвом нових сільських амбулаторій та придбанням для них спеціального медичного транспорту. Це те, що не затягнеться у часі і одразу буде помітним. Позаяк кошти на ці проекти вже передбачені у державному, обласному та районному бюджетах.

    В Олександрійському районі, завдяки співфінансуванню, дві сучасні амбулаторії у рамках медичної реформи з’являться на територіях Червоної Кам’янки і Протопопівки. Крім того, для нових сільських амбулаторій буде придбано спеціальний медичний транспорт.
    Освіта. Пригадаймо, що торік стартувала і нині триває освітня реформа, у рамках якої буде продовжено створення навчально – виховних об’єднань. Аналогічний заклад з минулого року запрацював на базі Новопразької школи № 2. Там нині тривають капітальні ремонти, а з часом у його стінах запрацює і дитячий садочок. Створені НВО також у Червоній Кам’янці і Косівці, де і в поточному році заплановані капітальні ремонти. Загалом, держава планує приділити значну увагу дошкільній освіті, щоб у перспективі ліквідувати черги дошкільнят у ДНЗ та зменшити наповнюваність груп. У рамках реформи держава і надалі збільшуватиме парк шкільних автобусів. Їхнє придбання передбачене у державному бюджеті у співфінансуванні з місцевими бюджетами. Цього року новий автобус замість старенької «Газельки» з’явиться в Улянівській ЗОШ.
    Значна увага приділятиметься інклюзивній освіті, щоб діти з особливими потребами мали змогу отримувати знання в загальноосвітніх навчальних закладах. Дбатиме держава і про розвиток фізкультури. Як приклад, в області передбачено побудувати 12 нових міні-футбольних полів із штучним покриттям. У нашому районі такий футбольний газон з’явиться на базі Червонокам’янського НВО. В обласній державній адміністрації також зазначають, що наймасштабнішим спортивним заходом нового року буде проведення на Кіровоградщині Чемпіонату Європи з бейсболу. 
    Децентралізація. Триватимуть у районі і децентралізаційні процеси. Цього року продовжиться створення об’єднаних територіальних громад у Приютівці і Новій Празі; тут плануються перші місцеві вибори. Громади обиратимуть своїх голів та депутатський корпус. Отже, активні і небайдужі земляки, пишіть свої програми і плануйте свій виборчий марафон. Реформа місцевого самоврядування відкриває перед вами нові перспективи. Скористайтеся можливостями, щоб змінити світ на краще та, можливо, і своє власне життя. Загалом, якщо говорити про область, то нині вже 10% населення області об’єднані у 13- ти громадах.
    Сільське господарство. Корисні новації очікуються і в аграрному секторі економіки. Цьогоріч в регіонах впроваджуватиметься проект «Аграрні розписки», що дасть можливість малим і середнім сільськогосподарським підприємствам долучатись до агрокредитування. Отримувати кредити не під відсотки, а під майбутній врожай. Для розуміння того, як це працює, протягом січня заплановано провести низку навчальних семінарів у кожному райцентрі. Як зазначають автори проекту, саме цей фінансовий інструмент 20 років тому став у пригоді бразильським фермерам, умови господарювання у яких були подібні до українських: незначна держпідтримка і надвисокі ставки за банківськими кредитами. Очікується, що особливий етап для розвитку аграрних розписок буде з початком їх використання для фінансування тваринництва, а також після розширення їхньої дії на овочі, фрукти та ягоди. 
    Крокує в Україні і судова реформа, у рамках якої Глава держави підписав низку указів, якими ліквідовує та наново створює шляхом реорганізації місцеві суди. 
    Так, відповідно до його Указу «Про реорганізацію місцевих загальних судів» замість двох судів - Олександрійського міськрайонного та Петрівського районного - буде утворений шляхом їхнього злиття Олександрійський окружний суд. Територіально він знаходитиметься у місті Олександрії, селищі міського типу Петровому, Олександрійському та Петрівському районах Кіровоградської області. Іншими Указами Президента замість існуючих апеляційних і господарських судів будуть утворені апеляційні суди в апеляційних округах; окружні господарські суди; апеляційні господарські суди в апеляційних округах. Відповідні документи розміщені на офіційному сайті Глави держави.
    Ось такі, найбільш помітні, реформи продовжаться у 2018 році. Як впливатимуть вони на наше життя, покаже час. Хочеться вірити, що все буде добре і ми якнайшвидше відчуємо позитивні зміни. Зміни, які гарантуватимуть українцям якісне і доступне медичне обслуговування; робоче місце і достойну заробітну плату, завдяки чому якомога менше наших людей шукатимуть кращої долі за кордоном. А наші діти, здобувши вищу освіту, щоб хотіли залишитися в Україні, і працювати на її майбутнє. І щоб їхня любов до своєї країни була взаємною.
    А поки що хочу побажати усім нам бути добрішими один до одного, не втрачати оптимізму і віри в краще, прекрасного самопочуття і бадьорості, любові і розуміння близьких людей, багато радісних миттєвостей і приємних зустрічей.
    З Новим роком! З Різдвом Христовим, дорогі наші читачі!
  З повагою, Ірина Балашова.