Хто такий староста і що він вирішуватиме

- Нині чимало говориться про децентралізацію влади. Про сам процес читав і у вашому часописі. Але для нас, сільських жителів, важливо, хто буде представником влади на місцях, хто вирішуватиме сільські проблеми, хто видаватиме довідки. Якщо цим займатиметься староста, то якими будуть його повноваження. Про це хотілося б почитати на ваших сторінках – пише у листі до редакції читач Олександр Федоренко.
За допомогою фахівців так званого Офісу реформ та експертів Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO ми підготували відповідь на запитання нашого дописувача.

Посада старости на законодавчому полі в незалежній Україні є новою. Староста – це лідер, який працює для того, щоб інтереси жителів сіл та селищ в об’єднаних територіальних громадах були представлені належним чином. Це повинна бути людина професійна, освідчена, мудра, для того щоб знайти баланс інтересів між громадою малого села і об’єднаною територіальною громадою. Це первинний базовий рівень, від якого буде будуватися вся система місцевого самоврядування всієї влади.

Староста обирається на строк повноважень ради об’єднаної громади, є членом її виконавчого комітету, представляє в ньому інтереси жителів села, здійснює комунікацію між владою та громадою села.

Він має робоче місце на території села або одного з сіл, де він обирався. У нього - чіткий графік роботи, зручний для жителів. Староста організовує заходи у селі, відслідковує проблеми громади та пропонує варіанти їхнього вирішення, а також відповідає за активізацію громади у прийнятті рішень, працює з місцевими громадськими об’єднаннями.

У функції старости за законодавством входить:

сприяння жителям села у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування, здійснення нотаріальних дій (різноманітні довідки, допомога в оформленні та отриманні адміністративних і соціальних послуг);

участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села, селища;

внесення пропозиції до виконавчого органу об’єднаної громади з питань діяльності на території відповідного села, селища виконавчих органів об’єднаної тергромади, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їхніх посадових осіб.

У Положенні про старосту визначається порядок його обрання та припинення повноважень, порядок звітування, графік та розпорядок його роботи, механізм припинення повноважень, відповідальність та інші питання, пов’язані з діяльністю старости.

Староста не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед жителями села (селища) на відкритій зустрічі з громадянами. Його повноваження можуть бути також достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень. Він може бути притягнений до дисциплінарної, матеріальної, цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності, визначеної законом.

Чи в кожному селі буде староста? Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода зазначає з цього приводу: «Староста має бути у кожному селі, селищі об’єднаної громади, або ж один староста надаватиме послуги жителям декількох сіл. Це рішення має приймати рада об’єднаної громади, а не визначати центральна влада, бо на місцях видніше, як ефективніше організувати надання послуг на своїй території».

Наразі в Парламенті вже зареєстровано відповідний проект Закону України N 4091 "Про внесення змін до законів України щодо виборів старост".

Дехто з експертів відстоює позицію, що старости не повинні обиратися жителями села, а призначатися радою громади за поданням голови. На їхню думку, староста не має владних повноважень, не розпоряджається комунальним майном і коштами місцевого бюджету, а тому має не обиратися, а призначатися. Інші ж експерти твердо стоять на позиції, що староста і надалі має обиратися за результатами прямих виборів.

Чи буде у зв’язку з такою протилежністю поглядів експертів змінено законодавство, покаже час.

Але принципово це нічого не змінить для самих жителів сільських територій – їхня думка у раді громади буде представлена, інтереси захищатимуться.