Чи пристане депутатська більшість на пропозицію мера, покаже час

Не встигли ми поінформувати своїх постійних читачів про те, що голову Олександрійської РДА, депутата міської ради Андрія Коломійцева невдовзі можуть обрати секретарем ради, як про це вголос заявив міський голова Степан Цапюк. 
На другій сесії міськради він запропонував саме його кандидатуру на розгляд депутатського корпусу. Щоправда, зробив це в порушення регламенту (поставив на відкрите голосування), тому пропозицію мера депутати не підтримали. Із 36 обранців за його пропозицію проголосувало лише 11 - переважно представники «Опозиційного блоку». Чому ж не голосували інші? Та чому кандидатуру внесено тоді, коли самого Андрія Коломійцева на сесії не було (нині він у тарифній відпустці)? Чи розглядає більшість його кандидатуру на цю посаду?

 Ці та інші запитання ми адресували голові депутатської підготовчої групи до другої сесії Івану Баранову. 
Ось його коментар: «Несподівано для більшості Степан Кирилович запропонував обрати Андрія Коломійцева секретарем ради. Хоча метою сесії було вирішення інших нагальних питань. Надійшла державна субвенція і треба було її розподілити. А, значить, першочергово створити планово-бюджетну комісію. Певно, що вирішувати інші питання було недоцільно. Депутатська підготовча група не розглядала їх, не було консультацій, не підготовлено проекту рішення, і, врешті-решт, невідомо ще чи узгоджено це питання з самим  Андрієм Коломійцевим. Він же має постійну роботу, тож про її зміну треба з ним і говорити. Щодо політичних пріоритетів «Солідарності» й, зокрема, кадрових питань, то партійна група обговорила їх завчасно і оприлюднила в ЗМІ. Ми, як і раніше, дотримуємося попередніх угод з БЮТом. А на черговій сесії, котра запланована на кінець грудня, маємо намір проголосувати за регламент ради, секретаря, членів виконкому і, можливо, бюджет».  
Подивована пропозицією С. Цапюка щодо обрання А. Коломійцева секретарем міської ради й  Олена Богоявленська, заступник керівника депутатської групи з підготовки другої сесії, яка, до слова, й сама має бажання очолити міську раду. 
«Ми декларуємо, - говорить Олена Миколаївна, - що будемо відкриті у всіх політичних процесах, які відбуватимуться в міській раді. Позиція моя така, що вносити цього разу кандидатуру Андрія Коломійцева було абсолютно некоректно. Ми діємо відповідно до чинного законодавства. Створена підготовча група і всі питання, які за законом вона повинна була розглянути, відпрацьовані. У нас було конкретне завдання: прийшла субвенція і  сесія мала затвердити її розподіл. Пленарне засідання складалося буквально з трьох питань й більше нічого законом не вимагається. Заява Степана Цапюка подивувала. Жодного обговорення стосовно цієї посади у нас не було.  
Не зрозуміло й те, чому пропозиція надійшла саме тоді, коли Андрій Коломійцев офіційно знаходиться у відпустці, про що попереджував. І, як сніг на голову, міський голова заявляє: «Я маю право і я роблю подання на секретаря, бо мені треба підписувати рішення». Секретар, до речі, підписує лише додатки до рішень, а вони є не скрізь. Рішення ж самі підписує  виключно міський голова. Тоді як секретар може це робити тільки за  відсутності керівника міста, бо у такому разі тимчасово виконує його повноваження.  Я певна, що Степан Кирилович не буде вирішувати за Андрія Коломійцева, де йому працювати, тим більше, що він і так займає досить відповідальну державну посаду. 
Приблизно такої ж точки зору дотримуються й деякі місцеві ЗМІ, які одразу повідомили, що кандидатуру Андрія Коломійцева міський голова умисно вніс на розгляд сесії, щоб розколоти нову депутатську більшість, що йому не підконтрольна. Натомість за нашими відчуттями  існує інша думка. Дехто, наприклад, вважає,  що, затіявши таку політичну гру, міський голова прагне показати депутатській більшості, що готовий бачити на цій посаді Андрія Коломійцева, як одного з лідерів виборчих перегонів, що посів друге місце на посаду мера, з чим не можна не погодиться, і що це є логічним кроком. При цьому, не відкидаємо, що Степан Цапюк воліє зберегти крісло першого заступника за  своїм давнім соратником Людмилою Давиденко, яка, до слова, в обласній раді очолила фракцію «Опозиційного блоку». 
Отож, чи пристане депутатська більшість на пропозицію мера, покаже голосування під час пленарного засідання другої сесії, в роботі якої оголошена перерва. Чекати залишилось недовго. 
Н. Луценко.