Дорогу здолає той, хто йде. Успіху нам на цьому шляху

Те, що Олександрійщина  не пасе задніх з багатьох питань розвитку території, та має славу кузні кадрів,  - факти загальновідомі, розкіш яких полягає у тому,  що з роками вони не втрачають своєї актуальності і навіть час від часу актуалізуються. Як, наприклад, зараз - після місцевих виборів, коли  чимало  наших земляків, пройшовши  за результатами народного волевиявлення до місцевих рад, отримали керівні посади в органах місцевого самоврядування, і цим лише підтвердили давно існуючу думку  про те, що олександрійський край народжує талановитих і працьовитих людей і має давню, зміцнену роками, традицію – бути серед перших і найкращих. 

Цей оптимізм, можливо трохи показний, втім, підсилюють його останні кадрові рішення, що були ухвалені на минулому тижні у сусідніх з нами районах та області. Так, під час перших установчих сесій головою Петрівської та Знам`янської районних рад обрані відповідно знані на Олександрійщині Тамара Сакара і Сергій Макаренко. Чимало розмов сьогодні і про Юрія Гугленка (нині голова Знам’янської РДА), який, також, як губернатор та його заступник Сергій Коваленко, їздитиме на роботу до обласного центру. Пройшовши на виборах до обласної ради від Блоку Петра Порошенка, Юрій Гугленко відтепер працюватиме першим заступником її очільника. Рішення про це прийнято у п’ятницю, 4 грудня, на першій сесії облради. «За» проголосували 52 з 63 депутатів, що взяли участь у роботі сесії. У голосуванні не брали участі представники Опоблоку, серед яких теж чимало олександрійців. Та це не завадило «більшості» прийняти кадрові рішення: головою ради знову обраний досвідчений політик від «Батьківщини» Олександр Чорноіваненко, заступником – депутат від «Свободи» Ігор Степура. До слова, ім’я цього політика в обласних і загальноукраїнських ЗМІ згадується в останні місяці більше, ніж достатньо. Пов’язано це з подіями біля Верховної Ради, що відбулися на День Незалежності України, та його арештом, як учасника заворушення. Сьогодні Ігор Степура фігурує у кримінальному провадженні і перебуває під домашнім арештом. Втім, на думку однопартійців Степури, українська Феміда в усьому розбереться і виправдає їхнього обласного керманича.
Повертаючись до подій минулого тижня, слід згадати також, що у п’ятницю сталася ще одна подія, яка, напевно, залишилася непоміченою для жителів району. Відбулася перша сесія Олександрійської міської ради, у роботі якої у статусі депутата взяв участь голова Олександрійської РДА Андрій Коломійцев. Разом з іншими обранцями він присягнувся вірно служити громаді Олександрії, гідно представляти своїх виборців, відстоювати їхні права і свободи. Про це йшлося у Присязі депутатів міської ради. На правах представника районної влади привітала з інавгурацією міського голову та весь депутатський корпус нещодавно обрана на цю посаду голова Олександрійської районної ради Ольга Коріненко.
 До речі, Олександрійська міська рада залишається поки без свого секретаря. Кадрові питання тут планують розглянути на другій сесії міської ради. З власних джерел знаємо, що серед ймовірних кандидатів на цю посаду може бути й очільник нашого району Андрій Коломійцев. Не виключено, що він може бути членом міського виконавчого комітету або першим заступником міського голови, про що раніше вже писали місцеві ЗМІ. Наразі переговорний процес ще триває і про його результати не важко буде здогадатися за результатами роботи другої сесії міської ради, яку призначено вже на 25 грудня.
Втім, без сумніву можна говорити про те, що політичні фігури на регіональній шахівниці вже розставлені, на черзі – виконання стратегічних завдань стосовно реформування нашого з вами життя. Серед таких - реформа органів місцевого самоврядування, про що не втомлюються говорити керівники держави та голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко. Зокрема, останній постійно наголошує на тому, що вся влада має бути передана на місця. Що це, власне, є ключовою позицією Президента України й головним завданням реформи місцевого самоврядування.
 Іншими словами, громада повинна мати право управляти своєю інфраструктурою і вирішувати свої проблеми, маючи на це важелі і ресурси. Для цього по всій області мають з’явитися спроможні громади, які здатні взяти на себе зобов’язання отримати ресурс і ефективно його використати.
 На думку обласних очільників, реформа відбудеться обов’язково. Над цим, вони й працюватимуть, адже за два роки – нові вибори. Принаймні, так записано у пропонованих змінах до української Конституції, в частині запровадження децентралізації влади в Україні.
Тож, побажаємо усім, причетним до влади, успіху на цьому шляху, тому що від їхніх зважених і мудрих рішень, а ще – єдності і взаєморозуміння залежить успіх кожного з нас та в цілому європейське майбутнє нашої країни. Нам же залишається запастися терпінням і йти у ногу з часом, адже дорогу долає той, хто йде.
Ірина БАЛАШОВА.