Аграрії України проти змін спецрежиму ПДВ

На минулому тижні неабияку солідарність у відстоюванні інтересів своєї галузі продемонстрували владі аграрії України. 10 грудня в усіх обласних центрах на пікет вийшли працівники фермерських господарств та активісти політичної партії «Аграрна партія України» з головною вимогою — ​не вносити зміни до Податкового кодексу, якими передбачена відміна спецрежиму ПДВ для підприємців галузі АПК.

Того дня подібні акції пройшли по всій Україні, у тому числі й в Кіровограді. На площі перед Кіровоградською ОДА пікетувальники вимагали не чіпати їхню галузь і не скасовувати спецрежим ПДВ, кошти з якого надходять на спецрахунок підприємця. «Якщо зміни до Податкового кодексу таки внесуть, —  ​говорили вони, —  ​кошти будуть надходити до держбюджету у вигляді звичайних податків, відтак аграрії не зможуть їх використовувати на розвиток власного господарства».
Аграрії також зазначали, що скасування зазначеного виду підтримки сільгосптоваровиробників в Україні є абсолютно неприйнятним та призведе до зниження конкурентоспроможності аграрного бізнесу, втрати обігових коштів підприємств та необхідності залучення кредитних коштів для покриття понесених втрат, що призведе до збільшення собівартості продукції». Свої петиції кіровоградські пікетувальники передали представникам обласної влади — ​ заступнику голови ОДА Сергію Коваленку та директору департаменту АПК Кіровоградської ОДА Сергію Коренюку. Останній, зокрема, підкреслив, що обласна адміністрація в даному випадку може лише поспівчувати фермерам. За його словами, їхні вимоги мають почути ті, хто пропонує внесення і затвердження змін у Податковому кодексі, тобто Кабмін.

Пільгові режими для аграріїв: відмінити не можна залишити

У цьому контексті слід згадати, що Кабінет міністрів України ще в квітні поточного року в рамках формування Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік запропонував перевести аграріїв з 2016 року на загальну систему оподаткування. І якщо податкова пільга у вигляді спрощеної системи — ​сплати єдиного податку 4 групи — ​швидше за все, продовжиться і на 2016 рік, то спецрежим ПДВ, з усією ймовірністю, буде скасований, зазначають експерти.
Скасування з 1 січня 2016 року спецрежиму ПДВ для аграріїв, з одного боку, є вимушеним кроком у зв’язку з вимогами Міжнародного валютного фонду, а з іншого — ​впирається в потужне внутрішнє аграрне лобі. Прихильники переходу на загальну систему оподаткування посилаються на те, що на спецрежимі «наживаються великі агрохолдинги». Противники скасування спецрежиму ПДВ, навпаки, стверджують, що наслідки будуть більш ніж плачевні, оскільки скасування спецрежиму, в першу чергу, вдарить по малому і середньому агробізнесу і навіть може обвалити сільське господарство.
Так чи інакше, на сьогоднішній день спеціальний режим оподаткування ПДВ фактично є єдиною дієвою системою державної підтримки підприємств, які безпосередньо виробляють сільськогосподарську продукцію. За даними Державної фіскальної служби, сума ПДВ, яка була задекларована платниками на спецрежим і використана на власні потреби, в 2014 році становила близько 20 млрд. грн.
У той самий час, за оцінками експертів, в результаті податкової реформи, що стартувала в грудні 2014 року, скасування фіксованого сільгоспподатку і введення єдиного податку 4-ї групи в підсумку збільшили фіскальний тиск на малий бізнес у 21 раз.
Існує також думка, що скасування держпідтримки аграрного сектору економіки одразу відчують споживачі через здорожчання товарів сільгоспвиробництва, а також у програші залишаться й сільські території, розвиток яких неможливий без підтримки соціально відповідального бізнесу. Саме від сільгоспвиробників, як відомо, отримують вони суттєву допомогу у питаннях розвитку та утримання своєї соціальної сфери та інфраструктури. Сподіватися, що ці функції візьме на себе держава в результаті перерозподілу фінансових потоків, напевно, марна справа. Адже, проголошена владою реформа місцевого самоврядування навпаки передбачає, що резерви наповнення місцевих бюджетів громади мають шукати самотужки.
Таким чином, враховуючи, що агросектор виробляє близько 10% ВВП в Україні, і від його стабільної роботи залежить існування і розвиток українського села, питання скасування податкових пільг для аграріїв вимагає особливо ретельного і виваженого підходу, говорять експерти. Та чи почує Уряд голос своєї країни, питання риторичне. Адже, опинившись сьогодні в епіцентрі корупційних скандалів, він скоріше за все думатиме про власне збереження, ніж про стабільний розвиток регіонів. Хоча, поживемо — ​побачимо.
І. Балашова.