Навіки в пам’яті

То були важкі і трагічні роки, коли весь період 80-х минулого століття військовий контингент радянських військ виконував інтернаціональний  обов’язок в Афганістані. У їхньому складі були і тисячі воїнів з України, в тому числі і кращі сини Олександрійщини, в рядах яких героїчно несли службу чимало наших земляків – новопразьців.  

Чверть століття пройшло з того часу, коли на урядовому рівні колишнього СРСР було прийнято очікуване всім народом рішення про вивід радянських військ з Афганістану. Вони повернулися до своїх рідних домівок, до своїх сімей. На превеликий жаль, не всі, бо тисячі і тисячі полягли на полі бою з моджахедами.
25 років відійшло в історію відтоді. Та пам’ять про цю трагічну і разом з тим героїчну сторінку ніколи не зітреться з нашої історії. Цій історичній даті була присвячена і зустріч голови ради районної організації ветеранів України Олександра Голуба і керівника апарату райдержадміністрації Олександра Лисенка з колишніми воїнами-афганцями селища Нова Прага, яка відбулася 8 грудня в приміщенні селищної ради. У ході цієї зустрічі вони вручили бойовим ветеранам, які виконували інтернаціональний обов’язок в Афганістані, відзнаку Президента України – пам’ятну медаль «25 років виведення військ з Афганістану».
Того ж дня жителі Нової Праги святкували і 72-у річницю з дня визволення селища від фашистських загарбників. Віддаючи данину своїм героям-визволителям і своїм землякам, які не повернулися додому з фронтів Другої світової війни, колона новопразьців з центру селища направилася до парку Перемоги, де у покладанні квітів до Братської могили загиблим воїнам взяли участь ветерани війни, учасники бойових дій, представники місцевого самоврядування, учні шкіл, громадськість селища. Сивочолі ветерани, які пройшли Другу світову війну, закликали школярів не забувати  ратний подвиг своїх дідів-прадідів. У свою чергу, Олександр Лисенко відзначив, що райдержадміністрація разом з ветеранською організацією систематично здійснюють заходи з увічнення подвигу старшого покоління та виховання молодшого покоління. Того ж дня новопразьці поклали квіти і до інших братських могил на території селища, де поховані його визволителі. А наступного дня, 9 грудня, річницю свого звільнення від фашистського ярма відзначили і жителі сусіднього з Новою Прагою села Шарівка.
 В.ВАСИЛЬЄВ.