Щойно підсохне земля, можна починати готувати грядки до висіву насіння городніх культур. Неперекопані з осені ділянки перекопайте з одночасним внесенням компосту, суперфосфату і попелу.
Строки сівби залежать від вологості й температури грунту та якості насіння. Тому агрономи радять сіяти овочі на городі в такому порядку: у першій половині квітня першими сіють зеленні культури: пекінську капусту, кріп, листову гірчицю, салат, а також редиску, горох, боби. Після них висівають насіння холодостійких культур: моркви, цибулі-чорнушки, петрушки, пастернаку. Вони проростають вже за 3-5 градусів тепла. Повторні посіви салату, кропу, редиски продовжать терміни їх споживання (можна сіяти до 20 червня); пророщену картоплю висаджують, коли грунт прогріється до 6-8 градусів тепла на глибині 10 см. Зазвичай це відбувається у середині квітня. У ці ж терміни можна висівати і насіння помідорів у грунт; буряки, кукурудзу висівають, а цибулю-ріпку висаджують, коли земля прогрівається до 7-10 градусів; теплолюбні огірки, квасоля, кавуни, гарбузи, кукурудза почекають до травня - земля має прогрітися до 11-13 градусів. Якщо вирощена розсада ранньої білоголової і цвітної капусти має 5-6 листків і пройшла загартування, її висаджують наприкінці квітня у відкритий грунт.
Що після чого садити
Багаторічний досвід свідчить, що столові буряки і морква добре ростуть після огірків, капусти, ранньої картоплі, кабачків і патисонів. А огірки краще садити після гороху, квасолі, капусти, помідорів. Капуста добре почувається на грядці, де перед цим вирощували цибулю.
Щоб мати хороші врожаї, бажано кожні три-чотири роки змінювати сорт. Треба також садити нове насіння. Цього правила потрібно обов‘язково дотримуватися, коли висаджуєте насіння, вирощене і зібране самотужки.
Щоб городина добре родила, необхідно дотримуватися послідовності висадки. Приміром, капусту можна повернути на те ж місце через 5-7 років. А помідори, перець, гарбузи і буряки – через 2-4 роки. Для огірків, моркви і цибулі цей термін складає 1-3 роки, для кавунів і динь - 10 років. За цей час зникають хвороби та інфекції, що уражають рослини.
Вибираємо сусідів
Рослини, як і люди, не завжди мирно співіснують зі своїми сусідами. Тому розміщуючи овочеві культури на своєму городі, необхідно враховувати, що, приміром, помідори і картопля потерпають від спільних хвороб і шкідників, тому садити їх треба якомога далі один від одного. А ось поруч із цибулею та часником вони почуватимуться добре. Нормально вживаються вони і з капустою. А огірки просто-таки “плачуть” від цибулі. Бажаний сусід для всіх овочевих культур кріп, бо він приваблює корисних комах, які знищують багатьох шкідників.
Коли зійде?
Найпершим сходить горох – вже через 6 днів після посіву. Ще через день-два – кукурудза, огірки, квасоля, редька. За 10 днів проростають капуста, щавель і буряки. Баклажанів, цибулі, кабачків, моркви та ревеню можна очікувати через 2 тижні. А найдовше вилежуються в землі кріп, петрушка, пастернак та перець - до 16 днів.
Строки сівби залежать від вологості й температури грунту та якості насіння. Тому агрономи радять сіяти овочі на городі в такому порядку: у першій половині квітня першими сіють зеленні культури: пекінську капусту, кріп, листову гірчицю, салат, а також редиску, горох, боби. Після них висівають насіння холодостійких культур: моркви, цибулі-чорнушки, петрушки, пастернаку. Вони проростають вже за 3-5 градусів тепла. Повторні посіви салату, кропу, редиски продовжать терміни їх споживання (можна сіяти до 20 червня); пророщену картоплю висаджують, коли грунт прогріється до 6-8 градусів тепла на глибині 10 см. Зазвичай це відбувається у середині квітня. У ці ж терміни можна висівати і насіння помідорів у грунт; буряки, кукурудзу висівають, а цибулю-ріпку висаджують, коли земля прогрівається до 7-10 градусів; теплолюбні огірки, квасоля, кавуни, гарбузи, кукурудза почекають до травня - земля має прогрітися до 11-13 градусів. Якщо вирощена розсада ранньої білоголової і цвітної капусти має 5-6 листків і пройшла загартування, її висаджують наприкінці квітня у відкритий грунт.
Що після чого садити
Багаторічний досвід свідчить, що столові буряки і морква добре ростуть після огірків, капусти, ранньої картоплі, кабачків і патисонів. А огірки краще садити після гороху, квасолі, капусти, помідорів. Капуста добре почувається на грядці, де перед цим вирощували цибулю.
Щоб мати хороші врожаї, бажано кожні три-чотири роки змінювати сорт. Треба також садити нове насіння. Цього правила потрібно обов‘язково дотримуватися, коли висаджуєте насіння, вирощене і зібране самотужки.
Щоб городина добре родила, необхідно дотримуватися послідовності висадки. Приміром, капусту можна повернути на те ж місце через 5-7 років. А помідори, перець, гарбузи і буряки – через 2-4 роки. Для огірків, моркви і цибулі цей термін складає 1-3 роки, для кавунів і динь - 10 років. За цей час зникають хвороби та інфекції, що уражають рослини.
Вибираємо сусідів
Рослини, як і люди, не завжди мирно співіснують зі своїми сусідами. Тому розміщуючи овочеві культури на своєму городі, необхідно враховувати, що, приміром, помідори і картопля потерпають від спільних хвороб і шкідників, тому садити їх треба якомога далі один від одного. А ось поруч із цибулею та часником вони почуватимуться добре. Нормально вживаються вони і з капустою. А огірки просто-таки “плачуть” від цибулі. Бажаний сусід для всіх овочевих культур кріп, бо він приваблює корисних комах, які знищують багатьох шкідників.
Коли зійде?
Найпершим сходить горох – вже через 6 днів після посіву. Ще через день-два – кукурудза, огірки, квасоля, редька. За 10 днів проростають капуста, щавель і буряки. Баклажанів, цибулі, кабачків, моркви та ревеню можна очікувати через 2 тижні. А найдовше вилежуються в землі кріп, петрушка, пастернак та перець - до 16 днів.