Степівчани підтримують більшість починань місцевої громади

У 1999 році на базі куколівського КСП «Перемога» з’явилося  нове сільськогосподарське підприємство – ТОВ «Степ». Основним напрямком його роботи було і є рослинництво.  Зараз господарство має 2700 га орної землі.

«Починали з посівів озимої пшениці та ячменю, кукурудзи і соняшника, — ​говорить фермер Максим Замрика. — ​І з кожним наступним роком доповнювали посіви новими зерновими культурами. Сіяли сою, горох, ріпак, суданську траву, сорго та озимий ячмінь. Завжди практикуємо щось нове. Єдине, що останнім часом відмовилися від сої, у зв’язку з шкідливістю технологічного процесу. Також з’ясували, що ріпак не виснажує наші українські чорноземи. Це лише черговий міф - що він так шкодить грунтам. Після його збору, навпаки, маємо досить непогані показники. Зібране зерно на підприємстві сушимо та зберігаємо на спеціальних складах. Потім частину реалізуємо для місцевих виробників, а решту — ​на експорт у країни Євразії та Африки».


Треба сказати, що «Степ» - одне з небагатьох господарств на Олександрійщині, яке у рослинництві практикує технологію «чорного пару» ​(земля рік відпочиває). І, окрім того, активно застосовує у виробництві нові еко-технології.
— Солому й інші рослинні рештки у своєму господарстві не спалюємо, — ​продовжує Максим Геннадійович. — З 2010-го приділяємо значну увагу новаціям в агросекторі. Сушарка для зерна у нас, наприклад, працює виключно на соломі. З 2011-го почали виробляти паливні пілети та брикети. Маємо окремий цех, оснащений спеціальним обладнанням від українських виробників. 

Частину придбали на Кіровоградщині, а решту — ​в сусідній Дніпропетровській області».
Брикети у ТОВ «Степ» виготовляють переважно з пшеничної соломи та лушпиння соняшника. Останнє скуповують на місцевих олійницях. Це досить ефективний підхід у роботі. 
«Кращі за якістю, вважаю, пшеничні брикети — ​їх не люблять миші, а тепла дають однаково, що ті, що інші, — ​підкреслює Максим. — ​Виробляються під високим тиском і температурою. Та максимально ущільнюються. У рік маємо практично 500 тонн паливних брикетів. Усі реалізуємо. Тонна сьогодні коштує 1850 грн».

Еко-брикети від ТОВ «Степ» користуються найбільшим попитом серед мешканців Куколівки та прилеглих сіл і загалом жителів усього Олександрійського району. Люди дедалі більше розуміються на цінностях енергоефективних технологій. «Брикети купують переважно пенсіонери, які живуть у приватних садибах. Про нас дізнаються від інших людей. Від тих, хто вже ними скористався. Ми ж, у свою чергу, забезпечуємо якісну фасовку палива — ​по півтонни у так звані «бігбеги» і доставляємо по району маніпулятором. Максимальна доставка - 3 тонни».

Така згуртованість і злагодженість в роботі цього підприємства не стала б можливою без справжніх патріотів своєї справи — ​його відданих працівників. «Не один рік з нами Олександр Усик — ​виконавчий директор ТОВ «Степ», — ​продовжує Максим Геннадійович. — ​Від самого початку цехом з виробництва брикетів керує відповідальний Володимир Котига. Досвідчений, трудолюбивий і скромний у нас — ​завідуючий током Олександр Хлівний, та не менш відповідальний — ​керуючий складом паливно-мастильних матеріалів — ​Олександр Щур. Бригадиром механізаторів не один рік є Олександр Лісовий. А загалом на підприємстві працює до півсотні людей. Більшість чоловіки. А жінки задіяні тільки в бухгалтерії, веденні обліку та в їдальні. Левова частка працівників господарства — ​його пайовики. Більшість мешкає у Куколівці», — ​підкреслює наостанок.
Треба сказати, що засновником підприємства і його власником усі ці роки є Геннадій Замрика. Дуже толерантний, людяний і відданий аграрній справі керівник. За його ініціативи та сприяння багато зроблено для соціальної сфери рідної Куколівки. По можливості підприємство допомагає місцевій школі, садочку, сільраді та опікується сільським храмом. Навряд чи соцсфері було б так комфортно без базового господарства, яке, без перебільшення, підтримує більшість починань місцевої громади.

Н. ЛУЦЕНКО.