У районі буде створено ще одну опорну школу



Сьогодні, як ніколи, актуальним є питання реформування освітньої галузі. І в нашому районі у його рамках вже створено дві опорні школи: Червонокам’янську та Користівську. Як продовжуватиметься цей процес у новому навчальному році - розповіла начальник відділу освіти Олександрійської райдержадміністрації Олена Полтавець.

- За яким принципом у нас сьогодні проходить упорядкування шкільної мережі?
- За принципом забезпечення якісною освітою у старшій школі всіх дітей району. Якісну профільну освіту учням 10-11 класів покликані надавати опорні навчальні заклади. На даний час ми маємо дві опорні школи. Започатковані вони відповідно до вимог законодавства у сфері освіти, зокрема,  Положення про освітній округ. В останньому прописаний правовий статус опорного закладу – невід’ємної складової частини освітнього округу, порядок його утворення та основні засади діяльності.  Окремо прописана й робота філій – шкіл І або І-ІІ ступенів.
- Що є головним завданням опорного закладу та його  підрозділів - філій?
- Перш за все це створення необхідних умов для здобуття школярами якісної загальної середньої освіти, запровадження допрофільної підготовки (для учнів 8-9 класів) і профільного навчання для старшокласників незалежно від місця проживання. Це дасть можливість дітям успішно здавати зовнішнє незалежне оцінювання та обрати свій шлях у житті. Опорний заклад може забезпечувати поглиблене вивчення окремих предметів, надання всього спектру освітніх послуг, який не може надати невелика школа у селі чи селищі, концентрація та ефективне використання наявних ресурсів, їхнє спрямування на задоволення освітніх потреб учнів, створення єдиної системи позашкільної роботи, тощо.
- У новому навчальному році скільки ще плануєте створити опорних шкіл?
- У планах створення однієї опорної школи – а саме Новопразького навчально-виховного об’єднання. Проект рішення такого змісту винесений на розгляд чергової сесії районної ради. У березні 2016 року колектив Новопразького НВК брав участь в обласному конкурсі на кращий проект опорної школи та надав на розгляд комісії  управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської облдержадміністраціїї  пропозицію створення на базі їхньої школи Новопразького навчально-виховного об’єднання. Рішенням комісії проект був визнаний одним із кращих. Як заклад-переможець, який виявив бажання створити НВО, у 2016-му році за  кошти державного бюджету Новопразький НВК отримав новий комп’ютерний клас з мультимедійним обладнанням  на суму 197 тис. грн. Окрім того, з метою покращення умов навчання протягом 2016-2017 року за кошти державного та місцевих бюджетів було придбано шкільний автобус та планується придбати другий, побудувано вугільну котельню.
- На прикладі роботи Червонокам’янського навчально-виховного об’єднання, яке в цьому статусі відпрацювало вже рік, що можна сказати про результативність даного реформування.
- Так, Червонокам’янське навчально-виховне об’єднання, яке є опорною школою майбутнього Червонокам’янського освітнього округу, функціонує вже рік. Створення опорного закладу – це лише перший крок, з якого починаються зміни в освіті. Необхідно забезпечити додаткове покращення матеріально-технічної бази закладу. У Червонокам’янському НВО  протягом року встановлений комп’ютерний клас, зараз здійснюється закупівля обладнання для кабінету фізики. Створення таких об’єднань дає змогу зберегти у статусі філії малокомплектну школу І чи І-ІІ ступенів у тому ж приміщенні, забезпечити роботою працівників.  Поки що  зарано підбивати підсумки, але те, що спокійно і належним чином сьогодні працює Долинська філія Червонокам’янського НВО – вже приємний факт. Процес формування навчально-виховних об’єднань – це робота не одного дня і не одного року.
- У разі пониження статусу школи і створення на її базі філії, чи зберігаються робочі місця за працівниками?
- При створення філій, робочі місця за її працівниками зберігаються максимально, оскільки філія має свою мережу класів і відповідний штатний розпис. Відмінність у тому, що директору школи пропонується посада завідувача філії з меншим колом обов’язків (господарські і фінансові питання вирішує директор опорної школи).
- Які основні переваги опорних шкіл?
- Головні переваги створення опорного закладу – це функціонування єдиної профільної старшої школи для всіх учнів незалежно від місця проживання, збереження будівель шкіл і робочих місць, збільшення мережі гуртків і дошкільних груп, пріоритетне фінансування з державного бюджету, реалізація інвестиційних проектів. Так, проект реконструкції Новопразької школи №2 (майбутньої філії Новопразького НВО) з розміщенням дошкільних груп, визначений на рівні держави як такий, що забезпечить умови для запровадження положень Нової української школи, дасть можливість учням навчатися у гарних умовах, а всім бажаючим батькам селища Нова Прага віддати дітей до дошкільної установи. Його реалізація за кошти переважно державного та місцевих бюджетів планується у 2017-2018 років. Вартість проекту більше 13 млн.грн.
Опорні школи стануть основою для формування єдиного освітнього простору в об’єднаних територіальних громадах – майбутніх освітніх округів.
Спілкувалася Н. Луценко.