Справа Злакомана призупинена

На сторінках «Сільського вісника» ми неодноразово розповідали своїм читачам про справу олександрійського активіста Володимира Омеляновича Злакомана. Нещодавно він знову звернувся до нашої редакції з проханням розповісти про нові обставини у судовій справі та інші обставини, які сталися в його житті.
На даний час, зі слів Володимира Омеляновича, провадження цивільної справи за позовом ПАТ «Кіровоградобленерго» щодо його дружини - Анни Анатоліївни - про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію, призупинено у зв’язку з її смертю і до залучення у спірну справу правонаступника чи законного представника. Володимир Омелянович поки що не вступив у свої законні права. 

Коментуючи дану тему, заступник начальника Олександрійського РЕМ ПАТ «Кіровоградобленерго» Валерій Колесніков наголошує, що правила користування електроенергією передбачають можливість укладання тимчасового договору із спадкоємцями. Але спадкоємець повинен звернутися з відповідною заявою та надати підтвердження, що він подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Але цього Володимир Омелянович поки що не зробив.  Та якщо подасть  документи і визнає спадок, то автоматично визнає і борги. Аналогічна ситуація і з  судом. 
Володимир Омелянович також  розповів, що зараз, як активіст громадської організації «Демократія проти корупції», разом з іншими місцевими активістами відстоюють питання щодо зниження ціни на воду та вимагають повернути водоканал у власність громади. Нещодавно вони взяли участь у громадських слуханнях, де озвучили дану позицію. 
Не обійшли увагою олександрійські активісти й тему реалізації державної програми «Доступні ліки». Володимир Омелянович рецепт на необхідні медпрепарати отримав  без проблем і особисто відвідав кілька міських аптек. Здебільшого йому пропонували ліки з додатковою оплатою. І тільки в одній з аптек все-таки він отримав безкоштовні ліки. Нарікає пенсіонер і на те, що система видачі медпрепаратів у нас дуже неефективна. Тому для більшої його поінформованості на сторінці свого видання ми роз’яснюємо, як працює програма «Доступні ліки», і які препарати видаються безкоштовно.
Н. ЛУЦЕНКО.

Довідкова інформація:
3 квітня 2017-го в Україні стартувала програма «Доступні ліки», яка дозволяє громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або з невеликою доплатою, вартість яких відшкодовує держава.  Програма діє на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. 
Для того, щоб отримати препарати за цією програмою, потрібно звернутись до лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки. 
До переліку входять: препарати від СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ: аміодарон (Amiodarone),  амлодипін (Amlodipine), атенолол (Atenolol), верапаміл (Verapamil), гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide), спіронолактон (Spironolactone), фуросемід (Furosemide), дигоксин (Digoxin), еналаприл (Enalapril), ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate), карведілол (Carvedilol), клопідогрель (Clopidogrel), метопролол (Metoprolol), нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate), симвастатин (Simvastatin), бісопролол (Bisoprolol); БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ: беклометазон (Beclometasone), будесонід (Budesonide), сальбутамол (Salbutamol); ДІАБЕТУ ІІ ТИПУ: метформін (Metformin), гліклазид (Gliclazide).
Реєстр оптово-відпускних цін визначає максимальну ціну препарату, який може взяти участь в урядовій програмі «Доступні ліки». Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто, такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безкоштовно. Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату. Ліки, ціна на які перевищує референтну ціну в 5 сусідніх країнах, не підпадають під програму відшкодування.