Бути чи не бути об’єднанню міста з селом?

 З різних причин процес злиття громад на Олександрійщині певний час гальмувався. Але нещодавно ситуація дещо змінилася, бо на початку травня Олександрійський міський голова Степан Цапюк підписав розпорядження «Про проведення громадського обговорення щодо надання згоди на добровільне об’єднання Олександрійської територіальної громади з Головківською, Андріївською, Ізмайлівською, Комінтернівською, Бандурівською, Войнівською, Косівською, Костянтинівською, Лікарівською, Недогарською, Протопопівською, Приютівською та Звенигородською, Пантаївською і Олександрійською сільськими та селищними радами». Розпорядження підписане відповідно до Перспективного плану формування територіальних громад на Кіровоградщині.

Тож маємо тепер від очільника міста таку вагому ініціативу. А чи знають про неї керівники сільських територій та чи обговорюють з громадськістю, ми поцікавились в окремих керівників.
«Це розпорядження я ще не бачив, – ​говорить Ізмайлівський сільський голова Микола Сироватка, – ​і достеменно не знаю, що вони там хочуть. Але загалом відзначу, що питання об’єднання села і міста ми будемо вирішувати виключно на громадських слуханнях. Тоді ж і визначимося, як бути далі та як буде краще для всіх нас. А поки що, без рішення сільських жителів, коментувати цю тему зарано».
Категорично проти об’єднання з Олександрією у своєму коментарі виступив очільник Андріївської громади Віктор Близнюк. Такої позиції, з його слів, дотримуються і представники депутатського корпусу сільради і мешканці п’ятьох сіл, які входять до її складу. Схоже з Близнюком бачення має і голова Приютівської селищної ради Вікторія Лисенко. «У першу чергу нам треба враховувати позицію мешканців нашого селища, які проти об’єднання з Олександрією. Люди вважають, що якщо й буде таке злиття, то відбуватиметься виключно на базі районних сіл та селищ», – ​наголошує керівниця. А от голова Недогарської громади Віктор Демидчик поки що дану тему взагалі не коментує.
Нагадаємо, що існує Перспективний план, який затверджений сесією Кіровоградської обласної ради і саме він передбачає утворення об’єднаної громади з центром в Олександрії. Проте чомусь позиції очільників сільських громад у своїй більшості не співпадають з існуючими ініціативами…Тож бути чи не бути цьому об’єднанню – ​питання часу!?
Н. Луценко.