У Протопопівці запрацював «Журналістський клуб»


Цього тижня в Протопопівській школі стартував цікавий і креативний проект, так званий «Журналістський клуб», ініційований і підтриманий волонтеркою Корпусу Миру Алессандрією Хайнес. Вже більше року американка працює у цьому навчальному закладі, і ось нещодавно вона запропонувала школярам втілити в життя особливу комунікаційну ідею. А перш ніж розпочати її реалізацію, провела анкетування, у результаті якого з’ясувалося, що двадцять учнів мріють бути юнкорами. Та, можливо, хто і в реальному житті обере для себе фах журналіста.

Як розповідає Валентина Бєляєва - директор Протопопівської школи, Алессандрія приїхала у заклад у грудні 2015 року. Здобувши освіту бакалавра в університеті штату Флорида (США), студентка вирішила стати добровольцем, адже на тому кінці світу дуже модним є волонтерський рух. З власної ініціативи через Корпус Миру вона потрапила в Україну за програмою «Молодіжного розвитку». Працюючи в школі, вже освоїла ази української. А нещодавно взялася за реалізацію проекту. Мета його - згуртувати довкола себе небайдужих до журналістики дітей, які зацікавлені в отриманні нових знань і мають бажання писати власні матеріали. Результатом спільної роботи стане випуск шкільної газети і створення окремого сайту. До того ж, у рамках проекту передбачено зустрічі з фаховими журналістами. Тому адміністрація закладу на перше засідання клубу запросила до тісної співпраці і творчий  колектив «Сільського вісника». З юними журналістами зустрілися заступник редактора Олена Сторчова та авторка цих рядків. Ми поділилися зі школярами власними напрацюваннями і досвідом роботи в журналістиці. Зокрема, розповіли про те, хто такий «журналіст», чим він займається, з чого зазвичай складається його робочий день, якими основними якостями має володіти журналіст. А окремо говорили про те, як створюється газета, які теми найбільш цікаві та актуальні. Розмова набула цікавого та досить пізнавального характеру. З нами активно дискутувала більшість учнів.
Окрім того, додам, що у рамках нової ініціативи за кошти Корпусу Миру для Протопопівської школи придбано всю необхідну для видавничої справи техніку.  Зокрема, дошку-екран, два ноутбуки, проектор, принтер, окремі меблі. 
«Виявили охочих і долучатимемо до проекту й інших школярів, - розповідає Алессандрія. - Власне, якщо й мешканці села матимуть бажання розповісти щось цікаве про свою громаду, то можуть також приєднатися до нашої ініціативи. Ми плануємо запустити у проекті і свою інтернет-сторінку».
Заняття для дітей в «Журналістському клубі» проходитимуть щомісяця, але, можливо, й частіше. Тематика матеріалів буде різнопланова. Статті збиратимуться поступово і добре опрацьовуватимуться. Окрім того, попереду на юнкорів чекає чимало цікавих зустрічей з творчим колективом нашого та інших друкованих видань.

Н. ЛУЦЕНКО.