Яскравий приклад позитивних напрацювань – вчитель Вадим Федоров

Педагогічній справі Вадим Миколайович Федоров з Добронадіївки присвятив понад три десятиліття. У  свою рідну школу, де й сам колись навчався, прийшов у далекому 1984-му. З того часу і по сей день успішно викладає там географію і біологію. Має достатній досвід роботи і чимало різноманітних відзнак та нагород. А цьогоріч вперше був занесений на районну Дошку пошани.
Сам вчитель говорить, що його дідусь Іван Афанасійович Семенко та бабуся Олександра Мартинівна Лисенко –були педагогами. Він – географ,  вона – мовник. Обоє і надихали Вадима до педагогічної справи. Отож після закінчення Добронадіївської школи  юнак успішно здав іспити до Київського педінституту і здобув там фах вчителя географії та біології. А по закінченні вузу повернувся додому – у Добронадіївку, де і почав вчителювати.

За рік-два Вадим одружився з Валентиною. Теж, до речі, вчителем. Має педагогічна родина єдину доньку Наталю, що пішла батьківськими стежками. Дівчина закінчила Кіровоградський педуніверситет, здобувши фах вчителя географії та біології.
Родина і колеги завжди підтримували і підтримують всі ініціативи та починання Вадима Миколайовича. Може тому він такий і дієвий та активний педагог. Любить дітей, користується повагою у батьків, колег і однодумців.
Характеризуючи мого героя, директор Добронадіївської школи Олександр Єфімов каже, що він досить відданий і прогресивний вчитель, з високою науково-методичною підготовкою. Уроки проводить у досить швидкому темпі, під час яких діти працюють як у групах, так і самостійно, в формі конференції, рольових ігор і таке інше.
Також, зі слів директора, достатньої уваги Вадим Миколайович приділяє проблемно-пошуковим методам навчання, і разом з тим поєднує на уроках інтелектуальну і практичну діяльність.
Має педагог чимало досягнень та успішно реалізованих проектів. Одинадцять років поспіль він співпрацює з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді при Міністерстві освіти і науки України. Бере активну участь у його  різноманітних проектах. 
А сім років тому Вадим Федоров та Ольга Стеблина започаткували туристично-краєзнавчу групу учасників Міжрегіонального освітнього проекту  учнів Олександрійського та Долинського районів, що отримав назву «Прекрасні далі манять нас в похід».  Основна мета - виховання у дітей любові до рідного краю і набуття додаткових практичних знань та навичок про природні багатства та цінні природні об’єкти Кіровоградщини. У рамках проекту діти залучаються до практичної природоохоронної роботи й проведення освітніх комплексних польових досліджень, і набувають досвіду з розв’язання екологічних та краєзнавчих проблем. А реалізується все це у вигляді науково-дослідних робіт та видання методичної літератури.
Серед багатоманітних заходів у рамках проекту слід відзначити близько десяти туристичних експедицій. Зокрема, «Долинщина – перлина степової Кіровоградщини», «Лісовими стежками Чорного лісу», «Степовими стежками Придніпров’я», «На кургани Хортиці, де гудуть віки»,  «Де смереки шумлять і синіють Карпати» та інші. (Детальніше про все це можна дізнатися із офіційної сторінки проекту).
Яскравим прикладом позитивних напрацювань вчителя є результати його учнів. А такими стали численні перемоги у обласних, регіональних, всеукраїнських акціях, конкурсах, проектах. Спонсорами окремих заходів у розвитку талановитої сільської молоді, зі слів Федорова, інколи є місцеві фермери, Добронадіївська сільська рада та Олександрійська РДА (зокрема відділ освіти). Але переважна більшість експедицій відбувалися за батьківський кошт. Щороку у них загалом задіяно до сотні дітей з обох районів. І всі вони, до речі, залюбки долучаються до дослідницької справи, бо основна спрямованість більшості проектів – наукова, розвиваюча і оздоровча.
Наприклад, протягом 2016-го учні Вадима Миколайовича стали призерами та переможцями обласного етапу акції «Вчимося досліджувати та охороняти природу», конкурсу «До чистих джерел», юнацького фестивалю «В об’єктиві натураліста» та посіли друге місце у Десятому всеукраїнському польовому зборі команд юних екологів в Одесі. А сам вчитель протягом минулого року пройшов навчання в Національному екологічному центрі в Києві і здобув кваліфікацію тренера з екологічної освіти та виховання.
Практичні напрацювання Вадима Федорова неодноразово висвітлювалися на сторінках місцевих, обласних та всеукраїнських ЗМІ. За результатами окремих акцій та проектів розроблена підбірка конспектів уроків з використанням краєзнавчого матеріалу. Окремі науково-методичні матеріали вчителя Федорова пройшли апробацію в Цукрозаводському та Шарівському НВК. Також на базі Добронадіївської школи було проведено Авторську творчу майстерню вчителя, під час якої Вадим Миколайович знайомив слухачів курсів післядипломної педагогічної освіти зі своїми напрацюваннями в міжрегіональному освітньому проекті.
Федоров нагороджений численними грамотами і подяками, у тому числі Почесною грамотою Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України, Подякою Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Вадим Миколайович – лауреат районної педагогічної премії імені Ф. Оксанича у номінації «Педагог-майстер» (2009р).
Багато ще задумів та планів має наш герой, але в приватній розмові їх особливо й не розголошує. Каже, що як тільки-но вони почнуть реалізовуватись, то обов’язково поділиться. Тож хочеться побажати йому та його вихованцям всіляких успіхів та життєвих гараздів, впровадження задуманого. Вдалих експедицій і польових досліджень, нових проектів та спільних ініціатив.
Н. Луценко.