Олександрійці масово оформляють закордонні паспорти


У червні 2017 року у ЄС ухвалили рішення про безвіз, і відтоді десятки тисяч українців масово взялися отримувати біометричні закордонні паспорти. Саме вони дають право на безвізові поїздки до Шенгенської зони. Не стали винятком і наші земляки.

«З початку року до підрозділів Управління Державної міграційної служби України в Кіровоградській області з питань оформлення біометричних паспортів звернулися понад 56 тис.осіб, — розповідає Геннадій Самойленко, керівник Олександрійського районного підрозділу ДМС. — Як і по області, так і по району спостерігається різке збільшення охочих оформити біометричні документи. За поточний рік удвічі більше жителів області отримали закордонний паспорт — це 40666 тисяч осіб, проти минулорічних 24122, у тому числі і 899 жителів нашого району».
Як відомо, безвізовий режим дає право українцям протягом 90 днів кожні півроку перебувати у Шенгенській зоні. На практиці це призвело до того, що сотні наших земляків оформили собі біометричні паспорти та перейшли на режим — три місяці роботи за кордоном і три місяці перебування вдома, уникаючи, таким чином, оформлення робочої візи. І це при тому, що безвіз запроваджено винятково з туристичною метою, або для поїздок до родичів, знайомих чи участі у навчальних семінарах, конференціях, міжнародних програмах з обміну досвідом. Офіційно ж безвіз не надає право на ведення підприємницької діяльності за кордоном чи працевлаштування, але по факту наші співвітчизники користуються ним, як можуть. Відслідковувати, куди виїздять, дуже складно. Такі відомості має лише прикордонна служба.
«Попит зріс і на оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки, — продовжує Геннадій Миколайович. — Власниками паспорта-картки цьогоріч стало 15613 особи,  проти 10570 минулорічних. Що стосується мешканців району, то на 1 липня ID-картки отримала 481 особа.
Вартість оформлення закордонного паспорта терміном до 7 робочих днів складає 810,32 грн; а до 20 днів — 557,32 грн. Що стосується ID-картки, то умови тут такі:  якщо   бажаєте  отримати її за 10 днів, доведеться сплатити 366 грн, а за 20 днів — 279 грн. У разі втрати внутрішнього паспорта, додатково сплатите ще й державне мито у розмірі 34 грн.
Старі українські паспорти ще залишаються дійсними, але такі ми уже не оформлюємо. За бажанням людей у 25 і 45 років вклеюємо фотокартки. За досягненням 14 років, чи при втраті паспорта, зміні прізвища, імені чи зміні інших персональних даних, або якщо паспорт став не придатний до користування, оформлюємо лише ID-картки.
У нас працює електронна черга — запис здійснюється в онлайн режимі. Упродовж дня приймаємо 5 осіб для оформлення внутрішнього паспорта і стільки ж -  по закордонному. Також працюємо і з живою чергою, але першочергово приймаємо людей за електронною. Зареєстровані приходять у наш підрозділ у вказаний день та час.
Варто зазначити, що закордонний паспорт можна оформити у будь-якому підрозділі ДМС України за бажанням людини, незалежно від її реєстрації. Паспорт громадянина України у вигляді картки вперше оформляється за місцем реєстрації. Якщо ж вона втрачена, то замінити можна у будь-якому підрозділі ДМС».