У районі всього п’ятеро учасників бойових дій Другої світової — О. Голуб

Сьогодні Україна відзначила День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Традиційно у всіх селах Олександрійщини проходили урочисті мітинги та зустрічі з ветеранами і учасниками бойових дій. Більшість з них відбувається біля Братських могил, яких на території краю — ​44. Біля всіх, як каже голова ветеранського активу Олександрійщини Олександр Голуб, відбулися святкові заходи. Але з року в рік у травні загострюються суперечки як щодо статусу, так і щодо кількості ветеранів. Бо, крім учасників бойових дій у Великій Вітчизняній, у нас є й категорія бійців — ​атовців.
Олександр Митрофанович говорить, у нас на Олександрійщині нині лишається всього п’ять учасників бойових дій, які пройшли Другу світову. Мова йде про Івана Федоровича Бородавку з Головківки, Дмитра Сергійовича Шевченка з Приютівки, Олександра Павловича Мірошніченка та Івана Микитовича Бута з Нової Праги і Костянтина Федоровича Колпакова з Червоної Кам’янки. Всім їм приділяється максимум уваги і турботи, як з боку ветеранської організації, так і медичних закладів та установ краю. «У нас не забувають і про працівників тилу, вдів, військово залучених та дітей війни, партизан і підпільників. Також вшановуємо афганців і атовців, яких маємо кілька сотень. На жаль, із тих, хто пішов воювати за визволення Донбасу, додому не повернулося п’ятеро. Всім на приміщеннях шкіл урочисто відкрили пам’ятні дошки», — ​говорить Олександр Голуб.

А за окремим планом по всій території району проводиться обстеження військових поховань. І більшість з них знаходиться у належному та хорошому стані. Цією темою посилено опікуються і всі громадські активісти, та й сам мій співрозмовник, який останні 12 років очолює громадську організацію. Окрім того, значну увагу він приділяє обстеженню житлово-побутових умов ветеранів і дітей війни. З розумінням ставиться до цих питань, оскільки і його батько — ​Митрофан Олександрович пройшов Другу світову, починаючи від Одеси і до Волги. Але на фронті був контужений, втім з доблестю святкував Парад Перемоги у Москві. Та з розумінням ставився до вшанування пам’яті рідних за ініціативою рухівців «безсмертного полку», які несли портрети загиблих, вшановуючи їхню пам’ять. В Україні, як такого руху немає, але ідею не відкидають. Єдине, що на церемоніях вшанування полеглих військових та загалом усіх бійців, не використовується символіка тоталітарних режимів (червоні прапори, зірки, свастика та георгіївські стрічки), бо вони заборонені законодавством України. Але заходи із вшанування героїв проводять на всіх територіях — ​це 31 ветеранський осередок (26 сформовано за територіальним принципом, а 4 — ​за виробничим, які діють при Олександрійському районному управлінні ветеринарної медицини, Олександрійському аграрному ліцеї, Білоцерківському аграрному коледжі та Олександрійській ЦРЛ). Уже після 9-го травня активісти організації розпочнуть підготовку до відзначення 75-ї річниці Перемоги. Мають виконати чималий обсяг робіт у питаннях обстеження і відновлення окремих військових поховань. Найбільші з них вже виявлені і приведені до належного стану у Новій Празі.