В Олександрії одночасно пройшло три акції на підтримку ВІЛ-інфікованих

Днями благодійний фонд «Шлях до життя» на чолі з Анатолієм Тримбачем провів у місті низку акцій на підтримку ВІЛ-інфікованих. Аналогічні у травні організовують  щорічно, бо саме у цьому місяці вся світова спільнота відзначає День пам’яті людей, які померли від СНІДу. І цьогоріч, за усталеною традицією, активісти фонду організували  планове тестування містян. Палатку для нього розбили у центрі - на Соборній площі.  І охопили цією акцією до п’ятнадцяти осіб, та виявили одну ВІЛ-інфіковану жінку, котра самостійно виховує доньку.
До того ж, фонд, що часто асоціюється з допомогою ВІЛ-інфікованим та наркозалежним, організував і благочинне свято для сорока дітей, які страждають на ДЦП, аутизм та мають інші вади розвитку. Анатолій Тримбач говорить, що вони давно опікуються соціально-вразливими категоріями дітей, та двічі на рік проводять акції з озеленення. Отож і цієї весни не порушували свої традиції, за свій рахунок роздали юним містянам з ГО «Серце матері», яку очолює Юлія Левандовська, невеличкі дарунки. Для них у Будинку побуту зорганізували солодкий стіл і аніматорів з колективу «Веселка».
А завершальним акордом того дня стала акція - «Запали ліхтар пам’яті». Півсотні вогняних небесних ліхтариків у формі серця запустили в олександрійське небо місцеві активісти. У такий спосіб нагадали своїм землякам про людей, які страждають на ВІЛ/СНІД і є невиліковно хворими. В акції традиційно взяли участь до сотні городян. Цю ідея вони почерпнули від американців, які започаткували її ще тридцять років тому у місті Сан-Франциско. Звідти родом і основний символ антиснідівського руху: червона стрічка, прикріплена до одягу.
Додам, що проблемами ВІЛ-інфікованих олександрійців БФ «Шлях до життя» переймається з 2008-го. На обліку у фонді налічується більше 300 містян, і 68 жителів району. СНІД або синдром набутого імунодефіциту -  назва патологічного стану, унаслідок якого може виникнути цілий букет хвороб. Вірус, який спричиняє СНІД, схильний до мутації, і протидії йому поки що не існує. У  всьому світі на ВІЛ-інфекцію  нині страждає 60 мільйонів людей, а його жертвами вже стало більше 20 мільйонів. Перші випадки СНІДу серед українців були зафіксовані ще у 1987-му. З того часу в нашій державі від  страшного недугу померло  вже понад 40 тисяч осіб.