Газ для населення дешевшає, для промисловості — ​дорожчає

За домовленістю між урядом і «Нафтогазом», ціна на газ для населення має зменшитися приблизно на 30 копійок за куб.
У «Нафтогазі» пояснили, що через зменшення цін на газ на зовнішніх ринках, з 1 травня цього року кінцева роздрібна ціна газу для населення становитиме 8 247 грн за тисячу кубів. Це на 300 грн дешевше, ніж зараз.
З іншого боку, домовленість передбачає, що у разі, як ринкові ціни підуть вгору, ціна газу для населення не повинна перевищувати нинішню — ​8550 грн за тисячу кубів.
При цьому перерахунок субсидій для більшості споживачів у травні буде автоматичним.

«Ми ухвалили рішення, що з 1 травня 90% субсидіантів отримають перерахунок субсидій на новий опалювальний сезон в автоматичному режимі», — ​заявив віце-прем’єр міністр Павло Розенко.
У жовтні минулого року уряд ухвалив постанову № 867, якою підвищив ціну на газ на 23,5%, виконавши давнє зобов’язання перед МВФ про встановлення ринкових цін для усіх споживачів — ​і для промисловості, і для населення.
Наступне підвищення, згідно із постановою, мало відбутися після завершення опалювального сезону, у травні. За місяць кубометр газу мав подорожчати до 9,852 грн, а наприкінці року — ​до 12,314 грн.
Проте, як твердить міністр фінансів Оксана Маркарова, зниження ціни на газ для населення не призведе до ускладнень у відносинах з МВФ, оскільки цілком вкладається у логіку домовленості щодо встановлення ринкових цін для усіх категорій споживачів:
Для промислових споживачів, які давно купують газ за ринковою ціною, мінімальна ціна, яку пропонує «Нафтогаз», становитиме 7 558,8 грн за тисячу кубів (враховуючи ПДВ). Щоб отримати газ за такою ціною, підприємство має купувати не менше 50 тис. кубів на місяць та не мати боргів.
У порівнянні із квітнем ціни для промисловості зростуть на 5,2–11,5%.