Чому потрібно говорити про гемодіаліз

Питання забезпечення хворих замісною нирковою терапією надзвичайно актуальне і в Україні, і в цілому світі. Більше ніж 500 млн осіб в світі — ​кожен 10-й дорослий — ​мають ураження нирок. Щорічно армія потенційних кандидатів на замісну ниркову терапію зростає майже на 30%. Хвороби нирок стоять на одному з перших місць в групі факторів ризику зростання серцево-судинної смертності.
Гемодіаліз в Україні є недоступним для більшості українців, які його потребують, через нестачу діалізних місць та дороге лікування (гемодіалізні сесії необхідно проводити тричі на тиждень по 4 години і вартість 1 сеансу гемодіалізу — ​близько 2000 грн., тобто лікування за власний рахунок неможливе).
6 тисяч пацієнтів, які гемодіаліз наразі отримують — ​лише 25% від тих, хто його потребує. Решта хворих змушені чекати в черзі, часто це очікування має сумний фінал.
Загалом в Україні близько 35 тисяч пацієнтів із хронічною хворобою нирок III–V стадій, які поступово, але невпинно рухаються до V, термінальної стадії, та стають у чергу на гемодіаліз.

Як і в усьому світі, кількість таких хворих в Україні постійно зростає.
Найперше через катастрофічну поширюваність основних захворювань, що призводять до хронічної хвороби нирок — ​діабету та артеріальної гіпертензії.
Що важливо: 90% українців на гемодіалізі — ​молодші за 64 роки.
З 1 червня 2018 року за ініціативи Кіровоградської обласної державної адміністрації і особисто її голови С. Кузьменка, з метою покращення рівня надання спеціалізованої медичної допомоги населенню та наближення до пацієнтів високотехнологічних медичних процедур в майбутньому Олександрійському госпітальному окрузі — ​на базі Олександрійської центральної районної лікарні при відділенні анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії відкрито гемодіалізний центр, який надає медичну допомогу хворим з хронічною нирковою недостатністю Олександрійського, Петрівського, Світловодського районів, міст Олександрії та Світловодська.
Станом на 1 квітня 2019 року в гемодіалізному центрі Олександрійської ЦРЛ проходять лікування 26 пацієнтів, з них:
- 18 осіб з м. Олександрія;
- 5 осіб з Олександрійського району;
- 1 особа з м. Світловодська;
- 2 особи з Петрівського району.
Усі ці пацієнти раніше проходили гемодіалізне лікування на базі Кіровоградської обласної лікарні.
Для покращення обслуговування гемодіалізних пацієнтів і наближення до них третинного рівня медичних послуг в Олександрійській ЦРЛ впроваджені щоквартальні планові консультативні огляди та консультації обласними фахівцями третинного рівня КНП «Кіровоградська обласна лікарня Кіровоградської обласної ради».
16 квітня 2019 року було забезпечено повторне консультування фахівцями обласної лікарні, а саме: обласним терапевтом, завідувачем нефрологічного відділення Анатолієм Гатичем та завідувачем відділення інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації Олександром Агапєєвим.
Фахівці провели комплексний медичний огляд, відкоригували лікування та надали професійні рекомендації з лікування та необхідного способу життя для підтримки стабільного самопочуття гемодіалізних хворих.
Адміністрація Олександрійської центральної районної лікарні та пацієнти гемодіалізного центру висловлюють свою вдячність головному лікарю КНП «Кіровоградська обласна лікарня Кіровоградської обласної ради» Ларисі Андреєвій, завідувачу нефрологічного відділення Анатолію Гатичу та завідувачу відділення інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації Олександру Агапєєву за своєчасну, висококваліфіковану медичну допомогу.
Шановні мешканці Кіровоградської області! Просимо вас своєчасно проходити медичні огляди і курси медикаментозного лікування, вести здоровий спосіб життя, довіряти медичним працівникам.
Бережіть своє здоров’я!
З повагою, головний лікар Олександрійської центральної районної лікарні, заслужений лікар України 
Валентина ГАРАГУЛЯ.