ВІЛ-інфікованим — безоплатне базове лікування

В Олександрійському районі закладами охорони здоров’я проводиться значна робота щодо виконання районної цільової соціальної програми ВІЛ-інфекції/СНІДу. Про це повідомила на засіданні колегії районної державної адміністрації, яке відбулося 29 березня, під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації Юрія Коваля, головний лікар Олександрійської центральної районної лікарні Валентина Гарагуля.
Як наголосила виступаюча, для координації діяльності закладів охорони здоров’я в Олександрійському районі розроблено районну цільову програму, яка затверджена рішенням сесії районної ради від 21.05.2015 року № 458 «Про районну цільову програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015–2018 роки». Також розроблені заходи на виконання цієї програми.
Станом на 20 березня поточного року на «Д» обліку у лікаря інфекціоніста центральної районної лікарні знаходиться на обліку 31 ВІЛ-інфікована особа та 39 осіб, хворих на СНІД. Крім того, 3 дітей, які народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, на даний час мають не уточнений ВІЛ-статус.
За словами Валентини Корніївни, з метою профілактики подальшого розповсюдження ВІЛ-інфекції та удосконалення організації медичної допомоги ВІЛ-інфікованим медичною службою району проведено у поточному році профілактичні огляди. Їх пройшли із 24 ВІЛ-інфікованих 17 осіб. Також було обстежено 3 дитини, які знаходяться на «Д» обліку, проведено тестування на ВІЛ-інфекцію усіх донорів та вагітних жінок.
У центральній районній лікарні на базі КІЗ-кабінету функціонує кабінет «Довіра» з питань ВІЛ/СНІДу. Протягом 2 місяців 2019 року обстежено 230 осіб. Виявлено та підтверджено 1 випадок носійства ВІЛ-інфекції, що складає 0,4%. При госпіталізації ВІЛ-інфікованих у відділення ОЦРЛ забезпечується їхнє безоплатне «базове» лікування, а при госпіталізації ВІЛ-інфікованих дітей забезпечується їхнє безоплатне лікування та дитяче харчування.
У свою чергу, як було наголошено на засіданні колегії, медичними працівниками району проводиться санітарно-освітня робота з профілактики захворювань на ВІЛ-інфекцію/СНІД. На базі кабінету «Довіра» Олександрійської ЦРЛ відвідувачам постійно роздаються буклети та листівки з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу.
З інформацією про стан делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Лікарівської сільської ради з питань забезпечення комплексу розвитку підвідомчої території присутніх ознайомила заступник керівника апарату, начальник відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації Ольга Покора.
Вона відзначила, що загалом за результатами комплексної перевірки виконання делегованих повноважень виконкомом Лікарівської сільської ради забезпечено виконання делегованих повноважень у галузі бюджету і фінансів, у сфері статистичного обліку громадян, які постійно або тимчасово проживають на підвідомчій території, у частині контролю за здійсненням інвестиційної діяльності та дотримання цін і тарифів, а також у сфері вчинення нотаріальних дій та реєстрації актів громадянського стану.
Але, як наголосила доповідач, недостатньо проводиться робота у сфері дотримання санітарних правил та норм у закладі освіти, у частині здійснення контролю якості води та впливу місць тимчасового зберігання твердих побутових відходів на оточуюче середовище, у частині створення і ведення містобудівного кадастру населених пунктів та з питань контролю за поданням щомісячної звітності про наявність вакансій підприємствами, що розташовані на підвідомчій території.
Тож з метою забезпечення комплексного розвитку підвідомчої території Лікарівської сільської ради сільському голові, який брав участь у засіданні колегії, Олександру Терещенку було рекомендовано вжити заходів щодо усунення недоліків, виявлених під час перевірки.
Останнім питанням черги денної присутні заслухали виступ начальника управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації Олександра Ткаченка. Він повідомив про підготовку та проведення в районі комплексу весняно-польових робіт. Всього під урожай 2019 року, як наголосив фахівець, посіяно 34654 га озимих зернових культур, у тому числі: пшениці - 31982 га, ячменю - 2667 га, жита - 5 га, ріпаку - 4452 га. У співвідношенні до 2018 року озимих зернових посіяно 119,1%. Що стосується сільськогосподарських угідь, на яких буде здійснено посів ранніх культур, то їхня загальна площа цьогоріч складе 37872 га.
Заслухавши інформацію Олександра Ткаченка, члени колегії ухвалили рішення, яким утворили районний штаб з підготовки та проведення комплексу весняно-польових робіт та затвердили відповідні заходи.
У свою чергу, Юрій Коваль наголосив на необхідності підвищення рівня заробітної плати в окремих агроформуваннях району, де вона на рівні мінімальної, а також на необхідності проведення роботи з одноосібниками щодо декларування ними своїх доходів.