Проект «Поліцейський офіцер громади» запровадять на Олександрійщині

Керівники трьох об’єднаних територіальних громад, що на Олександрійщині, — ​Андрій Коломійцев (Приютівська ОТГ), Богдан Куруп (Новопразька ОТГ), Олег Волянський (Попельнастівська ОТГ) взяли участь у презентації на Кіровоградщині проекту «Поліцейський офіцер громади». Презентація відбулася в Головному управлінні Національної поліції в області за участі керівництва Кіровоградської ОДА і обласної ради, Нацполіції України та області, начальників територіальних відділів поліції, представника відділу з правоохоронних питань посольства США в Україні Олега Савчина, голів об’єднаних територіальних громад Кіровоградщини, повідомляє прес — ​служба ОДА.



Проект «Поліцейський офіцер громади» передбачає роботу поліцейських у новому форматі. Він ініційований Національною поліцією України та впроваджується за підтримки міжнародних партнерів. Суть проекту полягає в тому, що в кожній ОТГ житиме та працюватиме поліцейський, який опікуватиметься виключно безпекою та захистом цієї громади. Оскільки офіцер поліції перебуватиме на постійному зв’язку із жителями громади, акцент буде зроблено саме на попередження і запобігання правопорушень. Кожен такий поліцейський буде забезпечений робочим кабінетом на території ОТГ, службовим автомобілем та спеціальним планшетом, де буде міститися електронна документація. Офіцер громади відповідатиме за правопорядок і профілактику злочинів на дільниці і співпрацюватиме з керівництвом ОТГ.
Реалізація проекту передбачає декілька етапів. Спочатку буде здійснено відбір кандидатів на посади поліцейських офіцерів громад, потім здійснено їх навчання і згодом організовано супровід діяльності (матеріально-технічне забезпечення, вивчення та аналіз ключових проблем громади і розробка на їхній основі паспортів безпеки тощо). Таким чином, поліцейський офіцер громади забезпечуватиме захист жителів ОТГ та виконуватиме функції радника керівництва з питань безпеки.
Звертаючись до учасників презентації проекту, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко висловив переконання, що голови ОТГ підтримають цей проект, «оскільки це черговий крок до того, щоб кожен мешканець громади відчував себе освіченим, здоровим і захищеним».
Проект «Поліцейський офіцер громади» вже запроваджено на Дніпропетровщині — ​здійснено відбір майбутніх поліцейських, завершується навчання. Невдовзі розпочнеться реалізація проекту на Кіровоградщині, де вже створено 20 ОТГ, у яких проживає близько 140 тисяч осіб.