Світовий банк знизив прогноз зростання економіки України в 2019 році

 
Прогноз на 2020-й і 2021-й роки залишено без змін

 Світовий банк знизив прогноз зростання ВВП України в 2019 році   - з 2,9% до 2,7%. Про це йдеться в новій доповіді про економіку Європи і Центральної Азії, який Світовий банк  випустив 5 квітня.
Прогноз на 2020 й і 2021 роки залишений без змін - 3.4% і 3.8% відповідно.
У доповіді наголошується, що у 2018 році ВВП України в поточних цінах становив $124,6 млрд, на душу населення - $2799.
«У 2018 році ВВП зріс на 3,3% (після 2,3% і 2,5% в 2016 та 2017 років роках відповідно). Збільшення темпів зростання було зумовлене хорошим урожаєм в сільському господарстві і зростанням секторів, що залежать від внутрішнього попиту - внутрішня торгівля і будівництво (які виросли більш ніж на 5%). Споживання домашніх господарств продовжувало швидко зростати в 2018 році на тлі підвищення зарплат і пенсій у державному секторі, значного припливу грошових переказів у зв’язку з трудовою міграцією в країни ЄС і відновленням споживчого кредитування», - йдеться в доповіді.

Водночас темпи зростання інвестицій зменшились у 2018 році приблизно до 9% проти 18% в 2017-му через затримки в проведенні реформ, невизначеність, пов’язану з виборами і конфліктом на Донбасі, а також низьким рівнем заощаджень.
Реальне зростання пенсій в 2018 році склало 22,2%. У результаті кількість людей, які живуть менш ніж на $5,5 в день (в цінах 2011 року) знизилася до 4% (у 2017-му - 4,9%, в 2016-м - 6,4%).
У Світовому банку відзначили, що у 2019 році зростання прогнозується на рівні 2,7%, оскільки інвестиції, як і раніше, будуть обмежені складними зовнішніми умовами, пов’язаною з виборами невизначеністю і, як наслідок, високою вартістю зовнішніх запозичень. 
За даними Держстату, реальний валовий внутрішній продукт України в 2018 році в порівнянні з 2017 роком збільшився на 3,3%. Номінальний ВВП склав 3,558 трлн грн, а ВВП в розрахунку на одну людину - 84,19 тис. грн.
Нагадаємо, раніше, тобто на початку року,  Кабінет міністрів України зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на рівні більше 3%. А в Національному банку України прогнозували, що за підсумками року зростання реального ВВП України складе 3,4%.
Проте, в МВФ такий темп  називали слабким. 

Для порівняння: ВВП Польщі у 5 разів більший за український

Наша найближча сусідка  вражає своїми економічними успіхами.
Як відомо, населення Польщі менше за населення України, вони не мають ані “Антонова”, ані “Південмашу”, мають менше чорноземів. Проте валовий внутрішній продукт цієї країни більший у 5 разів. Багато в чому полякам допомогло членство у Євросоюзі: країна отримала доступ до ринків Європи та 65 мільярдів євро дотацій. Але вони домоглися свого права вступити до ЄС, передусім завдяки економічним успіхам.

Україні допомагають мігранти, але дохід на душу населення у Польщі все одно вищий

  Україна отримує частку доходів з-за кордону. Зазвичай таке буває у розвинених країнах, які дають гроші у борг чи скуповують акції. У нашому випадку все простіше — це перекази українських заробітчан.
Польща не найзаможніша країна Європи, але достатньо забезпечена. Україна могла б зрівнятися з нею і навіть перевершити, адже після розвалу Союзу на нашій території лишилася потужна промисловість. Але поляки провели економічні реформи та залучили в країну іноземні інвестиції. А Україна не змогла модернізувати економіку, з цієї причини наша країна вразлива до криз і залежить від цін на сировину. На додачу, у нас відсутня культура управління країною. Якщо Україна проведе реформи, взявши за приклад Польщу та інші успішні країни, то зможе повторити та навіть перевершити їхній успіх.
Але поки що Україна - найбідніша країна Європи. За рівнем життя нас обігнала навіть Молдова.