Гурт «Степ Drive» — краще раз послухати, аніж безліч разів чути про нього

Подружжя Михайла та Олени Ковальчуків (на фото), жителів с. Попельнасте, добре знають на теренах нашого краю. Своїми талантами, артистичністю, активною життєвою позицією вони вже не один десяток років не лише здобувають шану та повагу у своїх прихильників, а й прославляють Попельнастівський край, несуть культуру до людей. Михайло та Олена — культпрацівники не лише за професією, а й за покликом серця. Жоден культурно-мистецький захід у населеному пункті не проходить без їхньої участі, крім того, вони демонструють свої таланти і на районному та обласному рівнях. А нещодавно ще й започаткували нову форму роботи — виїзні концерти на території району. Перші з них уже відбулися у Долинському сільському клубі та Травневському будинку культури, де впродовж двох годин музиканти дарували свою творчість місцевим жителям. Найближчим часом продовжити гастрольну діяльність подружжя Ковальчуків планує і на території інших населених пунктів Олександрійщини.

Постійно разом, завжди і у всьому надійна підтримка та опора один одному — чи то у сімейному житті, чи то у роботі, чи просто на відпочинку. І хоча студентські роки майбутніх чоловіка і дружини пройшли в одному навчальному закладі — в Олександрійському училищі культури (він навчався на спеціалізації керівника духового оркестру, а вона – на народному відділі), але доля звела їх уже під час проходження практики в Добровеличківському районі. По її завершенню молоді фахівці поїхали працювати за направленням у с. Іванівці Знам’янського району. Михайло очолив там місцевий Будинок культури, а Олена працювала акомпаніатором, загалом цій роботі вони віддали два роки свого життя. Потім вирішили повернутися на маленьку батьківщину Михайла, у село Попельнасте. Чоловік став директором Будинку культури, згодом художнім керівником, а дружина перебувала в цей час у декретній відпустці, адже у подружжя народився син.
У розмові зі мною Михайло наголошує, що на перших етапах професійної діяльності у рідному селі часто працювати доводилося лише на самому ентузіазмі. За словами чоловіка, крім того, що не було належного матеріального забезпечення і підтримки галузі культури, тривалий час без заробітної плати залишалися і працівники цієї сфери. Але попри усі негаразди Михайло та Олена Ковальчуки не покидали обраної справи, а у своїй роботі використовували власні інструменти. Та якось Олені запропонували посаду вчителя музики в Попельнастівській ЗШ і вона охоче погодилася, а згодом, навіть, здобула відповідну музичну освіту у педуніверситеті. Жінці подобалося спілкування з дітьми, до всього у школі були створені належні умови для навчання учнів та праці педагогів. Проте, працюючи у навчальному закладі, жінка все ж таки не уявляла свого життя без галузі культури. Тож на громадських засадах писала сценарії, робила постановки вистав з дітьми та молоддю, а у 2009 році створила вокальний колектив «Вишиванка» (від Олександрійського районного ЦДЮТ), на базі якого розпочала свою роботу молодша та старша групи. До його складу увійшли хлопці і дівчата, які вміли та хотіли співати. 
Сьогодні учасники цього колективу — 25 дітей віком від 6 до 14 років.  За роки існування колективу «Вишиванка» засвітилися яскраві зірочки: Софія Рубан, Юлія Черненко, Ангеліна та Мілада Іліки, Катерина Робота. На шляху розвитку вокального колективу «Вишиванка» його учасники брали активну участь у районних, обласних конкурсах та навіть стали лауреатами Міжнародних фестивалів «Славянский венец - 2012» та «Новая волна идей-2011», що проходили у болгарському місті Кранево. Учасники старшої групи «Вишиванка» виконують народні, автентичні пісні, а молодші її представники — сучасні дитячі естрадні пісні.
Далі так склалися життєві обставини, що Олена Прокопівна опанувала ще одну освіту і почала викладати ще й англійську мову у місцевій школі. Педагогічна діяльність забирає у неї багато сил та часу, тож значно менше його вже залишається на культуру. Та все ж вона хоч по декілька годин на тиждень присвячує культурі. Протягом усього цього часу не відставав від своєї дружини і Михайло Геннадійович, який теж розвивався та займався самовдосконаленням. Тож чоловік очолює театральний та вокально-інструментальний колективи, пише сценарії, а ще є організатором і натхненником гурту «Степ Drive».
– Кожному фахівцю хочеться самореалізуватися у житті. І надзвичайно добре, коли бажання співпадають з можливостями. Я вважаю, що мені в цьому сенсі пощастило, адже мої мрії і гарні починання фінансово підтримав Попельнастівський сільський голова Олег Волянський, який допоміг із придбанням апаратури. Так, у 2016 році утворився гурт «Степ Drive». Перші виступи гурту нагадували більше троїстих музик, оскільки ми ще не мали достатньої кількості обладнання — були лише сопілка, бубон та баян, — пригадує Михайло Ковальчук.

Сьогодні гурт «Степ Drive» — своєрідна візитівка с. Попельнасте. Музичні композиції у виконанні учасників гурту зачаровують, надихають, змушують поринути в зовсім інший світ — світ прекрасного. А сучасним зразкам апаратури: саксофона, баяна «Вельтмейстер», які коштують по кілька тисяч гривень і, навіть, доларів, якими забезпечений гурт, може позаздрити будь-хто, хто знається у музиці. Крім того, гарний подарунок для своїх земляків зробив і почесний житель села, а нині – мешканець м. Кропивницький Григорій Дрок. Він подарував у Будинок культури дороговартісний концертний баян «Росія».
– Ми з дружиною самореалізувалися у професійному сенсі — вона, створивши вокальний колектив «Вишиванка», а я — гурт «Степ Drive». Та на досягнутому не зупиняємося. Адже постійно перебуваємо у творчому пошуці і намагаємося максимально реалізувати себе у галузі культури. Ми працюємо не для звітності, а для втілення свого потенціалу і задоволення духовних потреб своїх односельців — жителів Попельнастого, — говорить Михайло.
Олена та Михайло Ковальчуки — унікальні особистості, які знаходять час та сили на те, щоб всебічно самореалізуватися та згуртувати навколо себе таких же ентузіастів і закоханих у мистецтво людей, як вони самі. Гурт «Степ Drive» налічує всього семеро учасників: Олену Ковальчук (баян, клавішні, вокал), Михайла Ковальчука (бас-гітара, саксофон), Віктора Скока (соло-гітара, вокал), барабанщика Валерія Мажару, солістів-вокалістів Василя Поцулу та Катерину Доротенко, світло-звукооператора Михайла Михна. Але всі разом вони забезпечують неперевершене звучання музичних композицій.

До глибини душі торкаються мелодійні звуки саксофона, які вдало поєднуються із звучанням баяна та гітари у виконанні учасників гурту «Степ Drive». Скажу відверто, «Степ Drive» — краще раз послухати, аніж безліч разів чути про нього!