Підбили підсумки своєї роботи

Минулий рік спеціалісти Держпродспоживслужби району прожили у непростих умовах, забезпечуючи роботу з поліпшення ветеринарного обслуговування тваринництва громадського та приватного сектору, профілактику інфекційних та інвазійних захворювань. Про це на підсумковій конференції зазначив керівник Олександрійського районного управління Держпродспоживслужби Станіслав Лум’яник. Він акцентував на тому, що попри реформи в галузі і численні скорочення штату працівників, стабільну епізоотичну ситуацію, утримували 28 лікарів і 18 фельдшерів. Головним завданням для них було і є попередження і профілактика складних захворювань серед тварин.

«Десять років район залишається благополучним з лейкозу великої рогатої худоби, - підкреслив Станіслав Васильович під час виступу. - І за минулий рік ветлікарями було щеплено  9219 голів худоби, в тому числі з фермерських господарств - 7021 і приватного сектору - 2189 гол.
Також велику увагу ми приділяли щепленню свиней проти класичної чуми: у приватному секторі щеплено 4932 гол., а в господарствах - 12385 гол. Щеплювали і проти сибірки,  чим охопили 11230 голів.
 Але загальні плани з диспансеризації повною мірою виконали не всі медустанови району. Із одинадцяти - чотири їх недовиконали - щасливська лише на 72%, новопразька - 78%, звенигородська - 93%, а головківська - 98%. Решта сільських ветеринарних пунктів охопили території на всі 100%. Але свої плани на дільницях з лікувальної справи недовиконали деякі фельдшери, і були позбавлені премій».
Станіслав Лум’яник також додав, що складною в Україні залишається ситуація із захворюваністю на африканську чуму свиней. Вперше її виявили у 2012-му році на Луганщині, але з кожним роком випадків тільки більшало. Хвороба зараз фіксується у 18-ти населених пунктах десяти областей України. На жаль, на даний час вакцини проти африканської чуми не розроблено. Але її можна попередити...
Насамкінець наради Станіслав Васильович відзначив передовиків галузі. Кращими серед колективів за підсумками 2018 року стали: Червонокам’янська дільниця ветмедицини (керівник Світлана Шпурик), Новопразька державна лікарня (Надія Бойко), Звенигородська дільниця (Сергій Бондарчук).