Цукрозаводська ТЕЦ опалює приютівські заклади культури

У 60-х роках минулого століття разом із будівництвом Олександрійського цукрового заводу на його території було зведено і теплоелектроцентраль. Усі ці роки вона є серцем заводу, і взимку забезпечує його та прилеглі будинки і заклади соцсфери теплом. Працює ТЕЦ на газу, підігріваючи воду, і забезпечує завод паром, електроенергією, виробництвом вапна та сатураційного газу. З 2016-го року начальником заводської ТЕЦ працює 29-річний Сергій Максименко. Після закінчення Київського національного університету харчових технологій, у 2011 році працевлаштувався на завод інженером-механіком, а у 2016-му став начальником заводської ТЕЦ. До його обов'язків уходить забезпечення безперебійної роботи теплоелектроцентралі.

У його підпорядкуванні сьогодні 26 робітників і 6 інженерно-технічних працівників. Є інженери з хімводоочистки, а також слюсарі-ремонтники, машиністи, лаборанти, газорізальники, слюсарі. Дуже дружна і віддана справі команда.
Теплоенергію на ТЕЦ виробляють парові котли. Для цього до них підведений природний газ, який спалюється у топках, а паралельно подається річкова вода. Але, перш ніж цукровий завод запрацює, щороку відбувається підготовка ТЕЦ, що передбачає заходи з раціональної підготовки води. Велику увагу тут приділяють її хімічній деаерації. Як розповідає керівник Сергій Максименко, доочистити воду і перевірити її на вміст хімічних сполук це дуже важливо для подальшої роботи ТЕЦ.
Джерелами водопостачання цукрозаводської ТЕЦ і котелень є поверхневі води Войнівського водосховища. Їх використовують і для промивання цукрових буряків. А воду для ТЕЦ, зокрема, пом’якшують через механічну фільтрацію. Нагріваючись у котлах, вона перетворюється на пару. І у період виробництва цукру її конденсат (тобто ретурна та вторинна пара) використовується на виробництві.
Саме робота ТЕЦ дозволяє заощаджувати паливно-енергетичний ресурс (ПЕР), і підвищує ефективність переробки цукрових буряків. 
Окрім того, відпрацьована (або ретурна пара) подається на бойлерні установки, які використовуються для підігріву води в системі опалення, а також на ретурний збірник - для технологічних потреб заводу. Для власних потреб на ТЕЦ встановлена редукційно-охолоджувальна установка № 3, що утримує баланс. Електроенергію, яку виробляють турбіни ТЕЦ, використовують для власних потреб, а також потреб заводу.
Теплова схема цукрового заводу - це енерготехнологічний комплекс, який за допомогою трубопроводів поєднує все технологічне і теплове обладнання. Вона виконує одночасно чотири основні функції: згущує сік до заданого вмісту сухих речовин сиропу; нагріває воду і цукрові розчини (соків і сиропів); уварює утфелі, кристалізує і сушить цукор; забезпечує відвід і збір конденсатів із паровикористовуючого обладнання, а також забезпечує технологічні потреби цукрового виробництва гарячою водою. Центральне місце в тепловій схемі цукрового заводу займає багатокорпусна випарна установка (БВУ), що складається з окремих випарних апаратів (або декількох об’єднаних) — ​корпусів.
Багаторазове використання пари у випарювальній установці має велике значення для ощадливого використання теплової енергії в цукровому виробництві. Цей метод і був вперше апробований в середині XIX століття. І хоча минає чимало років, але на даний час він є одним із найбільш ефективних і енергоощадних. Свого часу ТЕЦ опалювала не лише завод, і всі його корпуси, а і весь житловий фонд на території цукрового заводу, а це понад два десятки житлових будинків. Зараз подає тепло переважно у заклади соцсфери, лікарні, магазини, пошту. На даний час працює не на повну потужність, оскільки буряковарний сезон вже позаду.