Формування почуття патріотизму

Сьогодні Україна переживає один із найсуворіших періодів у новітній історії становлення та розвитку. Відбувається випробування народу на стійкість, мужність та порядність. Саме в такі періоди загартовується сила і дух нації, викристалізовуються її цінності. На жаль, людина не народжується з почуттям самоусвідомлення себе громадянином і патріотом власної держави. Вона має пройти складний шлях розвитку, набути досвіду, стати носієм ціннісних пріоритетів.
Ураховуючи нові суспільно-політичні реалії в Україні після Революції гідності, все більшої актуальності набуває виховання в молоді почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадської позиції тощо.
Важливо, щоб навчальний заклад став для молоді осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність, самовіддано розбудовувати країну, сприяти єдності української політичної нації та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві.
Головною метою національно-патріотичного виховання є набуття сучасним поколінням соціального досвіду, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних взаємин, формування у молоді незалежно від національної приналежності рис громадянина Української держави, розвиненої духовності, моральної, художньо-естетичної, правової, трудової, екологічної культури.
Спираючись на Положення про виховну роботу Аграрного коледжу БНАУ, власний досвід, із задоволенням проводжу виховні заходи з молоддю. За кожною групою в коледжі закріплені куратори і з цікавістю студенти беруть участь у заходах, які проводять куратори за допомогою художнього керівника О. Мовчан. Назву окремі з них. Це «Урок миру», «Україна — ​це Європа» (куратор Є. Загоруйко), до Дня народження В. Сухомлинського та Дня працівника освіти «Українському роду нема переводу» (куратори та голова методоб’єднання кураторів Т. Євдокімова), захід до Дня Збройних сил України та заходи з вшанування пам’яті бійців, загиблих під час бойових дій, про героїчні вчинки співвітчизників, які виступили на захист незалежності та територіальної цілісності України «Герої поряд» (куратори В. Заряжко, М. Гончар); планується захід до Дня матері (куратор С. Коваль); урок-реквієм «Революція гідності» (куратор І. Діордіца); «Козацькі розваги» (викладач С. Вяла); постійно підтримуються всі флешмоби України; Година пам’яті жертв голодомору (куратор І. Білоус); «Любіть Україну і пісню її солов’їну» (куратор Т. Лимар); День пам'яті героїв Крут (куратор О. Спільник); «Українська держава та її символіка» (куратор В. Бахмач); «Толерантність як спосіб співіснування в суспільстві» (куратор Є. Криворот).
Національні почуття рано чи пізно пробуджуються у всіх. Це як та кульбаба, що проростає крізь товщу асфальту, руйнуючи його. Головне правило тут — ​не зашкодь. Нам варто лише подбати про інтелектуальний розвиток нашої молоді та формуванню її співчутливої душі.