«Не відбирайте в нас церкву»

«Не відбирайте в нас церкву»

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович, за чиї гроші збудований храм Успіння Пресвятої Богородиці (Свято-Успенський) (на фото), закликав прихожан перейти до Православної Церкви України.  Заява посадовця неабияк схвилювала релігійну громаду храму і спонукала до активних дій – обговорення ситуації на загальних зборах. Відбулися вони у храмі того ж дня, коли Райкович оприлюднив свою заяву. Рішення вірян було одностайним: залишитися в УПЦ. Натомість Райкович вважає, що має право самостійно вирішувати долю релігійної споруди, бо належить вона громадській організації, що заснована його родиною. На захист споруди стали місцеві духовні наставники. І навіть діти прихожан. На зборах, коли дорослі вирішували не переходити до Православної Церкви України, вони просили «не відбирати в них церкву». 

Свій коментар з  даного приводу оприлюднив начальник обласної юстиції В. Гуцул. Він зазначив:
«Релігійна громада УПЦ МП не має жодних юридичних підстав, які б передбачали її перебування у приміщенні Свято-Успенського храму громадської організації «Єлисаветградське православне товариство».
Крім того, на своїй сторінці у Facebook Гуцул повідомив, що ключовим моментом у цій ситуації є право власності.
«У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань вказано, що засновниками громадської організації “Єлисаветрадське православне товариство” є Олександр Мосін, Андрій Райкович, Галина Райкович та Наталія Щербина», – написав він.
Саме засновники та представники керівного органу мають право приймати рішення щодо передачі храму в користування тій чи іншій релігійній організації. За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, прав користування чи передачі в оренду культової споруди зареєстровано не було.
Вадим Гуцул зазначив, що представники релігійної організації «Релігійна громада (парафія) на честь Успіння Пресвятої Богородиці Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви», ймовірно, користувалися приміщенням храму за усною домовленістю із засновниками без юридичних на те підстав.
«Скандальні заяви щодо незаконності передачі храму до Православної церкви України є абсолютно безпідставними. Більш того, вирішальне слово в цій історії мають саме члени “Єлисаветградського православного товариства”, а не прихожани парафії, священники чи представники єпархії», – заявив начальник головного територіального управління юстиції області.
Вочевидь, історія навколо храму Успіння Пресвятої Богородиці, що у Кропивницькому, показова, і, на жаль, не перша. А тому напрошується висновок: релігійні суперечки в Україні таки розпочалися. 

 Афон відмовився брати участь в інтронізації глави Православної церкви України

У той час, коли в Україні набувають обертів релігійні конфлікти, Афон відмовився брати участь в інтронізації глави «Православної церкви України», повідомили світові ЗМІ.  
Священний Кінот Святої Гори Афон відповів відмовою Патріарху Константинопольському Варфоломію, який просив направити делегацію на «інтронізацію» глави «Православної церкви України» Єпіфанія. 13 з 20 афонських монастирів проголосували проти участі в церемонії, повідомляє грецьке агентство церковних новин «Ромфея». Тим самим, як зазначається, «Афон вирішив зберігати  рівновагу», утримавшись від підтримки тієї чи іншої сторони конфлікту навколо Православної церкви України». Священному кінотему належить верховна влада на Афоні, який знаходиться під юрисдикцією Константинопольського Патріарха.
Відомо, що інтронізація глави ПЦУ відбудеться в Софійському соборі в Києві 3 лютого.
Довідково: Інтронізація - це входження на престол, офіційний початок виконання обов'язків. Це все згідно зі слов'янською традицією. Внутрішньо ПЦУ зробить своє власне офіційне формальне богослужіння, коли митрополит сяде на престол митрополичий, проголосить проповідь до людей. Прогнозується, що це буде молитовна та євхаристійна процедура, на яку з'їдуться гості, які саме — дізнаємося згодом. 

Міністерство культури України оприлюднило перелік релігійних організацій, що мають перейменуватися

З цього приводу на офіційному сайті міністерства дізнаємося про наступне:
За результатами релігієзнавчої експертизи, проведеної Міністерством культури України щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури релігійної організації, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України» щодо зареєстрованих статутів релігійних організацій для встановлення обставин, передбачених частинами сьомою та восьмою статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», встановлено, що релігійним організаціям, які діють на території України та входять до складу (є частиною) таких релігійних об’єднань як: Руська (Російська) Істинно-Православна Церква (РІПЦ), Руська (Російська) Старообрядницька Церква (Безпопівська згода); інша назва – Древлеправославна Поморська Церква (ДПЦ), Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою (УПЦ), Руська (Російська) Древлеправославна Церква (РДЦ Новозибківська згода), Руська (Російська) Православна Старообрядницька Церква (РПСЦ), внести до свого статуту (положення)   зміни та подати їх на реєстрацію у встановленому порядку.  Строк виконання - не пізніше трьох місяців.
У згаданому переліку є також релігійні громади міста Олександрії та Олександрійської єпархії УПЦ та міста Кропивницький.