На допомогу прийдуть пожежні

На сьогоднішній день в Олександрійському районі функціонує всього дві місцеві пожежні команди (МПК) — ​у Протопопівці та у Новій Празі. Історія створення місцевої пожежної команди у с. Протопопівка бере свій початок з 1990 року. Ідея її заснування належить тодішньому парторгу місцевого колгоспу Вадиму Григоровичу Щербині.
Міжколгоспна пожежна команда, як вона називалася на той час, обслуговувала Протопопівку, Костянтинівку, Косівку, на території яких функціонували три колгоспи. Згодом відбулася реорганізація пожежної команди, яка перейшла на баланс Протопопівської сільської ради та отримала нову назву — ​Протопопівська місцева пожежна команда.
Олександр Вадимович Щербина, в. о. начальника Протопопівської МПК, розповідає, що сьогодні штат місцевої пожежної команди налічує дев’ять осіб, з яких разом із ним п’ять пожежних: Віталій Кучеренко, Сергій Кришан, Ігор Кішиньов, Сергій Бессараб та чотири водія: Віталій Прокопенко, Сергій Дорошенко, Григорій Білик, Володимир Єфремов.
— До квітня поточного року, коли утворилася Приютівська ОТГ, ми обслуговували тільки територію Пртотопопівської сільської та Приютівської селищної рад, а нині — ​усі населенні пункти, які увійшли до складу Приютівської ОТГ, — ​говорить Олександр Щербина.
Найчастіше, за словами керівника місцевої пожежної команди, доводиться гасити пожежі на території сіл Протопопівки, Березівки та селища Приютівки, а серед найрозповсюдженіших джерел загорання — ​сухостій та залишки рослинності. Як наголошує Олександр Вадимович, на щастя, трапляються лише поодинокі випадки пожеж в приватних домоволодіннях селян.
У гаражі Протопопівської МПК Олександр Щербина демонструє службовий автомобіль, який знаходиться у повній бойовій готовності, щоб у разі потреби вчасно прибути на місце пригоди.
— Ми забезпечені усім необхідним для швидкого реагування та гасіння пожеж: машиною, яка укомплектована бочкою з водою, забірними рукавами та мотопомпою до неї, вогнегасниками, пожежними рукавами, драбиною. Про пожежу люди повідомляють за номером 101 диспетчеру пожежної частини в Олександрію, який і направляє нас на виклик, — ​розповідає Олександр Щербина.
За словами керівника МПК, усі підпорядковані йому пожежники мають чималий досвід роботи, вчасно проходять спеціальні навчання, одні з яких, пройшли вже і протягом 2018 року. Але все ж таки серед найдосвідченіших вогнеборців чоловік виокремлює Сергія Бессараба — ​він один із тих, хто працює ще із часів створення пожежної частини в Протопопівці.
Варто зазначити, що робота протопопівських вогнеборців не обмежується лише гасінням пожеж, адже, крім усього, вони приходять на допомогу власникам, чиї тварини потрапили у пастки.
Олександр Щербина пригадує один із таких випадків порятунку домашньої худоби, який стався восени минулого року. Тоді працівники місцевого пожежного підрозділу допомогли жительці с. Протопопівка витягнути із силосної ями молодого бичка, який туди випадково потрапив.
У минулому році пожежники рятували від холоду лебедя, який ледве не замерз на місцевій водоймі у Приютівці. Словом, протопопівські вогнеборці намагаються допомогти кожному, хто опинився у біді і звернувся до них за допомогою, адже порятунок у їхній роботі — ​головне.