Майстриня з Олександрії виготовляє дуже популярних м’яких котів, кіз та поросят

Олександрійка Ірина Колякіна (на фото) вже п’ять років поспіль шиє унікальні авторські іграшки. Її візитівкою спершу стали автентичні ляльки- -українки, що подорожують світом, а тепер популярності набули і м’які коти, кози, лосі, лелеки, кури та поросята.

— Кожна з цих іграшок має свою історію і свій характер, — ​говорить рукодільниця. — ​Але іграшкові коти, що стали новим брендом, — ​прототипи живих домашніх улюбленців — ​трьох наших котів — ​Марсіка, Басі і Тішки. Я сама котолюб і в родині котів усі дуже люблять. Наші пухнастики відтак прообрази котів з запахом кави, з сосиками, рибою і довгими лапками. Вони візитівка будь-яких ярмарків. Сьогодні мої найбільш популярні іграшки. У попиті також цілі сімейства кіз, лосів, курей і поросят.
Активно шити іграшки Ірина Колякіна взялася лише останні роки. Естафету перейняла від мами Інни Філімонівни — ​досвідченої швачки. Спочатку робила їх для свого задоволення, а потім на продаж. Для шиття навіть додатково придбала дві швейні машинки. Свої роботи на загал виносити почала не одразу. Тепер же демонструє на усіх місцевих ярмарках і етно-культурних заходах. Деяким іграшкам дає назви, а кожній додає якусь «родзинку». Між собою бувають схожі, але не ідентичні.
— Кожна іграшка має своє обличчя і свої неповторні риси, та свій характер, — ​продовжує майстриня. — ​Виготовлення однієї в цілому займає небагато часу, але це копіткий процес. Все залежить від натхнення.
В Ірини Колякіної вдома ціла сувенірна крамниця. Асортимент постійно змінюється. Більшість її іграшок — ​казкові герої та мультяшні персонажі. Ідеї їх створення олександрійка черпає в інтернеті. А деякі підказує чоловік Костянтин. Він мотивує і надихає її до нових звершень, за що Іра йому дуже вдячна.
— Окрім звірят й казкових персонажів шию також ляльок-довгоніжок, — ​продовжує рукодільниця. — ​Матеріали для них купую у місцевих крамницях. Волосся виготовляю із перук. Ручки й ніжки — ​із синтепону та кольорових ниток. Декорую мереживом, ґудзиками, стрічками, квітами. Свої роботи продаю через інтернет та на ярмарках. Сьогодні вони — ​окраса для інтер’єрів і гарні сувеніри для дітей.