Яким видався 2018-й, та що нового чекати від наступного року?

Більшість з нас полюбляє і Новий рік, і Різдво. Серед прихильників цих державних та релігійних свят є чимало нашіх земляків -олександрійців. У передсвяткові дні ми про це і говорили, провівши традиційне опитування. Серед респондентів  — ​ керівники, депутати, лікарі та правоохоронці. Чи задоволені вони 2018-м, і що очікують від прийдешнього? 

Валентина Гарагуля, головний лікар Олександрійської районної лікарні, 62 роки.
— Рік визначний тим, що ОЦРЛ суттєво поліпшила матеріально-технічну базу. На початку року відкрили нове кардіологічне відділення на 20 стаціонарних ліжок, а у червні — ​запрацював гемодіалізний центр і прийняли перших 9 пацієнтів. Вже за кілька місяців почали обслуговувати до 30 хворих. Маємо загалом вісім апаратів «штучної нирки». Для олександрійців це дуже вагомий проект. Він реалізований за сприяння бізнесу й держави (у тому числі підприємців Олександрійського та Петрівського районів). Також наш заклад суттєво покращив лабораторну апаратуру, ми придбали нові сучасні аналізатори.
Значущою подією для колективу районки стало й те, що ми взяли на роботу родину дуже гарних медиків — ​лікаря-терапевта та анестезіолога. У багатьох аспектах час зіграв на нашу користь. Я особисто взяла участь у проекті «Головний лікар країни», здолала кілька сходинок, але до фіналу трішки не дійшла. Потім також мала змогу перейняти досвід у колег із Європи. Відвідала Швейцарію, Францію, Німеччину та загалом вісім європейських країн.
Що стосується 2019-го, то вже з початку року розпочнеться реформа другого медичного рівня. Маємо створити некомерційне комунальне підприємство «Олександрійська центральна районна лікарня». Перша сесія Олександрійської райради, до якої внесуть і це питання, відбудеться у січні. Вона і дозволить запровадити ці зміни. Таким чином, ми з Олександром Гірником, головним лікарем «Центру первинної медико-санітарної допомоги» працюватимемо паралельно. 2018-й і для нього став визначальним, бо вдалося впровадити чимало змін. У районі «з нуля» побудовано дві сільські амбулаторії, для них придбано три санітарних автомобілі.
Щодо особистого, то я намагаюся приділяти максимум часу своїм дітям. Завжди дорожу хвилинами, проведеними з онуками. У мене їх двоє — ​13-річна Юлія та 11-річний Андрюша.

Ірина Кравчук, начальник відділу економічного розвитку й торгівлі районної державної адміністрації.
— Олександрійський район — ​сільськогосподарський. Серед важливих подій року, що минув, хотілося б згадати участь району в Міжнародній агропромисловій виставці «AGROEXPO‑2018», на якій ми презентували потенціал району та продемонстрували використання новітніх технологій у агропромисловому комплексі. Приємно відзначити, що протягом 2018 року велася активна робота із залучення інвестицій, в тому числі й іноземних. Тож, як результат, у 2019 році у Новоселівці та Травневому будуть реалізовані інвестиційні проекти з будівництва сонячних електростанцій. А це, у свою чергу, сприятиме створенню нових робочих місць та стане додатковим джерелом надходжень до сільських бюджетів.
Минулого року за рахунок коштів державного бюджету вдалося провести ремонт доріг обласного та районного значення, що сполучають між собою населені пункти району — ​відремонтовано ділянки доріг протяжністю 7,3 км; ремонт автомобільної дороги державного значення Олександрія-Полтава та Знам’янка-Луганськ-Ізварине — ​введено в експлуатацію 18,71 км, в межах району забезпечено високу якість дорожнього покриття.
Олександрійський район визнаний одним із кращих в області за рівнем охоплення транспортним сполученням, яке забезпечують перевізники на 26 приміських і трьох міжміських маршрутах. У 2018 році було проведено конкурс та визначено перевізників на 13-ти маршрутах приміського сполучення. В умовах децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад не втрачає своєї актуальності питання забезпечення належного транспортного сполучення та якісного перевезення пасажирів. Дане питання й надалі перебуває в компетенції РДА.
Загалом, підбиваючи підсумки 2018 року, ми також проаналізували досягнення і здобутки за останні 5 років, результати яких буде розглянуто на Раді регіонального розвитку Олександрійського району, що відбудеться у січні 2019 року, а також буде окреслено плани і завдання на 2019–2021 роки. Реалізація завдань, виконання заходів у 2019 році буде здійснюватися з огляду на ресурсні можливості бюджетів: державного бюджету, коштів інвесторів, населення.

Валентина Мележик, депутат Олександрійської районної ради, 24 роки.
— За 2018-й до мене звернулися понад півсотні жителів району. Люди озвучували різні проблеми. Але найчастіше ті, що стосувалися неякісних і небезпечних перевезень. Останні скарги надходили, наприклад, з Недогарок, Ясинуватки та Бандурівки. Я не раз озвучувала про це на сесіях. Вважаю, що солідарну відповідальність за ці проблеми несе голова РДА і тому має частіше спілкуватися з перевізниками та врегульовувати всі ці негаразди.
Справа у тім, що громадський транспорт часто виїжджає на маршрути у незадовільному стані. Прикра ситуація нещодавно сталася у Бандурівці. В автобусі, що курсував із села у місто, раптово лопнула шина, його відкинуло на зустрічну смугу і протягло кілька метрів. 
Люди, які дивом не зазнали травм, змушені були добиратися додому самотужки. Замінити транспорт перевізник відмовився. А на сесії депутатська більшість цю ситуацію взагалі «зам’яла».
Також протягом року ми з Віталієм Журавльовим відстоювали питання ремонту складної ділянки у напрямку Пантаївка-Ясинуватка. Нам вдалося утримати свої позиції, кошти на неї було виділено, ремонт проведено.
Мешканців всього району, окрім того, неабияк стурбовані питанням відсутності у селах продуктових магазинів з обґрунтованими цінами. І головне, що ніхто не зацікавлений у його вирішенні. У цих магазинчиках часто продають алкогольні напої без ліцензії. У цьому сенсі мене дуже вразила історія однієї багатодітної матері. Жінка попросила посприяти у відкритті мінімаркету у селі. Я сама звернулася в одну із оптових мереж, аби ті допомогли, але це було економічно не вигідно. Вирішити цю проблему сама не змогла. Розказала про ситуацію жінці, а та у відповідь переповіла, що після звернення до мене, як депута, їй, навіть, хліб у сільській крамниці не продали. А, щоб прогодувати дітей вона була змушена йти за 10 км у сусіднє село. І поліція вплинути на таких підприємців не може. Тож виходить, що якщо людина знаходиться не у найкращому матеріальному становищі і має до того ж власну думку, то і рота розкрити їй не можна!
Також ми просили у районних депутатів виділити кошти на ремонт даху Ясинуватської школи. Він протікав багато років поспіль і не ремонтувався. А у 2018-му цю проблему, нарешті, вирішили.
А загалом ми неодноразово вносили на розгляд районної сесії проекти рішень про звернення до Президента України та до Національної комісії державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, аби відмінити постанову Уряду про збільшення ціни на природній газ та енергоносії для населення. Однак депутатська більшість нас не підтримувала. Це питання лобіюватимемо й надалі.
Що стосується 2019-го, то маю надію, що у нас відбудуться президентські вибори і зміниться глава держави, а разом з ним і його представники на місцях. Сподіваюся, що нові керманичі звернуть увагу на всі вище перелічені негаразди.

Віталій Кравцов, начальник Олександрійського райвідділу поліції, 37 років
- У професійному сенсі минулий рік видався не гіршим ніж попередній. Органи Національної поліції продовжують реформуватися. А я особисто у березні 2018-го удруге очолив Олександрійський райдділ. У попередні роки кілька разів переводився до сусідніх районів.
Якщо аналізувати криміногенну ситуацію, то у 2018-му вона не погіршилася у порівнянні  з 2017-м та навіть дещо  зменшилася кількість вчинених злочинів проти особи й за окремими видами. Найчастіше ж мешканці району зверталися до нас з приводу майнових злочинів (зокрема крадіжок), а також нанесення легких тілесних ушкоджень. Втім, за останні два місяці маємо і 4 резонансні справи – одне вбивство, одне зґвалтування та два випадки нанесення тяжких тілесних зі смертю потерпілих. Всі справи вже розкриті, винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, поки ж триває слідство.
Важливо сказати, що на базі новостворених ОТГ у 2019-му планується відкриття поліцейських станцій. Наші працівники чергуватимуть там цілодобово. Вже є попередні домовленості з керівниками громад. У зв’язку з цим збільшуємо штат дільничних. Запрошуємо охочих на роботу!
Більша кількість працівників дозволить нам сформувати додаткову групу патрульного реагування і підвищить якість обслуговування населених пунктів (загалом їх — 77). Зможемо оперативніше виїжджати на території. А поки що маємо одну групу реагування патрульної поліції, що обслуговує весь район — 32 тис. населення. Вона забезпечена службовим транспортом.
Відзначу також, що у селах району продовжується встановлення системи відеоспостереження. Це відбувається у рамках районної програми «Профілактики злочинності на території Олександрійського району». На 90% така змонтована у Куколівці. Придбана за кошти районного та сільського бюджетів. До того ж, частково камери встановленні у Новій Празі. У цьому році планується їхнє дооснащення.

Тамара Терещенко, начальник Головківського Центрального відділення поштового зв’язку № 2, 61 рік.
— Минулий 2018 рік був не дуже успішним для нашого підприємства. Кількість робочих днів зменшилася, а навантаження залишилося те ж саме. Тепер поштове відділення зв’язку працює лише у вівторок, четвер, п’ятницю та суботу. Листоноші повинні встигнути рознести газети, кореспонденцію, а за свою роботу вони отримують мізерну зарплату — ​2 тис. грн. Загалом обслуговуємо близько 2 тис. населення, яке мешкає на території Головківки. У 2018 році будівля, в якій ми знаходилися, почала руйнуватися, тож нас перевели у приміщення сільської ради. Тепер на побутові умови не скаржимося, адже там тепло і затишно. Проте, незважаючи на складні періоди, які переживає вся структура «Укрпошти», намагаємось добросовісно виконувати свою роботу, адже працюємо для людей. Нині, наприклад, ось вже виконали план з передплати періодики на 2019 рік. Серед найпопулярніших видань, які передплачують мої земляки — ​районний часопис «Сільський вісник», щотижневик «Олександрійський тиждень», газета «Діалог», «Сільське життя плюс». А от на відміну від радянських часів, коли листів та вітальних листівок пересилалося дуже багато, в наш час кореспонденції майже не отримуємо, дещо зменшилася останнім часом і кількість платежів. Нині ж разом із членами свого трудового колективу сподіваюся, що у 2019 році вся структура «Укрпошти» зазнає поліпшення, які неодмінно торкнуться і кожного з нас.

Наталія Рудікова, депутат Олександрійської райради, 36 років.
— Як депутат і громадський активіст, у минулому році переймалася темою надання матеріальної допомоги багатодітним і малозабезпеченим сім’ям. Також проблемною темою була нищівна вирубка лісосмуг. У цьому сенсі вистачало і звернень, і скарг. Найчастіше вони надходили з двох сіл - Олександрівки та Недогарок. Були питання, які стосувалися судових тяжб. Я часто виїжджала на сільські території та спілкувалася з населенням. 
Важливо сказати, що тривалий час до нас, як представників «Радикальної партії», зверталися мешканці села Березівка, аби ми допомогли вирішити проблему по місцевому вуглерозрізу, де охоронці фірми "ІнвестСталь", самовільно встановили шлагбаум і вирізали з розрізу металобрухт. Вони не пропускали туди місцевих жителів та рибалок, які здійснили зариблення вуглерозрізу.  Разом з депутатом Кіровоградської обласної ради Сергієм Ратенком ми виїжджали на місце події. Викликали поліцію та разом з селянами демонтували шлагбаум. Окрім того, в результаті  наших з Сергієм Ратенком депутатських розслідувань з'ясувалося, що за півтора роки "ІнвестСталь" не заплатило ні копійки у місцевий бюджет. А це за мінімальними підрахунками близько 500 тис гривень щомісячних збитків. І відповідно втрачені можливості для громади щодо вирішення її проблем, пов’язаних з інфраструктурою та сільськими дорогами, й багато чого іншого. Звернення людей не залишилося поза увагою правоохоронців і відповідно до цього нами було ініційовано цілий ряд звернень з вимогою розслідувати розкрадання одного з найбільших вугледобувних підприємств Кіровоградщини.