У Новій Празі перепоховали останки бійців-визволителів селища

Чимало наших земляків полягло на полі бою у роки Другої світової війни. Жорстокі та кровопролитні бої точилися і за звільнення Олександрійського району та Нової Праги зокрема. 7 грудня 1943 року селище було звільнене від нацистської окупації. Дорогою ціною завойовували мир для прийдешніх поколінь батьки, діди, прадіди, багатьом із яких більше не судилося зустрічати мирні весни. 

Не всі із загиблих знайшли вічний спочинок у Братських могилах. Тож і нині, через 75 років, останки радянських солдат знаходять вже їхні нащадки. За офіційними даними в боях за визволення Нової Праги полягло 626 солдат та офіцерів, але ця цифра наразі не є остаточною, а дослідники припускають, що сягає вона приблизно однієї тисячі загиблих воїнів.
7 грудня прощальною ходою від приміщення селищної ради і до Братської могили, що знаходиться у сквері Перемоги, пройшлися працівники місцевого органу самоврядування на чолі із Новопразьким селищним головою Богданом Курупом, головою ради Олександрійської районної організації ветеранів України Олександром Голубом, учнями місцевих шкіл, громадськістю та військовослужбовцями Національної гвардії військової частини 2269. Останні несли попереду колони домовину з останками 14 невідомих солдат, які було знайдено на території населеного пункту.
У сквері біля Братської могили відбувся мітинг, присвячений 75-ій річниці вигнання з Нової Праги нацистських окупантів, під час якого виступаючі наголошували на ратному подвигу представників старшого покоління в ім’я Великої Перемоги. Тут же відбулося і перепоховання останків 14 невідомих солдат, якому передувало проведення православного обряду за усопшими. Здійснив обряд священик місцевого Свято-Успенського храму отець Варсанофій. Трикратним залпом пострілів із рушниць та хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять про загиблих.
Як зазначалося під час заходу, на Олександрійщині постійно ведеться велика пошукова робота, що дозволяє виявити раніше невідомі місця поховань воїнів-визволителів. Та, провівши необхідну експертизу, ідентифікувати їхні останки і з почестями провести перепоховання. Саме завдяки такій пошуковій роботі і було знайдено влітку цього року останки 14 невідомих загиблих військових, які віднині назавжди знайдуть вічний спочинок у Братській могилі